Zalewajka jak u babci - domowy przepis na tę tradycyjną zupę

Katarzyna Leszczyńska 17.02.2020 AKTUALIZACJA: 17.02.2020
Zalewajka z boczkiem i kiełbasą w glinianym naczyniu
Fotografia: Shutterstock

Zalewajka to tradycyjna polska zupa, znana jeszcze z kuchni naszych babć. Jak ją przygotować? Okazuje się, że jest banalnie prosta! Podajemy przepis na domową zalewajkę.

Niektóre zupy są tak zakorzenione w kuchni polskiej, że ich receptury przechodzą z pokolenia na pokolenie. Jedną z nich jest domowa zupa zacierkowa, inną oczywiście tradycyjny rosół, a jeszcze kolejną po prostu zalewajka, którą doskonale znamy z kuchni naszych babć. Bez wątpienia zalewajka ma bogatą historię i jest mocno zakorzeniona w naszej rodzimej kuchni. Jaką historię ma ta zupa? Jak ugotować domową zalewajkę według babcinej receptury? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania!

Zobacz także: Żurek śląski różni się od klasycznego zakwasem i nie tylko. Sprawdź, jak go zrobić!

Zalewajka – historia zupy

Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa, przygotowywana na terenie Polski. Może się różnić nieco recepturą, w zależności od regionu, w jakim jest gotowana.

Historycznie zalewajka wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze informacje na jej temat pochodzą z XIX wieku z okolic Łodzi i Radomska. Jej bazą są ziemniaki, do których wówczas dodawano owoce lasu, przede wszystkim grzyby.

Następnie, wraz ze wzrostem popularności zalewajki, pojawiło się kilka odmian tej tradycyjnej zupy. Sama baza jest zawsze taka sama, oparta na zakwasie na żur, jednak w zależności od regionu różnią się dodatki. I tak w Radomiu dodaje się do niej świeże grzyby, a w Łodzi suszone. Zalewajka popularna jest także w województwie świętokrzyskim, tam jednak przede wszystkim robi się ją w tradycyjnej wersji.

Zobacz także: Barszcz biały jest idealną opcją na obiad, nie tylko w okresie wielkanocnym. Sprawdź, jak go zrobić!

Zalewajka – domowy, babciny przepis

Zalewajka ma swój tradycyjny przepis, który urozmaicamy w zależności od upodobań i regionu, z jakiego pochodzimy. Podstawą tej zupy są ziemniaki i prawdziwy żur, a dokładnie zakwas na żur, do którego dokładamy wędzone mięso i inne składniki. Przedstawiamy wam prawdziwy babciny przepis na domową zalewajkę.

Składniki:

  • Zakwas na tradycyjny żurek
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 kiełbasa wędzona
  • 5 ziemniaków
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 150 ml śmietany do zup 30%
  • Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w kostkę. Połowę boczku wrzucamy do garnka, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, zalewamy wodą i gotujemy. Pozostały boczek podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulką.

Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się wywaru z boczku. Następnie zakwas na żur mieszamy ze śmietaną, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Całość wlewamy do zupy. Dodajemy do tego zawartość patelni, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 20 minut, do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Zobacz także: Jak ugotować krupnik? Prosty przepis na tradycyjną zupę

Zalewajka – jak przygotować zakwas na żur?

Wielu z was zapewne zastanawia się, jak przygotować zakwas na żur. Nic prostszego! Wystarczy przygotować go odpowiednio wcześnie, czyli na 5-7 dni przed robieniem zalewajki.

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 4 łyżki mąki żytniej razowej
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do dużego słoja, dodajemy pokrojone drobno ząbki czosnku i zalewamy całość letnią wodą. Następnie mieszamy, a na wierzch słoika nakładamy gazę, którą przewiązujemy tak, żeby nie spadła. W ten sposób odstawiamy nasz zakwas na 5-7 dni w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co jakiś czas pamiętajcie o tym, żeby zakwas przemieszać. I gotowe!

Zobacz także: Barszcz ukraiński na święta. Odkryj smak tej zupy na nowo!

Zalewajka nie może się obyć bez ziemniaków! To tradycyjne warzywo często gości na polskich stołach. Jak dużo o nim wiesz?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów