Poznaj przepis na wino z czarnego bzu. Dowiedz się, jakie są jego właściwości oraz zastosowanie!

Julita Buczek 06.10.2020
przepis wino z czarnego bzu
Fotografia: Shutterstock

Ten przepis na wino z czarnego bzu jest banalnie prosty w wykonaniu. Sprawdź, jakie są właściwości owoców czarnego bzu i odkryj ich smak na nowo.

Wino z czarnego bzu można przygotować w bardzo prosty sposób. Umyte i odsączone z wody owoce należy najpierw dokładnie obrać z szypułek.

Tego typu napój ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych, a także witamin oraz minerałów, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Poznaj przepis na smaczne i zdrowe wino z czarnego bzu, a także jego prozdrowotne właściwości.

Wino z czarnego bzu - sprawdzony przepis

Wino z czarnego bzu ma wiele drogocennych właściwości. Reguluje trawienie oraz wzmaga apetyt. W swoim składzie ma również wiele antyoksydantów, które wpływają na organizm i poprawiają wygląd skóry. Do szeregu właściwości czarnego bzu można dodać także działanie przeciwgorączkowe. To właśnie dlatego te drobne owoce tak często wykorzystywane są, kiedy jesteśmy chorzy. Czarny bez ma właściwości moczopędne oraz usuwa toksyny z organizmu.

Wino z tego pysznego owocu ma właściwości rozluźniające oraz może być stosowane przy różnego rodzaju niestrawnościach.

Składniki:

  • 4 kg owoców czarnego bzu,
  • 6 litrów wody,
  • 1,9 kg cukru,
  • 4 g drożdży winiarskich,
  • 20 g kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie obrać z liści i szypułek.
  2. Zagotować wodę z owocami i kiedy wszystko ostygnie dodać zaczyn z drożdży i przelać do gąsiorka.
  3. Po dobie zagotować wodę z cukrem i dokładnie ostudzić.
  4. Po kolejnej dobie dodać kwasek cytrynowy. Wlać do gąsiorka.
  5. Odstawić w ciemne miejsce i trzymać tam aż do sfermentowania.
  6. Gotowe wino przelać do butelek i szczelnie zamknąć.

Wypróbujesz nasz przepis?

Zobacz także: Jak zagęścić sos? Mamy dla was 7 sposobów na zagęszczenie sosu

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów