Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym na 3 różne sposoby. Która posmakuje ci najbardziej?

Katarzyna Leszczyńska 20.04.2020 AKTUALIZACJA: 20.04.2020
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym posypana serem w naczyniu żaroodpornym
Fotografia: dolphy/easyfotostock/Eastnews

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to dobry pomysł na smaczny i syty obiad, a jednocześnie wykorzystanie wszystkich składników, jakie mamy w lodówce. Oto 3 przepisy!

Czasami bywa tak, że mamy w lodówce różne składniki, które zostały nam z innych posiłków. Idealną opcją do wykorzystania ich może być zapiekanka, która jest syta, w związku z czym doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Taka zapiekanka to dobry sposób na to, żeby wrzucić do niej niemal wszystko, począwszy od warzyw, skończywszy na ziemniakach i sosie. Opcji na połączenie składników jest naprawdę bardzo dużo. My podpowiadamy wam aż 3 różne przepisy na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Który z nich najbardziej posmakuje tobie i twoim najbliższym?

Zobacz także: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami – poznaj przepis to na szybkie danie!

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami w sosie serowym

Najzdrowszą i jednocześnie najlżejszą wersją będzie zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami. Możesz dodać do niej niemal wszystkie warzywa jakie znajdziesz w lodówce, począwszy od marchewki i papryki, skończywszy na cukinii. My podpowiadamy wam nasze ulubione połączenie. Jako dodatek doskonale sprawdzi się sos serowy.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • Cukinia
  • Papryka czerwona
  • Brokuł
  • Cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 250 ml śmietany 12%
  • 100 g parmezanu
  • 100 g tartej mozzarelli
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, oregano, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy odrobinę w osolonej wodzie, aż staną się delikatnie miękkie (postaraj się jednak za długo ich nie gotować, żeby ich nie rozgotować). Brokuł dzielimy na różyczki i również gotujemy al dente.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cukinię przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w słupki, podobnie z papryką. Pieczarki kroimy w drobne kawałki. Warzywa podsmażamy razem na niewielkiej ilości oliwy, doprawiając je wszystkimi przyprawami (poza gałką muszkatołową). Na koniec dodajemy do nich podgotowany brokuł.

Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone z przyprawami. W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietanę, wsypujemy do niej następnie parmezan i rozpuszczamy go. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ziemniaki kroimy na talarki i dzielimy na trzy równe kupki. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami. Ziemniaki – sos śmietanowy – połowa warzyw – połowa mięsa – ziemniaki – sos śmietanowy – połowa warzyw – połowa mięsa – ziemniaki – sos śmietanowy. Całość posypujemy po wierzchu startą mozzarellą i zapiekamy w 180 stopniach około 15-20 minut, w zależności od tego, jak mocno chcemy mieć przypieczony ser.

Zobacz także: 3 różne sposoby na zapiekankę z cukinii. Którą opcję wybierzesz?

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Sos beszamelowy to idealny dodatek do zapiekanek. Podkreśla ich smak i jednocześnie nie dominuje w całym daniu, co jest bardzo ważne dla smakoszy poszczególnych składników. Jak przyrządzić taką zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i sosem beszamelowym? Na pierwszy rzut oka może ona przypominać lasagne, tylko bez makaronu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g żółtego sera
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra, kurkuma, zioła prowansalskie
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy odrobinę w osolonej wodzie, aż zrobią się delikatnie miękkie (uważaj, żeby ich nie rozgotować). Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i wsyp posiekaną drobno cebulę. Smaż aż do zeszklenia. Do tego dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem, paprykami, kurkumą, ziołami i czosnkiem. Wszystko razem usmaż.

W rondelku roztop masło, a następnie wsyp na nie mąkę. Energicznie mieszaj, aż do powstania jednolitej masy. Następnie stopniowo wlewaj do tego zimne mleko, cały czas energicznie mieszając, aż powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i gałką muszkatołową.

Podgotowane ziemniaki pokrój w talarki, a ser zetrzyj. Układaj w naczyniu żaroodpornym: 1/3 ziemniaków – połowa mięsa – 1/3 sosu beszamelowego – 1/3 ziemniaków – połowa mięsa – 1/3 sosu beszamelowego – 1/3 ziemniaków – 1/3 sosu beszamelowego – starty ser. Zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach około 15-20 minut.

Zobacz także: 3 przepisy na zapiekanki z bakłażanem. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu!

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Pomidory w puszce
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 g mozzarelli
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, kolendra, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Następnie po odcedzeniu kroimy je w talarki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, na to wsypujemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i podsmażamy, aż do zeszklenia. Do tego wrzucamy mięso mielone i doprawiamy wszystkimi możliwymi przyprawami, łącznie z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.

Gdy już mięso będzie podsmażone, dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy całość do smaku i dusimy około 5 minut.

Wykładamy w naczyniu żaroodpornym: połowa ziemniaków – połowa sosu- 1/3 startej mozzarelli – połowa ziemniaków, połowa sosu – reszta sera. Całość zapiekamy razem w 180 stopniach około 15-20 minut.

Zobacz także: Spaghetti bolognese – przepis na klasyczną włoską pastę

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów