Wkrótce widok świerszcza w sałatce nikogo nie będzie oburzał. Wszyscy będziemy musieli jeść owady i robaki

Redakcja 01.02.2017
Robaki na talerzach
Fotografia: East News

Świerszcze czy szarańcze już niedługo mogą stanowić jeden ze składników naszych dań. 

Ponieważ owady w Polsce nie są dopuszczone do obrotu spożywczego, próżno szukać ich na naszych talerzach. Choć w wielu krajach na świecie jedzenie ich nikogo nie dziwi, Polska jak i inne europejskie kraje wciąż mają duży problem z zaakceptowaniem jadalnego owada, czy też robaka w sałatce.

Jednak, być może już wkrótce Polacy zmienią swoje przekonania, bo naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu właśnie rozpoczęli badania nad żywnością z owadów. Co więcej, planowane jest nawet stworzenie wyjątkowej hodowli.  

W 80 procent krajów na świecie je się owady. W Europie nie robimy tego ze względów kulturowych i klimatycznych. W Polsce jedzenie owadów jest również mało akceptowalne. Ludzie brzydzą się, mają opór. Trudno mi to zrozumieć, gdyż jemy krewetki, kalmary, żaby, ślimaki czy kawior. W latach 80., gdy trafiło na stoły sushi, też ludzie się opierali. Teraz jest to akceptowalne, a sushi jest klasyfikowane jako produkt ekskluzywny - powiedziała doktor Anna Żołnierczyk w rozmowie z Polskatimes.pl. 

Być może już wkrótce jedzenie owadów nie będzie wyłącznie naszym widzimisię, ale koniecznością. Jak podkreśla dr Żołnierczyk, jeżeli tylko doprowadzimy do takiej degradacji środowiska, że nie będziemy w stanie wyhodować zdrowej żywności, będziemy musieli jeść to, co jest niemal na wyciągnięcie ręki. 

Świerszcz w sałatce? Niedługo nikogo nie będzie to dziwić
Fotografia: East News

Świerszcz w sałatce? Niedługo nikogo nie będzie to dziwić 

Na ostro i na słodko

Jak donosi Rmf24.pl, za jadalne uważa się ponad 1400 gatunków owadów. Jeśli tylko naukowcom uda się udowodnić, że zawierają one składniki odżywcze, być może już wkrótce widok świerszcza w sałatce nikogo nie oburzy. Dobra wiadomość jest taka, że podobnie jak inne składniki tak i owada można przygotować na wiele różnych sposobów. 

Dziś przygotowaliśmy sałatkę ze świerszczem. Mamy mandarynkę, różne sałaty i świerszcza, którego dwie minuty smażyliśmy na oleju. Owady można przygotować także na słodko. Może to być na przykład czekoladka z larwami mącznika młynarka - powiedziała Agata Iwańska z Uniwersytetu Przyrodniczego w rozmowie z Rmf24.pl. 

Co ciekawe, owady w naszej diecie pozwolą nam cieszyć się szczupłą sylwetką. Wszystko wskazuje na to, że zawierają mniej tłuszczów w stosunku do białka. Dieta cud? 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów