Ucierane ciasto ze śliwkami to smak naszego dzieciństwa. Czy wiesz, jak je zrobić?

Sylwia Bagińska 24.06.2019 AKTUALIZACJA: 24.06.2019
Na talerzu leży ucierane ciasto ze śliwkami
Fotografia: Shutterstock

Ciasto ucierane ze śliwkami jest bardzo pyszne! Co ważniejsze – ten deser przygotujesz bardzo szybko. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na ucierane ciasto ze śliwkami!

Ciasto ucierane ze śliwkami jest proste w wykonaniu! Jego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu. Aby zrobić ten deser nie potrzebujesz też wielu składników. Samo ciasto smakuje prawie każdemu. Obok tego pysznego deseru naprawdę trudno jest przejść obojętnie. Wypróbuj już dzisiaj nasze przepisy na ciasto ucierane ze śliwkami!

Zobacz także: Obok knedli ze śliwkami trudno jest przejść obojętnie. Jak przygotować to pyszne danie? 

Ciasto ucierane ze śliwkami: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mąka pszenna (dwie szklanki),
  • Masło (250 gram),
  • Cukier (jedna szklanka),
  • Cztery jajka,
  • Mleko (cztery łyżki),
  • Proszek do pieczenia (dwie płaskie łyżeczki),
  • Cukier wanilinowy,
  • Szczypta soli,
  • Śliwki (około 700 gram).

Przygotowanie:

Ubij jajka na sztywną pianę. Dodaj do nich szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Następnie dodaj wcześniej roztopione i ostudzone masło. Pamiętaj, żeby robić to powoli. Kolejny krok to dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Do całości dolej odrobinę mleka.

Wszystko dokładnie zmiksuj na niskich obrotach miksera. Następnie przygotuj blachę do pieczenia (najlepiej o wymiarach 25 na 30 centymetrów). Wyłóż papier do pieczenia i wlej ciasto. Postaraj się, aby powierzchnia była w miarę równa. Na wierzch połóż umyte i osuszone ćwiartki śliwek. Pamiętaj, aby wcześnie z owoców usunąć pestki.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około godzinę. Jeśli chcesz sprawdzić, czy twoje ciasto jest gotowe – wsadź do niego wykałaczkę. Jeśli patyczek będzie suchy, możesz wyjąc swoje ciasto z piekarnika.

Po ostudzeniu ciasta możesz je udekorować także cukrem pudrem. Nie jest to jednak konieczne. Smacznego!

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką: przepis

  • Składniki, których potrzebujesz do przygotowania ciasta:
  • Margaryna (250 gram),
  • Mąka (dwie szklanki),
  • Cztery jajka,
  • Proszę do pieczenia (dwie płaskie łyżeczki),
  • Cukier (jedna szklanka).

Składniki, których potrzebujesz do kruszonki:

  • Masło (80 gram),
  • Mąka (110 gram),
  • Cukier (około 100 gram).

Dodatkowo:

  • Przekrojone na pół śliwki węgierki (około 800 gram bez pestek).

Przygotowanie:

Margarynę utrzyj na puch i dodaj do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubij jajka z cukrem tak, aby powstała kremowa masa. Dodaj ją do margaryny i mąki. Wszystko ucieraj mikserem na wolnych obrotach.

Ciasto wylewamy na blaszkę (najlepiej o wymiarach 24 na 35 centymetrów) wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. Pamiętaj, że ciasto powinno mieć w miarę równą powierzchnię. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek.

Kolejny krok to przygotowani kruszonki. Wszystkie potrzebne do niej składniki łączymy razem, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 5-10 minut. Po upływie tego czasu posypujemy nią śliwki. Użyj do tego tarki na grubych oczkach.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 60 minut. Smacznego!

Zobacz także: 3 przepisy na ciasta ze śliwkami. Na który dziś się skusisz?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów