Wątróbka z cebulką to tradycja polskiej kuchni! Oto nasz sprawdzony przepis na to klasyczne danie

Katarzyna Leszczyńska 25.08.2020 AKTUALIZACJA: 25.08.2020
Wątróbka z cebulką na patelni
Fotografia: Shutterstock

Wątróbka z cebulką to klasyczne danie polskiej kuchni. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!

Wątróbka z cebulką to tradycyjne danie w kuchni polskiej, które często pojawia się na naszym stole, a przynajmniej powinno. Dlaczego? To bowiem bomba witaminowa i energetyczna, dzięki której możemy dostarczyć sobie wielu cennych składników. Wszystko dzięki właściwościom, jakie wątróbka posiada, jak również cebulka, która jest do niej idealnym dodatkiem. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść wątróbkę z cebulką, a także sprawdzony przepis na to danie i dodatki, jakie do niego pasują.

Zobacz także: Kuchnia polska. Poznaj łatwe przepisy na tradycyjne polskie dania

Wątróbka – właściwości

Wątróbka ma wiele cennych właściwości, dla których powinniśmy częściej włączać ją do swojego menu. Zobaczcie sami, jakie!

Wątróbka drobiowa:

  • Jest bogata w witaminy: B, A oraz żelazo.
  • Ma dużą zawartość beta-karotenu i likopenu.
  • Jest zalecana osobom, które cierpią na anemię.
  • Przyspiesza przemianę materii.
  • Zwiększa odporność na stres.
  • Dodaje energii.
  • Zapobiega przesuszaniu się oczu i wspomaga wzrok.
  • Zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.
  • Jest bogata w kwas foliowy, dlatego powinny ją jeść przede wszystkim kobiety w ciąży.
  • Zapobiega chorobie Alzheimera.
  • Poprawia pamięć.
  • Wspomaga leczenie chorób tarczycy i chorób autoimmunologicznych.
  • Jest źródłem białka dla osób aktywnych.

Zobacz także: Fasolka po bretońsku jest pyszna i bardzo zdrowa! Prosty przepis na to tradycyjne danie

Wątróbka z cebulką – przepis

Łącząc wątróbkę drobiową z cebulką, możemy dostarczyć sobie prawdziwej bomby witaminowej! Dlatego też warto od czasu zaserwować takie tradycyjne danie rodzinie. W jaki sposób przygotować wątróbkę z cebulką?

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
  • Olej

Sposób przygotowania:

Wątróbkę dokładnie czyścimy i osuszamy. Następnie obtaczamy ją w mące, złączonej z przyprawami. Cebulę obieramy i kroimy w pióra, a potem wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy, aż do zeszklenia i zdejmujemy ją z patelni. Potem na ten sam tłuszcz wkładamy obtoczoną w mące wątróbkę.

Wątróbkę kroimy do momentu, aż będzie przyrumieniona z obu stron i chrupiąca. Potem dodajemy cebulkę i jeszcze wszystko razem smażymy. Następnie wykładamy na talerze z odpowiednimi dodatkami. Jakie będą najlepsze do wątróbki? Podpowiadamy!

Zobacz także: Szukasz pomysłu na obiad? Oto kotlety mielone w różnych odsłonach!

Wątróbka z cebulką – dodatki

Wątróbka najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych ziemniaków i kapusty kiszonej. Można dodać do niej także ogórki kiszone lub inne kiszonki – te w tym przypadku sprawdzą się doskonale. Jednak to może być także gotowana kapusta lub dowolna surówka – wszystko zależy od waszych upodobań smakowych.

A co zamiast ziemniaków? Oczywiście idealnie wątróbka będzie komponować się z kluskami śląskimi, czyli równie tradycyjnym polskim dodatkiem. Domowe kopytka także powinny być dobrym dodatkiem do tego typu dania. My jednak najbardziej lubimy inne połączenie!

Wątróbka najlepiej smakuje na świeżo, prosto z patelni z dodatkiem… świeżej bagietki! To może być przekąska, obiad lub kolacja – to danie po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbuj je sam!

Zobacz także: 5 sposobów na chrupiące placki ziemniaczane. Wybierasz wersję na słodko czy słono?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów