Przepis na wino z aronii. Poznaj prostą recepturę na domowy alkohol!

Julita Buczek 15.10.2020 AKTUALIZACJA: 15.10.2020
przepis na sok z aronii
Fotografia: Shutterstock

Przepis na wino z aronii jest bardzo prosty w wykonaniu. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku i ciesz się jego intensywnym smakiem i aromatem.

Regularne spożywanie owoców aronii może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Sok z aronii znany jest również z właściwości przeciwutleniających. To świetny środek chroniący przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak różnego rodzaju schorzenia oczu czy także ochrona organizmu przed wirusami, grzybami lub bakteriami. Witaminy i minerały ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy organizmu.

Spożywanie aronii polecane jest osobom, które cierpią z powodu chorób układu pokarmowego i zmagają się z dolegliwościami jak bóle brzucha, wzdęcia czy zaparcia.

Wino z aronii również ma wiele zdrowotnych właściwości. Oczywiście należy pić je z umiarem, dzięki temu w ciągu kilku tygodni zauważymy znaczną różnicę w funkcjonowaniu naszego organizmu.

Wino z aronii - zdrowa alternatywa

Wino z aronii jest cierpkie, jednak z pewnością trafi z gust bardziej wysublimowane gusta. Osoby, które lubią wina wytrawne z pewnością rozsmakują się w winie z aronii. 

Składniki:

  • 6 kg aronii,
  • 5 l wody,
  • 1,5 kg cukru,
  • drożdże do wina czerwonego,
  • 4 g pożywki do drożdży

Przygotowanie:

  1. Owoce aronii należy dokładnie rozgnieść. Najlepiej użyć do tego widelca.
  2. Następnie należy przygotować syrop cukrowy. Cukier następnie zalewamy ciepłą wodę i tworzymy syrop cukrowy.
  3. Do dużego pojemnika fermentacyjnego wsypujemy rozgniecione owoce, zalewamy syropem cukrowym, dodajemy drożdże i pożywkę. Po około 2 tygodniach oddzielamy moszcz od owoców i przelewamy go do balona.
  4. Po 6 tygodniach zlewamy widno znad osadu. Taką czynność powtarzamy co około dwa tygodnie.

Wino z aronii i jabłek - prosty przepis

Składniki:

  • 15 kg aronii,
  • 5 litrów świeżego soku jabłkowego,
  • 8 litrów wody,
  • 5 kg cukru,
  • drożdże

Przygotowanie:

  1. Owoce umyć i roznieść. Aronię wrzucić do butli dolać sok z jabłek.
  2. Przygotować syrop cukrowy, najpierw rozpuścić 3 kg cukry w 5 litrach wody.
  3. Gotowy syrop cukrowy wlać do butli i jeśli temperatura nie przekracza 30 stopni Celsjusza dodać drożdże.
  4. Całość dokładnie wymieszać i zamknąć szczelnie rurką fermentacyjną.
  5. Po tygodniu dodać drugą porcję syropu.
  6. Po około miesiącu usunąć owoce z nastawu i odstawić do fermentacji.
  7. Po 4 miesiącach należy rozlać je do butelek i szczelnie zakorkować.

Wypróbujesz ten przepis?

Zobacz także: 2 smaczne przepisy na nalewkę z gruszek. Poznaj jej smak!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów