Wiśnie w spirytusie są świetnym dodatkiem do tortów. Jak je przygotować?

Sylwia Kropiewnicka 03.06.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Wiśnie w spirytusie w rumie nalewka jak je przygotować
Fotografia: Shutterstock

Wiśnie są nie tylko bardzo zdrowe, ale także smaczne. Sprawdzą się nawet w roli ozdób na torcie. Jak przygotować wiśnie w spirytusie?

Oprócz różnego rodzaju konfitur z wiśni można przygotować także nalewki oraz ozdoby do deserów. Wiśnie w spirytusie świetnie sprawdzą się również w roli dodatków do tortów. Są one bardzo smaczne i doceniane ze względu na swoje walory estetyczne.

Zobacz także: Konfitura wiśniowa - koniecznie sprawdź, jak ją zrobić

Wiśnie w spirytusie

Wiśnie w spirytusie to doskonały dodatek do tortów i lodów. Są one bardzo proste w przygotowaniu, a dają doskonały efekt zarówno wizualny, jak i smakowy. Pamiętaj, że dodatkowo możesz przygotować także przepyszny kompot z wiśni.

Jak przygotować wiśnie w spirytusie?

Składniki:

  • wiśnie
  • cukier
  • spirytus

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie należy zalać spirytusem.
  2. Wiśnie zalane spirytusem szczelnie należy zamknąć w pojemniku i pozostawić na 6 tygodni.
  3. Kiedy wiśnie odczekają ten czas, spirytus należy zlać. Owoce wypestkować i zasypać spirytusem na 4 tygodnie.
  4. Po upływie tego czasu należy zlać sok z wiśni i połączyć go z wcześniej uzyskanym spirytusem.
  5. Na koniec wiśnie należy ponownie zalać alkoholem.

Wiśnie w rumie

Bardzo dobrym pomysłem na dodatek do pysznych deserów będą także wiśnie w rumie. Jak je przygotować?

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • ½ litra rumu

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie wypestkować i wrzucić do dużego słoja.
  2. Owoce zasypać i zalać ½ l rumu, następnie zamieszać.
  3. Wiśnie należy odstawić na trzy tygodnie. Po czym odsączyć i sprawdzić smak rumu.
  4. Następnie w zależności od tego, jak kto woli, do wiśni można dodać trochę rumu (jeśli rum jest za słaby) lub wody (jeśli rum wyszedł za mocny).
  5. Wiśnie przełożyć do słoiczków i zalać rumem. W takiej postaci powinny odczekać kilka miesięcy.

Zobacz także: Koniecznie sprawdź najlepsze przepisy na przetwory z wiśni

Nalewka z wiśni

Inną propozycją podania „alkoholowych” wiśni jest nalewka. Wyrazisty smak wiśni połączony z alkoholem rozkocha w sobie niejednego smakosza.

Jak przygotować nalewkę z wiśni?

Składniki

  • 1 kg wiśni
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 szklanka wody
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

  • Wiśnie umyj i wsyp do słoika z nakrętką.
  • Wiśnie zalej spirytusem i wodą oraz zasyp cukrem.
  • Całość potrząśnij i odstaw w ciemne miejsce. Ważne jest to, aby słojem potrząsać codziennie (aż do rozpuszczenia cukru).
  • Nalewka jest gotowa po ok. 4 tygodniach.

Zobacz także: Sok z wiśni jest pyszny i zdrowy. Jak go przygotować?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

 

 

 

 

 

 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów