Najlepszy przepis na zapiekankę z ryżem i kurczakiem. Sposób na pyszny i niedrogi obiad!

Malwina Wasilewska 28.04.2020
Zapiekanka z ryżem
Fotografia: Shutterstock

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem to pyszne i pożywne danie obiadowe, które możemy przygotować w wielu wersjach. My prezentujemy przepis na klasyczną zapiekankę z dodatkiem warzyw i kurczaka. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku.

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem jest doskonałą alternatywą dla zapiekanki z makaronem i warzywami czy zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym. Wykonanie tego dania nie zajmie ci dużo czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Ponadto do jej przygotowania potrzebne ci będą niedrogie i łatwo dostępne składniki.

Zobacz także: Lasagne nie musi być tradycyjna! Możesz ją przyrządzić również ze szpinakiem. 2 proste przepisy na lasagne ze szpinakiem

Wiele osób wykorzystuje do tego różne dodatkowe produkty, które mogą dodatkowo urozmaicić smak potrawy. W tym przypadku również nie bez znaczenia są przyprawy. Poznajcie nasz przepis na zapiekankę z ryżem i kurczakiem!

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem - składniki

Aby upiec zapiekankę z ryżem, potrzebne ci będą następujące składniki:

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • pół łyżeczki papryki słodkiej i pół łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory (po sezonie - 250 g pomidorów z puszki)
  • 2 kukurydze cukrowe (lub po sezonie 1 puszka kukurydzy)
  • 1 łyżka masła
  • pół papryczki chili lub w łagodnej wersji, pół zwykłej czerwonej papryki
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego, passaty
  • 200-250 g ryżu (do risotto, Arborio) surowego

Zobacz także: Spaghetti bolognese – przepis na klasyczną włoską pastę

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem - przepis

Na początku ugotuj piersi z kurczaka, pokrój w kostkę i dopraw solą. Następnie należy obtoczyć mięso w papryce, kurkumie i mące.

Pokrój paprykę i cebulę w drobną kostkę, sparz pomidory, obierz je i pokrój. Zetrzyj czosnek na tarce i odcedź kukurydzę z puszki. 

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. W tym czasie zagotuj bulion, dodaj do niego przecier pomidorowy. Rozgrzej patelnię, włóż do niej masło, cebulę i smaż prze około 5 minut. Następnie dodaj paprykę, czosnek, pierś z kurczaka, kukurydzę, ryż i pomidory. Po kilku minutach zalej całość szklanką bulionu. Resztę bulionu wymieszaj, a następnie go zagotuj.

Wszystko, co znalazło się na patelni, przełóż do dużej formy i włóż do piekarnika i wyjmij po upływie 35 minut. Gotowe!

Zobacz także: Lasagne nie musi być tradycyjna! Możesz ją przyrządzić również ze szpinakiem. 2 proste przepisy na lasagne ze szpinakiem

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów