Orzeźwiająca, aromatyczna i smaczna zupa cytrynowa. Poznaj prosty przepis na to danie

Zuzanna Morska 13.02.2020
Zupa cytrynowa
Fotografia: Shutterstock

Zupa cytrynowa jest orzeźwiająca, aromatyczna i przede wszystkim bogata w witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jak zrobić zupę cytrynową i dlaczego warto? Zapoznajcie się z tym prostym przepisem, dzięki któremu często będziecie do niej wracać!

Do tej pory wydawało ci się, że cytryna nadaje się wyłącznie do herbaty albo jako aromat do sałatki czy ciasta? Okazuje się, że można z niej zrobić przepyszną zupę! Zupa cytrynowa jest bardzo orzeźwiająca, aromatyczna i smaczna. Jak zrobić zupę cytrynową? Oto bardzo prosty przepis, który warto wypróbować!

Zupa cytrynowa - jak wygląda

Zupa cytrynowa jest bardzo lekka, przyjemnie pachnie, a jednocześnie potrafi nasycić. Stanowi też fajną odmianę od standardowych zup, które zazwyczaj przychodzą nam do głowy, jeśli o zupach pomyślimy.

Zupa cytrynowa może występować w wielu wariantach. Najpopularniejsza jest zwykła zupa cytrynowa. Niektórzy jednak wolą urozmaicić ją ugotowanym oddzielnie ryżem albo kurczakiem. Jedno jest pewne - sama baza do zupy cytrynowej jest pyszna! Warto więc ją wypróbować.

Jak zrobić tradycyjną zupę cytrynową?

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 1,5 l bulionu - najlepiej drobiowego
  • 2 żółtka
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • opcjonalnie: cukier
  • plastry cytryny do dekoracji
  • opcjonalnie: ryż

Sposób przygotowania:

Przygotowanie takiej zupy cytrynowej jest bardzo proste. Szczególnie kiedy mamy wcześniej przygotowany bulion drobiowy. Jeżeli tego nie zrobiliśmy, musimy to najpierw zrobić.

Następnie musimy sparzyć cytryny - z jednej najpierw ścieramy skórkę, ale już z obu wyciskamy sok. Później sok dodajemy do gotowego bulionu, wrzucamy do niego też startą skórkę cytryny i gotujemy ok. 10 minut.

Odlewamy trochę zupy do kubka. W oddzielnej miseczce rozbełtujemy żółtka, które następnie dodajemy do kubka z odlaną zupą. Mieszamy i całość wlewamy do dużego garnka z zupą. Cały czas przy tym mieszamy. Chwilę gotujemy całość, a na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

W międzyczasie możemy też przygotować natkę pietruszki - płuczemy ją i siekamy na mniejsze kawałki. Następnie nakładamy do miseczki ugotowany wcześniej ryż, nalewamy zupę i przystrajamy ją natką pietruszki.

Zupa cytrynowa nadaje się na każdą porę roku. Sprawdzi się szczególnie latem, kiedy mamy ochotę na zupę, ale większość tego typu dań wydaje nam się za "ciężka". Zupa cytrynowa w tym przypadku sprawdzi się idealnie!

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Bardzo popularna jest też avgolemono, czyli grecka zupa cytrynowa. Jest ona dość nietypowa i różni się od standardowej zupy cytrynowej. Ma nieco bardziej kremowy smak i taką konsystencję. Jest jednak równie pyszna, jak tradycyjna zupa cytrynowa.

Jak przygotować grecką zupę cytrynową i czym avgolemono różni się od zwykłej zupy cytrynowej?

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego - mięso zostawiamy w zupie!
  • ryż
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz

Do greckiej zupy cytrynowej zawsze używamy całych jajek i zawsze też dodajemy tu ryż. W tradycyjnej zupie cytrynowej był on tylko jedną z opcji.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy bulion drobiowy na mięsie, które następnie wykorzystamy jako uzupełnienie zupy cytrynowej. W tym czasie wyciskamy sok z 1 cytryny. Oddzielamy biała od żółtek, a następnie je ubijamy. W trakcie ubijania białek, dodajemy do nich żółtka. Na koniec do tej mieszanki dodajemy sok z cytryny.

Kolejnym punktem jest przecedzenie bulionu drobiowego. Następnie właśnie w nim gotujemy ryż (czasowo zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Do przygotowanych wcześniej ubitych jajek z cytryną dolewamy szklankę ciepłego bulionu. Nie może być gorący. Całość mieszamy, a później przelewamy do dużego garnka z zupą.

W tym czasie zupa powinna zacząć nam gęstnieć. Nie możemy jednak dopuścić do wrzenia, gdyż jajka nam się zetną. Avgolemono podajemy z ryżem, kawałkami ugotowanego wcześniej mięsa i plastrami cytryny.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów