Tradycyjne, sprawdzone potrawy na Wielkanoc 2020

Katarzyna Leszczyńska 02.04.2020 AKTUALIZACJA: 02.04.2020
Rodzina siedzi przy stole wielkanocnym i je tradycyjne potrawy
Fotografia: Shutterstock

Wielkanoc, jak na święta przystało, wymaga wyjątkowych przygotowań. Podpowiadamy 5 przepisów na tradycyjne, sprawdzone potrawy wielkanocne.

Nadchodzi Wielkanoc, czas zatem przygotować potrawy, które pojawią się na naszym świątecznym stole. Oczywiście, jak to w święta, przede wszystkim postawimy na tradycyjne potrawy wielkanocne. Warto jednak zdać sobie sprawę, które tak naprawdę się do takich zaliczają. W polskiej kuchni tradycji wielkanocnych jest naprawdę wiele. Na jakie potrawy zatem się zdecydować, gdy chcemy zorganizować tradycyjne święta? Podpowiadamy pomysły na konkretne dania wraz z przepisami.

Zobacz także: 5 wyjątkowych przepisów na ciasta na Wielkanoc. Zaskocz bliskich pysznymi wypiekami

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Święta wielkanocne to oczywiście potrawy jajeczne. Jajka w majonezie, jajka faszerowane, sałatka z jajkami. Ale nie tylko jajka królują w te święta na naszych stołach.

Najbardziej tradycyjny jest oczywiście żurek wielkanocny z dodatkiem chrzanu. W te wiosenne święta stawiamy także na nowalijki, czyli dużo zieleniny – szczypior, sałatę, świeże ogórki, rzodkiewki, rzeżuchę i inne warzywa. To radosne, słoneczne święta, warto zatem zadbać także o to, żeby na naszym stole zapanowała wiosna.

Z mięs podczas świąt wielkanocnych podaje się zazwyczaj białą kiełbasę i pasztety. Wśród tradycyjnych przepisów nie można zapomnieć także o ciastach, czyli babkach wielkanocnych, mazurkach, paschach i sernikach. Wszystko to będzie stanowiło uzupełnienie naszych dań o słodkie smaki.

Poniżej przedstawiamy 5 przepisów na tradycyjne dania wielkanocne.

Zobacz także: Piękne ozdoby wielkanocne DIY! Zobacz, jak je zrobić na szydełku krok po kroku

Żurek na Wielkanoc

Zacznijmy od najbardziej tradycyjnego dania wielkanocnego, czyli żurku. Warto zadbać o niego już wcześniej, przygotowując na tydzień wcześniej zakwas, bez którego nie ugotujemy zupy.

Składniki na zakwas:

  • 5 łyżek mąki żytniej
  • 500 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego

Składniki na żur:

  • Gotowy zakwas
  • ½ kg białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Kawałek selera
  • 5 grzybów suszonych
  • ½ wędzonych żeberek
  • 2 litry wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki chrzanu
  • Śmietana 30%
  • Majeranek
  • Sól, pieprz
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Do dużego słoika wsypujemy mąkę, wyciskamy czosnek oraz wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy wodą, na wierzchu wiążemy gazę i odstawiamy na 7 dni (pamiętaj, żeby od czasu do czasu przemieszać zakwas).

Cebule obieramy i kroimy. Podsmażamy je na oleju. Wrzucamy do garnka wraz z obranymi i pokrojonymi w słupki marchwią oraz pietruszką. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kawałek obranego selera, a także grzyby i mięso. Wszystko razem zalewamy wodą i gotujemy.

Po 20 minutach gotowania do zupy dodajemy zakwas. Wszystko razem należy zagotować. Następnie odlewamy odrobinę żurku do osobnego garnka i stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając. Całość wlej do garnka z zupą, dodaj chrzan, dopraw do smaku i zagotuj.

Zobacz także: Żurek śląski różni się od klasycznego zakwasem i nie tylko. Sprawdź, jak go zrobić!

Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc

Pieczona kiełbasa to kolejny nieodłączny element Wielkanocy. Jak ją zrobić?

Składniki dla 4 osób:

  • ½ kg białej kiełbasy
  • Dowolne przyprawy, np.: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania:

Każdą kiełbaskę osobno wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy ją odrobinę olejem, a następnie posypujemy przyprawami i nacieramy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego chleba i chrzanem.

Zobacz także: Biała kiełbasa – pieczona, gotowana, domowa lub na Wielkanoc. Na jaką ty się skusisz?

Pasztet wielkanocny

Bez pasztetu nie ma świąt wielkanocnych. Dlatego też warto postawić na ten tradycyjny, mięsny pasztet, żeby zachwycić bliskich smakiem. 

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • ½ kg kurczaka
  • 300 g indyka
  • 300 g udźca wołowego
  • 300 g podgardla
  • 200 g wątróbki wieprzowej
  • 2 bułki
  • 6 jajek
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma

Sposób przygotowania:

Wszystkie mięsa razem wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Wyjmujemy z wody i studzimy.

Mięso przepuść przez maszynkę o bardzo małych oczkach i zmiel. Dodaj do tego jajka i 2 bułki wcześniej namoczone w wodzie. Przypraw do smaku i wymieszaj.

Tak przygotowane mięso przełóż do foremek na pasztet, które wcześniej wysmaruj smalcem i posyp bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut.

Najlepiej smakuje z dodatkiem domowej ćwikły.

Zobacz także: Połącz tradycję z nowoczesnością! Wypróbuj nasz przepis na pasztet z cukinii

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane to doskonały pomysł na przystawkę na stole wielkanocnym. Polecamy te z dodatkiem suszonych pomidorów. Jak je zrobić?

Składniki:

  • 6 jajek
  • Pomidory suszone
  • Łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki majonezu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw gotujemy jajka na twardo. Następnie zalewamy je zimną wodą, dzięki czemu będzie łatwiej je obrać. Po obraniu każde z nich przekrajamy na pół. Wyjmujemy żółtka i wrzucamy do blendera. Miksujemy z dodatkiem suszonych pomidorów i majonezu. Dopraw przyprawami, wymieszaj i nadziej takim farszem pozostałe białka.

Zobacz także: Jajka faszerowane na różne sposoby. Wypróbuj nasze przepisy na święta

Sałatka jarzynowa na Wielkanoc

I jeszcze klasyka polskich imprez, nie tylko świąt, mianowicie sałatka jarzynowa. Tak przygotowana sałatka warzywna to idealny pomysł na wiosenne święta, jakimi jest oczywiście Wielkanoc.

Składniki:

  • Puszka groszku
  • Puszka kukurydzy
  • 1 papryka
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 jabłko
  • 6 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez i musztardę, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zobacz także: Sałatka z kurczakiem jest prosta w wykonaniu i bardzo sycąca! 8 przepisów na pyszne sałatki z kurczakiem

Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijaństwa. Wiąże się z nim wiele obrzędów religijnych i tradycji ludowych. Koniecznie weź udział w naszym QUIZIE i przekonaj się ile wiesz o Wielkanocy.

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów