Zapiekanka makaronowa z kurczakiem na 3 różne sposoby. Którą z nich wybierzesz?

Katarzyna Leszczyńska 20.04.2020 AKTUALIZACJA: 20.04.2020
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami z dużą ilością sera na wierzchu w białym naczyniu żaroodpornym
Fotografia: FomaA/easyfotostock/Eastnews

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to zawsze dobry wybór. Zwłaszcza, gdy dodamy do niej odpowiednie składniki. Podpowiadamy 3 pyszne przepisy! 

Zapiekanki domowej roboty to dobry sposób, żeby pozbyć się z lodówki resztek i wszelkich składników, które rzadko kiedy wykorzystujemy, a zalegają w naszej kuchni. Do tego typu potrawy można dodać niemal wszystko. I dlatego tak chętnie je robimy, zwłaszcza, że wtedy zyskujemy smaczny i syty obiad dla całej rodziny.

Wciąż największą popularnością cieszy się zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, ale w niczym nie ustępuje jej również zapiekanka makaronowa z kurczakiem. Wystarczy, że zostanie ci odrobina makaronu i pierś z kurczaka, a możesz stworzyć prawdziwe cuda! Podpowiadamy 3 proste przepisy na zapiekankę makaronową z kurczakiem. Jej smakiem zachwycisz najbliższych!

Zobacz także: 3 różne sposoby na zapiekankę z cukinii. Którą opcję wybierzesz?

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym

Kurczak, makaron i pieczarki to połączenie idealne. Są to jednak na tyle niewyraziste w smaku składniki, że warto jako dodatek do nich zastosować wyrazisty, nawet ostrawy sos. Taki jest właśnie sos pomidorowy naszej receptury. Podpowiadamy cały przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • 500 makaronu świderki
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • 200 g żółtego sera
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz cayenne, oregano, kurkuma

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente, a nawet na półtwardo. W tym czasie siekamy na drobno cebulę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oliwy, aż do zeszklenia. Do tego wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawiamy wszystkimi przyprawami (uważaj, żeby nie dać za dużo ostrej papryki i pieprzu cayenne, bo ten drugi jest bardzo ostry – dodawaj stopniowo, próbując i dopasowując do swojego poziomu ostrości).

Do tego wyciskamy ząbki czosnku i pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem doprawiamy do smaku i dusimy razem około 5 minut. Następnie do zawartości patelni dodajemy odcedzony makaron i mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

Zobacz także: Makaron z tuńczykiem na 4 różne sposoby! Na który się skusisz?

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-serowym

Kurczak z brokułem lubią się uzupełniać. Dlatego też warto oba te składniki dodać do zapiekanki makaronowej. Do tego idealnie sprawdzi się sos śmietanowo-serowy. Jak przyrządzić taką zapiekankę? Podpowiadamy!

Składniki:

  • 500 g makaronu penne
  • 400 g piersi z kurczaka
  • Brokuł
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Makaron i brokuł (podzielony na różyczki) gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem przypraw.

W miseczce łączymy ze sobą śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek, 50 g parmezanu oraz jajko. Wszystko razem mieszamy. Odcedzony brokuł dodajemy do kurczaka i podsmażamy jeszcze chwilę razem. Zawartość patelni przekładamy do garnka z odcedzonym makaronem. Całość zalewamy masą śmietanowo-serową i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypujemy resztę parmezanu i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Zobacz także: 3 przepisy na zapiekanki z bakłażanem. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu!

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem z suszonymi pomidorami w sosie curry

Na koniec zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pysznym oraz bardzo zdrowym dodatkiem, jakim jest szpinak. Warto włączyć go do swojego menu zwłaszcza, gdy możemy go połączyć z różnymi innymi, wyrazistymi w smaku składnikami.

Składniki:

  • 500 g makaronu penne
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 250 g szpinaku typu baby
  • 250 ml śmietanki 30%
  • Suszone pomidory z zalewy
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g startej mozzarelli
  • Przyprawy: łyżeczka curry, sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kostkę. Następnie zalewamy go odrobiną oleju z suszonych pomidorów i mieszamy z papryką słodką i ostrą oraz kurkumą. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy się podsmaży, dodajemy pokrojone suszone pomidory, szpinak i oregano. Wszystko razem smażymy około 5 minut.

W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z curry i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość wlewamy do kurczaka z suszonymi pomidorami i chwilę razem dusimy. Do tego dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy, a następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (w zależności od tego, jak mocno przypieczony chcemy mieć ser).

Zobacz także: Makaron z serem na 5 różnych sposobów. Który będzie twoim ulubionym?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów