Wino z jabłek to pyszny domowy alkohol. Sprawdź, jak go przygotować!

Julita Buczek 07.10.2020
wino z jabłek
Fotografia: Shutterstock

Wino z jabłek to bardzo pyszny i orzeźwiający napój. Sprawdź, jak go przygotować i ciesz się jego smakiem podczas jesiennych wieczorów.

Wino z jabłek to bardzo pyszny napój, który można przygotować w domowym zaciszu. Ten kwaskowy alkohol można zrobić z jesiennych i zimowych odmian jabłek, wtedy będzie najlepszy.

Warto wybierać owoce dojrzałe. Do przygotowania tego napoju najlepsze będą antonówki czy renety.

Wino z jabłek - prosty przepis

Przed przystąpieniem do przygotowania wina z jabłek należy matkę drożdżową przygotować na 5 dni wcześniej. Wystarczy wycisnąć z jabłek szklankę soku. Dodać cukry oraz szczyptę pożywki dla drożdży.

Całość należy gotować około 15 minut, a następnie ostudzić wywar i dodać drożdże winne. Zatkać korkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Po tym czasie należy przegotować jeszcze raz i ostudzić dwie szklanki soku, zmieszać z 3 łyżkami cukry oraz szczyptą pożywki i dodać do wcześniej przygotowanego wywaru. Matka drożdżowa jest gotowa po pięciu dniach.

Składniki:

  • 3 kilogramy dojrzałych jabłek,
  • 1 kilogram cukru,
  • 2 litry wody źródlanej,
  • 5 dag rodzynek,
  • matka drożdżowa,
  • pożywka dla drożdży

Przygotowanie:

  1. Umyć jabłka i wycisnąć z nich sok.
  2. Umyć i wyparzyć butelkę. Wlać do niej sok, dodać rodzynki i matkę drożdżową.
  3. Wymieszać cukier z wodą, następnie ostudzić i dodać do reszty płynu.
  4. Przytkaj butelkę owiniętą w gazę watą bądź korkiem z rurką fermentacyjną.
  5. Po takim przygotowaniu należy odczekać 2 miesiące. Po tym czasie wino przelać wino do czystych butelek i odstawić je na miesiąc w ciemne miejsce.
  6. Wino będzie smaczniejsze, kiedy doda się do niego rodzynki czy gruszki.

Wypróbujesz ten przepis?

Zobacz także: Jak zrobić masło? Sprawdź najlepszy przepis!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów