Zapiekanka z dyni na 5 sposobów! Która posmakuje ci najbardziej?

Katarzyna Leszczyńska 05.10.2020 AKTUALIZACJA: 12.10.2020
Zapiekanka z dyni w czerwonym naczyniu żaroodpornym stoi na drewnianej w desce w kuchni, a obok leżą dynia i czosnek
Fotografia: Shutterstock

Zapiekanka z dyni na 5 różnych sposobów! Pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka to zawsze dobry pomysł na obiad. Zwłaszcza wtedy, gdy mamy do wykorzystania różne składniki, które wydawać się może, że do siebie nie pasują. Jesienią warto postawić na dynię, której sezon przypada właśnie w miesiącach złota i czerwieni. Ona doskonale sprawdzi się jako baza, a zarówno dodatek do pysznej zapiekanki dla całej rodziny. Zwłaszcza, że dynia jest pełna wartości odżywczych. Co jeszcze warto do niej dorzucić? Podpowiadamy 5 różnych przepisów na zapiekankę z dyni - zapiekanka z dyni z kurczakiem, mięsem mielonym, makaronem, a nawet wegetariańska i w wersji fit. Która z nich podbije twoje kubki smakowe?

Zobacz także: Banalny przepis na curry z dyni z soczewicą i papryką. Idealne na jesienne dni! 

Zapiekanka z dyni i kurczaka

Na początek standard w kuchni polskiej, czyli zapiekanka z kurczakiem. Ta z dodatkiem dyni jest oryginalna w smaku, a jednocześnie przepyszna i bardzo zdrowa!

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g dyni
  • 400 g ziemniaków
  • 2 piersi z kurczaka
  • Cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • Oliwa z oliwek
  • Mozzarella
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, kurkuma

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Do tego dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy do momentu, aż się zarumieni.

Ziemniaki dotujemy na półtwardo. Dynię obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Dodajemy ją do podsmażonego kurczaka i dusimy około 10 minut. Do tego dodajemy musztardę, miód i przyprawiamy jeszcze do smaku.

Ziemniaki kroimy w krążki. Układamy w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności: ziemniaki – farsz – ziemniaki – farsz- starta mozzarella. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.

Zobacz także: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem na 3 różne sposoby. Którą z nich wybierzesz?

Zapiekanka z dyni i mięsa mielonego

Równie chętnie jak kurczaka do zapiekanek dodajemy także mięso mielone. Trudno się dziwić, to jedna z tych rzeczy, która często zostaje nam z innym obiadów w lodówce. W jaki sposób można połączyć je z dynią?

Składniki dla 4 osób:

  • 800 dyni
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub wołowego
  • 1 cebula
  • Puszka pomidorów pelati
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Mozzarella
  • Oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, chili

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia. Do tego dodajemy mięso mielone, wszystkie przyprawy i czekamy, aż będzie podsmażone. Do tego dodajemy pomidory, koncentrat, wyciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przyprawiamy do smaku.

Dynię obieramy, wydrążamy środek i kroimy w krążki. Układamy w naczyniu żaroodpornym: dynia – farsz – dynia – farsz – starta mozzarella. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.

Zobacz także: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym na 3 różne sposoby. Która posmakuje ci najbardziej?

Zapiekanka z dyni i makaronu

Makaron to zawsze dobry dodatek do zapiekanki. Dzięki temu składnikowi będzie ona jeszcze bardziej syta. Dlaczego jeszcze bardziej? Przede wszystkim dlatego, że w tym daniu będzie także nasza królowa, czyli dynia, a ta ma sporo błonnika i nasyca.

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g makaronu fusilli
  • 800 g dyni
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g sera Cheddar
  • 50 g Parmezanu
  • Masło
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle z dodatkiem przypraw. Do tego wyciskamy czosnek. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej połowę startego cheddara. Do dyni dokładamy odcedzony makaron i całość zalewamy sosem. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą cheddara. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika całość posypujemy jeszcze startym parmezanem.

Zobacz także: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym na 3 różne sposoby. Znajdź swoją ulubioną!

Zapiekanka z dyni wegetariańska

Jeżeli chcesz postawić na opcję wegetariańską, zadbaj o to, żeby w twojej zapiekance znalazła się duża ilość warzyw.

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g ziemniaków
  • 800 g dyni
  • Por
  • Papryka
  • Cukinia
  • Szczypiorek
  • Pomidory pelati
  • Mozzarella
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, oregano

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy na półtwardo. Następnie kroimy je na talarki.

Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką i cukinią. Podsmażamy na patelni z dodatkiem posiekanego pora. Do tego wlewamy pomidory, przyprawiamy i dusimy wszystko razem około 10 minut. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, farsz, ziemniaki, farsz, mozzerella. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na obiad wegetariański? Wypróbuj któryś z naszych 5 przepisów!

Zapiekanka z dyni fit

Na koniec zapiekanka z dyni w wersji fit, czyli dla wszystkich tych, którzy dbają o linię.

Składniki dla 2 osób:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g mielonego indyka
  • 400 g dyni
  • Cebula
  • Puszka pomidorów pelati
  • Mozzarella
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano, kurkuma

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy około 20 minut. Dynię obieramy, wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Do tego wrzucamy pokrojoną dynię, przyprawiamy do smaku i smażymy jeszcze chwilę razem. Do tego dodajemy pomidory w puszce i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: sos-kasza-trochę mozzarelli-sos-kasza-trochę mozzarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

Zobacz także: Leczo z dyni – wegańska alternatywa dla tego pysznego i szybkiego dania

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia! 

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów