3 różne sposoby na zapiekankę z cukinii. Którą opcję wybierzesz?

Zapiekanka z cukinii z serem w blasze na drewnianym stole
Fotografia: Shutterstock

Nie masz czasu na gotowanie po pracy? Przygotuj obiad dzień wcześniej! Zapiekanka z cukinii daje taką możliwość. Wolisz makaronową, ziemniaczaną, czy lasagne?

Nie masz czasu, żeby po pracy przygotowywać obiad dla całej rodziny? Zawsze możesz przygotować go sobie dzień wcześniej i po powrocie do domu jedynie wstawić do piekarnika. Ku temu doskonale sprawdzi się zapiekanka z cukinii. Zwłaszcza, jeżeli chcesz zadbać o zdrowie swoich bliskich. Dania z cukinii mają bardzo dużo właściwości zbawiennych dla zdrowia i ludzkiego organizmu. Zapiekanka z cukinii natomiast jest potrawą, którą można przygotować na wiele różnych sposobów, zarówno z mięsem mielonym, jak i z kurczakiem, a wbrew pozorom robi się ją naprawdę bardzo szybko.

Cukinia – kalorie i właściwości

Jak już wspomniałam, cukinia ma wiele cennych dla ludzkiego zdrowia właściwości. Warto ją podawać przede wszystkim dzieciom, ponieważ to bogate źródło kwasu foliowego, a co za tym idzie – wspomaga rozwój młodego organizmu. To jednak nie jedyne plusy wprowadzenia cukinii do swojej diety.

  • Wspomaga odporność.
  • Ma bardzo mało kalorii – w 100 g zaledwie 21 kcal – w związku z czym warto ją stosować na diecie odchudzającej. Najpopularniejszą dietą opartą na warzywach jest dieta dr Dąbrowskiej.
  • Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm.
  • Zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie i oczyszcza go z toksyn.
  • Ma niski indeks glikemiczny, w związku z czym mogą ją śmiało jeść osoby chore na cukrzycę.
  • Wspomaga układ nerwowy.
  • Wspomaga prawidłowe widzenie.
  • Poprawia krzepliwość krwi.
  • Ma działanie antyrakowe.
  • Poprawia wygląd skóry.
  • Wzmacnia włosy i paznokcie.

Zobacz także: Ogórki z chili? Czemu nie! Prosty przepis na ogórki krokodylki

Zapiekanka z cukinii – zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Makarony to coś, co kochamy najbardziej. A zapiekane są jeszcze lepsze! Dlatego warto wykorzystywać je na obiad. Zwłaszcza, że do takiej zapiekanki możecie na dobrą sprawę wrzucić wszystko, co wam pasuje i co lubicie. Podaję wam przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem, ale tego typu makaron z warzywami możecie przygotować również w wersji wegetariańskiej, bez mięsa.

Zobacz także: Spaghetti z cukinii to zdrowsza i pyszna wersja klasycznego makaronu. Jak je przygotować?

Składniki na obiad dla 4 osób:

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 2 piersi z kurczaka
  • Brokuł
  • Cukinia
  • Papryka czerwona
  • Śmietana 18%
  • 10 dag sera cheddar
  • 20 dag sera gouda
  • 15 dag tartej mozzarelli
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano

Makaron i brokuł pokrojony na różyczki gotujemy al dente. Cukinię i paprykę myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem przypraw. Następnie dodajemy do nich ugotowane makaron oraz brokuły. W osobnym rondelku rozgrzewamy śmietanę. Gdy będzie ciepła dodajemy do niej starte sery cheddar oraz gouda. Mieszamy cały czas aż się rozpuszczą. Potem wlewamy na patelnię z warzywami i makaronem. Doprawiamy do smaku.

Zobacz także: Papryka marynowana to idealny dodatek do dań na zimę! Jest pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Sprawdź nasz przepis

Makaron z warzywami i sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startą mozzarellą. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

Zapiekanka z cukinii – zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana to jedna z najpopularniejszych zapiekanek, jednak trudno do niej dobrać oryginalne składniki. Zazwyczaj kojarzy się z ciężką kiełbasą, albo ciemnymi sosami. W rzeczywistości można ją przyrządzić w nowoczesny i bardzo lekki sposób.

Składniki na zapiekankę dla 4 osób:

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 cukinie
  • Papryka
  • 4 pomidory
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Koperek
  • Oliwa
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Ziemniaki gotujemy na pół twardo. Cukinię kroimy w okrągłe plastry i marynujemy w oliwie oraz przyprawach. Z papryki wycinamy ziarna i kroimy ją w kostkę. Następnie podsmażamy ją na niewielkiej ilości oliwy. Pomidory przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórę i kroimy. Następnie dodajemy je do podsmażonej papryki. Koperek siekamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku.

Zobacz także: Połącz tradycję z nowoczesnością! Wypróbuj nasz przepis na pasztet z cukinii

Ziemniaki kroimy w plastry, podobnie jak cukinię. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki-sos-cukinia-sos-ziemniaki-sos-cukinia. Pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.

Zapiekanka z cukinii – lasagne z mięsem mielonym

Lasagne bolognese to tradycyjna włoska potrawa. Używa się do niej płatów makaronu. Obecnie jednak coraz powszechniejsza jest wersja fit – bez makaronu. Jego najpopularniejszym zamiennikiem jest natomiast cukinia. Tego typu danie można jeść samemu lub z dodatkiem pieczywa. Wypróbujcie koniecznie!

Składniki na lasagne dla 4 osób:

  • 4 małe cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • Pomidory pelati
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra

Cukinię kroimy w okrągłe plastry i marynujemy z solą. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Przyprawiamy je solą oraz paprykami. Dodajemy pomidory. Chwilę gotujemy razem i dodajemy bazylię oraz oregano. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: cukinia-mięso-cukinia-mięso-cukinia. Po wierzchu opcjonalnie można posypać serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.

Zobacz także: 4 banalne przepisy na placki z cukinii! Również w wersji fit

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Zależy ci na pięknej sylwetce i zastanawiasz się, co zrobić, żeby uniknąć efektu jojo po odchudzaniu? Dzięki kilku porannym nawykom zachowasz piękną sylwetkę. Sprawdź w galerii!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów