Zupa cygańska, czyli smak i prostota na talerzu. Jest tania jak barszcz i równie pyszna!

Katarzyna Leszczyńska 17.02.2020 AKTUALIZACJA: 17.02.2020
Zupa cygańska gotowana w metalowym kociołku
Fotografia: Shutterstock

Szukasz pomysłu na syte i rozgrzewające danie jednogarnkowe? Zupa cygańska sprawdzi się doskonale! Możesz ją zrobić z tego, co akurat masz pod ręką.

Kuchnia cygańska jest niezwykle zróżnicowana. Nic dziwnego, jest ona bowiem idealnym odzwierciedleniem całej społeczności romskiej, która również jest niezwykle zróżnicowana. Najbardziej popularna wśród ich przepisów jest zupa cygańska, którą chętnie wykonujemy także w Polsce. Jest ona tania, prosta i pyszna, a do tego rozgrzewająca, w związku z czym doskonale sprawdzi się w chłodne dni. Zwłaszcza, że jest to jednocześnie danie syte, ponieważ to jednogarnkowa potrawa, która w swoim składzie ma same treściwe produkty. Zobaczcie sami, jak zrobić zupę cygańską.

Zobacz także: Zupa gulaszowa to pyszny, syty i rozgrzewający obiad! Oto sprawdzony przepis na zupę węgierską

Kuchnia cygańska – czym się charakteryzuje?

Zacznijmy od tego, czym tak naprawdę charakteryzuje się kuchnia cygańska. Jej korzenie wywodzą się z koczowniczego trybu życia, w związku z czym sporo z niej zapożyczeń z innych kuchni. Możemy w niej znaleźć inspiracje kuchnią hinduską, bałkańską oraz wieloma produktami z zupełnie innych krajów z całego świata.

Kuchnia cygańska w dawnych czasach opierała się na potrawach gotowanych w kociołkach umieszczonych nad ogniskiem. W jednym garnku przygotowywano wówczas potrawy z różnych składników. Stąd wiele jest w niej potraw jednogarnkowych. Największą popularnością wówczas cieszyły się: zupa z pokrzyw oraz barszcz z wiśni lub kwasu mrówkowego.

Podstawowym składnikiem tych treściwych potraw, które gotowano w taborach cygańskich, było oczywiście mięso. Zazwyczaj używano drobiu, wieprzowiny, dziczyzny lub drobiu, czyli mięso, które dało się samemu upolować. Do dziś tłuste potrawy mięsne są ulubionymi daniami Romów, a wśród najpopularniejszych dań obecnie wymieniana jest właśnie syta i rozgrzewająca zupa cygańska.

Zobacz także: Masz ochotę na gyrosa, ale w nieco innej wersji niż zazwyczaj? Zupa gyros zaskoczy cię smakiem!

Zupa cygańska – przepis

Zupa cygańska jest niezwykle charakterystyczna jak na danie kuchni cygańskiej. W jej skład wchodzą właśnie mięsa, a także papryka i pomidory, które są zapożyczone ze wspomnianej już przeze mnie wyżej kuchni bałkańskiej. To syta, lekko pikantna i mocno rozgrzewająca zupa, którą możecie przyrządzić ze składników, które w danej chwili macie pod ręką. Podpowiadamy prosty przepis na najbardziej klasyczną wersję zupy cygańskiej.

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Pół selera
  • Kawałek pora
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 kiełbasa zwyczajna
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chilli
  • 4 ziemniaki (najlepiej wcześniej je trochę podgotować)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • Odrobina oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego

Zobacz także: Zupa cebulowa to najpopularniejsze danie kuchni francuskiej. Podpowiadamy, jak ją zrobić

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania bulionu. Skrzydełka z kurczaka wrzucamy do garnka. Do tego dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewkę oraz pietruszkę. Do garnka wrzucamy także obranego i pokrojonego w kostkę selera, kawałek pora oraz liście laurowe i ziele angielskiego. To wszystko zalewamy wodą i gotujemy, aż przejdzie smakiem warzyw, a one same zmiękną. Od czasu do czas bulion trzeba odszumować łyżką cedzakową.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż się zeszkli. Do tego dodajemy posiekany w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną na talarki. Podsmażamy, aż mięso się zarumieni. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczone z pestek i drobno pokrojone papryki. Smażymy, aż warzywa będą miękkie.

Bulion odcedzamy i przekładamy do niego zawartość patelni. Doprawiamy do smaku i doprowadzamy zupę do wrzenia. Gdy się zagotuje, odlewamy odrobinę zupy i dodajemy stopniowo do niej śmietanę, cały czas energicznie mieszając, żeby się nie zważyła. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do pozostałej zupy, cały czas mieszając.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wsypujemy mąkę, znów energicznie mieszając. Czekamy, aż stworzy się jednolita masa, którą zaprawiamy zupę, żeby była gęściejsza. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 10 minut.

Zupę cygańską możemy podawać samą lub z dodatkiem świeżego pieczywa. Możemy polać nią także kroplą śmietany i posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

Co ciekawe, zupa cygańska ma to do siebie, że można do niej dołożyć także inne produkty, w zależności od tego, co macie obecnie pod ręką. Coraz popularniejszymi dodatkami do tego dania są inne warzywa, np.: dynia lub cukinia. 

Zobacz także: Kwaśnica, czyli góralski kapuśniak. Wypróbuj sprawdzony przepis!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów