Trudno w to uwierzyć, ale właśnie to jest najpopularniejszy owoc na świecie

Mateusz Patyk 03.03.2017
Najpopularniejszy owoc
Fotografia: Pixabay.com/East News

Można jeść go na surowo, w skórce lub bez, ale też gotować, przyrządzać sosy, soki i pasty.

Tak wiele zastosowań ma w kuchni... pomidor, bo to właśnie on jest najczęściej wykorzystywanym w produkcji żywności owocem. Dla wielu szok może być podwójny, bo nie często słyszy się, żeby pomidory udało się kupić w stosownym dziale, a gdy mowa o najpopularniejszym owocu świata, na myśl zazwyczaj przychodzi banan lub mango. Ale po kolei.

Według doktora Michaela Masleya piszącego dla BBC.com, żaden inny owoc w skali globalnej nie jest częściej jedzony od pomidora. Choć niektórzy mogą się z tym nie zgadzać, to fakt. Nie może się z nim równać nawet mango, które jest bardzo popularne w gęsto zaludnionych krajach, takich jak Chiny czy Indie, a co roku uprawia się 43 mln ton tego produktu.

Podobnie rzecz ma się z bananami. Indie są liderem w uprawie tych owoców, a rocznie wytwarza się ich ponad 100 mln ton. W samej Wielkiej Brytanii spożywa się ich więcej niż 5 mln ton.

Piękne i trujące... jagody

Z wynikiem 170 ton produkowanych każdego roku, pomidory biją na głowę mango i banany razem wzięte. Chociaż potocznie mówi się o nich jak o warzywie, technicznie rzecz biorąc jest to pełnoprawny owoc. A dokładniej jagoda, ponieważ każdy egzemplarz ma nasiona. Przywiezione do Europy przez Hiszpanów, w Ameryce nazywane były "tomati". Ich uprawą zajmowali się tam Atekowie. 

W 16. wieku niejaki John Gerard, Brytyjczyk zajmujący się fryzjerstwem oraz chirurgią, opisał pomidory w zielniku swojego autorstwa mianem pięknych, lecz trujących roślin. Obecnie znanych jest 20 tysięcy różnych odmian, o różnym smaku, kolorze, wielkości i kształcie. Największy okaz pomidora trafił do Księgi Rekordów Guinnessa w dniu 30 sierpnia 2016 roku dzięki wadze prawie 4 kilogramów.

Niepowtarzalny smak

Istnieje też łatwe wytłumaczenie pomidorowego fenomenu. Jest to podstawowy składnik wielu kuchni, a możliwość przetwarzania pomidorów i podawania go pod różnymi postaciami dodatkowo podkreśla mnogość jego zastosowań. Owoce te są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, K, potas oraz kwas foliowy.

Poza tym zawierają silny przeciwutleniacz, jakim jest likopen, a spożywanie pomidorów pod postacią koncentratów, takich jak keczup, zmniejsza ryzyko chorób serca, niektórych nowotworów oraz jest w stanie chronić skórę przed poparzeniem słonecznym.

Ale to smak pomidorów, jakim jest umami, sprawia, że tak łatwo im ulec. Umami po japońsku oznacza "przyjemnie pikantny smak" i to właśnie przez to tak trudno uznać pomidora za pełnoprawny owoc. Przeważnie można go przecież poczuć jedząc mięso, a nie deser. Ten smak jest wynikiem zawartości glutaminianu w pomidorach, który sprawia, że pomidor jest tak pyszny. Bez względu na to, czy jemy go pod postacią soku, zupy, sosu lub... solo. 

Pomidory
Fotografia: East News

Tak wygląda najpopularniejszy OWOC na świecie :)

Pomidory w kontenerach
Fotografia: East News

Pomidory czekające w kontenerach na wjazd do fabryki przetwórstwa w Lemoore (stan Kalifornia, USA).

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów