Przepis na pyszną zapiekankę z makaronem dla całej rodziny

Malwina Wasilewska 27.04.2020
zapiekanka z makaronem
Fotografia: Shutterstock

Zapiekanka z makaronem to popularne obiadowe danie dla całej rodziny. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników - przede wszystkim sera, makaronu oraz farszu. Do wyboru mamy wiele wersji farszu, m.in. z dodatkiem mięsa, ryby, owoców morza lub warzyw. Poniżej prezentujemy klasyczny przepis na zapiekanką z makaronem.

Zapiekanka z makaronem jest uniwersalną potrawą, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Przygotowując ją możemy eksperymentować z różnymi składnikami oraz przyprawami. Możemy przyrządzić ją na ostro lub w wersji klasycznej w zależności od tego, jakie smaki preferujemy.

Zapiekanka z makaronem - składniki

Zapiekanka z makaronem z naszego przepisu wystarczy dla 6 osób. Dodatkowo możesz do niej wykorzystać inne składniki, które masz w lodówce mimo że nie ma ich w naszym przepisie. My podpowiadamy, jak upiec zapiekanką z makaronem w wersji klasycznej. Poznaj też przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym.

Zobacz też: 3 przepisy na bakłażan faszerowany. Idealne na obiad lub lunch!

Do jej przygotowania potrzebować będziesz następujących produktów:

  • 350 g makaronu typu penne
  • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej lub groszku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie mrożonej brukselki
  • 1 duża cebula
  • 1/4 szklanki  mąki pszennej
  • 150 g tartego sera typu cheddar
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 puszki (po 400 g) pomidorów
  • sól
  • pieprz

Zobacz też: Pasta z bakłażana na 4 sposoby. Wybierz swój ulubiony!

Zapiekanka z makaronem - przepis

Na początku ugotuj makaron al dente. 5 minut przed wyjęciem makaronu z wrzątku wsyp do garnka rozmrożoną fasolkę szparagową oraz brukselkę. Następnie włóż drobno posiekaną cebulę na patelnię rozgrzaną olejem. Po doprawieniu jej solą smaż ją do momentu aż się zeszkli. Później dodaj mąkę i powoli dolewaj mleko. Zagotuj całość aż masa stanie się gęsta. Dodaj też pomidory, dopraw wszystko i zdejmij z ognia.

Zobacz też: 3 przepisy na bakłażan faszerowany. Idealne na obiad lub lunch!

Następnie do metalowej formy włóż makaron wymieszany z warzywami, dodaj sos, a sam wierzch posyp startym serem typu cheddar. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 25 minut. Kiedy zapiekanka będzie przyrumieniona, możesz ją wyjąć.

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów