Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym na 3 różne sposoby. Znajdź swoją ulubioną!

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w białym naczyniu żaroodpornym
Fotografia: ildi/easyfotostock/Eastnews

Zapiekanka makaronowa to zawsze dobry pomysł na obiad. Podpowiadamy 3 proste przepisy na tego typu danie. Który z nich podbije twoje serce?

Zapiekanka to zawsze dobry pomysł na obiad. Może być to np. zapiekanka makaronowa z kurczakiem lub zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Można to jednak także połączyć. Jedno z najpopularniejszych dań na świecie, czyli lasagne, to nic innego jak właśnie zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Jest syta, pyszna i sprawdzi się idealnie zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i romantyczną kolację z ukochanym. Podpowiadamy 3 różne sposoby na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym. Który z nich będzie twoim ulubionym?

Zobacz także: Lasagne nie musi być tradycyjna! Możesz ją przyrządzić również ze szpinakiem. 2 proste przepisy na lasagne ze szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Sos beszamelowy podkreśla smak składników zapiekanki, dlatego często stosuje się go w tego typu daniach. Dodaje się go także do klasycznej lasagne. Poniżej przepis na pyszną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i sosem beszamelowym właśnie.

Składniki:

  • 500 g makaronu świderki lub penne
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Pomidory pelati
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 250 ml zimnego mleka
  • 250 g sera żółtego
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulkę obieramy i siekamy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż do zeszklenia. Do tego wrzucamy mięso mielone i smażymy razem, aż się zarumieni. Wszystko doprawiamy do smaku i wlewamy pomidory. Doprawiamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem i dusimy około 10 minut.

W tym czasie w rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie mąkę, cały czas energicznie mieszając, aż powstanie gładka masa. Powoli wlewamy do tego zimne mleko, cały czas energicznie mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy już powstanie gęsty sos, wsypujemy do tego 50 g sera żółtego i rozpuszczamy.

Układamy w naczyniu żaroodpornym: makaron – mięso – sos – makaron – mięso – sos – starty ser żółty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

Zobacz także: Spaghetti bolognese – przepis na klasyczną włoską pastę

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami

Mięso mielone i pieczarki to połączenie idealne. Jak wykonać zapiekankę z tych składników?

Składniki:

  • 500 g makaronu świderki
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej (może być też z szynki wieprzowej)
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 g żółtego sera
  • 200 ml śmietany 12%
  • Jajko
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na oliwie, aż do zeszklenia. Do tego dodajemy mięso mielone, doprawiamy i czekamy, aż się przyrumieni. Do tego dodajemy pieczarki i czekamy, aż się skurczą. Całość doprawiamy do smaku. Do tego wsypujemy odcedzony makaron.

W osobnej miseczce łączymy śmietanę z jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy zawartość patelni. Zalewamy to masą śmietanowo-jajeczną (można wymieszać). Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

Zobacz także: Przepis na pyszny i szybki sos pieczarkowy. Wypróbuj jego smak!

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

A jeżeli nie masz ochoty na pieczarki, zawsze możesz przyrządzić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i innymi warzywami.

Składniki:

  • 500 g makaronu świderki lub penne
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej (może być też z szynki wieprzowej)
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • Pomidory pelati
  • Natka pietruszki
  • 250 g żółtego sera
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Marchewkę obieramy i gotujemy na półtwardo. Do cebulki dodajemy mięso mielone i podsmażamy do zarumienienia. Z cukinii wydrążamy pestki i kroimy ją w półksiężyce. Dodajemy do mięsa z cebulką. Wszystko doprawiamy do smaku i dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki.

Wszystkie warzywa z mięsem zalewamy pomidorami, doprawiamy do smaku i dusimy około 5 minut. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Zobacz także: 3 szybkie sposoby na makaron z cukinią

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów