Fasolka po bretońsku jest pyszna i bardzo zdrowa! Prosty przepis na to tradycyjne danie

Katarzyna Leszczyńska 09.01.2020 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Fasolka po bretońsku w czarkach z bułeczką
Fotografia: Shutterstock

Fasolka po bretońsku to tradycyjne polskie danie. Skąd pochodzi i jak je przygotować? Podpowiadamy banalny przepis na fasolkę po bretońsku jak u mamy.

Czasami nie mamy czasu na pracochłonne obiady. Dlatego też warto przygotować się na taki wypadek wcześniej. Dobrą opcją jest fasolka po bretońsku, którą możecie przygotować wcześniej i w dowolnym momencie podgrzać. W dodatku składa się z dosłownie kilku prostych składników. To danie jest doskonale znane jeszcze z kuchni naszych babć. I to właśnie ta tradycyjna receptura jest najlepsza. Podpowiadamy prosty przepis na to, żeby wyszła wam fasolka po bretońsku jak u mamy. Będzie pysznie!

Zobacz także: Smaczne i zdrowe przepisy na leczo z bakłażanem. Mamy 3 świetne propozycje!

Fasolka po bretońsku – historia potrawy

Ciekawostki kulinarne zawsze są super. Zwłaszcza w przypadku tradycyjnych potraw. Dobrze wiedzieć, skąd wzięły się dania, które często goszczą na naszym stole. Jednym z nich jest oczywiście fasolka po bretońsku.

Warto sobie zdać sprawę przede wszystkim z tego, dlaczego ta fasolka jest właśnie po bretońsku. Wielu myśli, że to tylko zbieg nazwy i w rzeczywistości ma tyle wspólnego z Bretanią, co pierogi ruskie z Rosją, a ryba po grecku z Grecją. Nic bardziej mylnego.

Fasolka po bretońsku faktycznie ma swoje korzenie w Bretanii. Jest to bowiem polska wersja brytyjskiej „baked beans”. Jak przywędrowała do naszego kraju? Otóż w sieci możemy znaleźć ciekawą historię o polskim księdzu, który pojechał z misją do bretońskiego miasteczka w regionie Finistere. To właśnie on miał nauczyć miejscowych przyrządzania legendarnej fasolki i pędzenia bimbru.

Jest jeszcze inna historia związana z fasolką bo bretońsku i okazuje się bardziej logiczna. Mianowicie francuskie określenie „a’ la bretonne” oznacza właśnie danie z użyciem fasolki. Stąd mogła się wziąć polska nazwa dania.

Zobacz także: „Anielskie ruchańce” są smaczniejsze niż pączki! Wypróbuj prosty przepis na racuchy prosto z Aniołowa

Fasolka po bretońsku – dlaczego warto ją jeść?

Fasolka po bretońsku to bardzo syte danie i w zupełności wystarczy na obiad. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że fasola to warzywo strączkowe o dużej zawartości białka i błonnika. Dzięki temu pozwala na długo zachować uczucie sytości.

Fasola jest cenną rośliną. Oprócz białka i błonnika jest także bogata w żelazo, drogocenne węglowodany, potas, wapń, kwas foliowy, fosfor oraz selen. Jest też bogatym źródłem witamin: C, A, E, K, niacyny, ryboflaminy oraz tiaminy. Dlatego działa antydepresyjnie, poprawia pamięć, wspomaga budowanie masy mięśniowej, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku oraz działa antynowotworowo.

Zobacz także: Polska kuchnia w nowej odsłonie. Wypróbuj nasz przepis na bigos z cukinii

Fasolka po bretońsku z kiełbasą – przepis

Tradycyjna fasolka po bretońsku to ta z dodatkiem kiełbasy. Dzięki temu danie jest jeszcze bardziej syte. Podpowiadamy, jak przygotować fasolkę po bretońsku z kiełbasą.

Składniki na fasolkę po bretońsku dla 6 osób:

  • 500 g fasoli typu Jaś
  • Woda do moczenia i gotowania
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • Puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, suszony majeranek

Sposób przygotowania:

Przygotowywanie fasolki po bretońsku warto zacząć dzień wcześniej. Suchą fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.

Następnego dnia odcedzamy fasolkę, zasypujemy solą i obkładamy liściem laurowym oraz zielem angielskim. Wszystko zalewamy świeżą wodą i zaczynamy gotować. Gotujemy ponad godzinę, do czasu, aż fasola będzie miękka.

W międzyczasie odcinamy skórę z boczku i kroimy w kostkę mięso. Również kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę do zeszklenia. Następnie dorzucamy do niej mięso i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy ok. 5 minut. Następnie całość przekładamy do garnka z miękką fasolą, mieszamy i gotujemy około 10 minut.

Po upływie tego czasu dodajemy pomidory i koncentrat. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 15 minut.

Zobacz także: Kuchnia polska. Poznaj łatwe przepisy na tradycyjne polskie dania

Gotowa fasolka idealnie będzie smakować z dodatkiem świeżej bagietki.

Fasolkę po bretońsku możemy podawać od razu na świeżo lub przechowywać na inne dni. Na końcu artykułu podpowiadamy, jak to zrobić, żeby nasza fasolka się nie popsuła.

Fasolka po bretońsku Gessler

Magda Gessler to najsłynniejsza kreatorka smaków w Polsce. Wielu z was wyszukuje właśnie jej przepisy, ponieważ cieszą się one zaufaniem. Fasolka po bretońsku Magdy Gessler jest podobna do tradycyjnego przepisu, jednak z dodatkiem czosnku i ostrej papryki, dzięki czemu nasze danie będzie miało nieco pikanterii.

Jeżeli zatem chcecie przygotować fasolkę po bretońsku według Magdy Gessler, podczas smażenia boczku i kiełbasy, wyciśnijcie na patelnię 4 ząbki czosnku i dodajcie cząber, który jest przyprawą idealną do tego typu mięs. Dodatkowo całość doprawcie ostrą papryką.

Zobacz także: Uwielbiasz zasmażaną kapustę? Podajemy 2 sprawdzone przepisy

Fasolka po bretońsku – jak przechować?

Fasolka po bretońsku jest daniem, które możemy przechowywać nawet przez kilka tygodni! Wystarczy odpowiednio je zapasteryzować. Jak to zrobić?

Pasteryzowanie słoików jest rzeczą banalnie prostą. Podstawą są sprawne nakrętki do słoików. Jeżeli zdarzy się, że nakrętka jest uszkodzona, nasze danie może nie być dobrze zapasteryzowane, przez co się popsuje.

Wkładamy gorącą fasolkę do słoików tak, żeby zostawić około 3 cm wolnej przestrzeni. Następnie odstawiamy je na blacie do góry dnem. W ten sposób czekaj, aż słoiki przestygną i odstaw w je zacienione, chłodne miejsce.

Zobacz także: Flaki z boczniaków – koniecznie sprawdź przepis na to wegetariańskie danie

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów