4 sposoby na zachwycający tort truskawkowy! Na urodziny i nie tylko

Katarzyna Leszczyńska 04.06.2020 AKTUALIZACJA: 04.06.2020
Tort z truskawkami i kremem śmietankowym na szklanej paterze
Fotografia: Shutterstock

Tort truskawkowy jest idealny na urodziny, ale też na inne uroczystości! Wypróbuj nasze 4 sprawdzone przepisy.

Urodziny w lecie zwłaszcza są super. Przede wszystkim dlatego, że można zorganizować przyjęcie w plenerze, ale nie tylko. Można także zaserwować gościom pyszny tort truskawkowy, bowiem to właśnie na letnie miesiące przypada sezon na truskawki. Tego typu ciasto można zrobić na milion sposobów! Podpowiadamy wam 4 nasze ulubione przepisy. No i oczywiście przepis na biszkopt, czyli samą podstawę tortu. Dzięki tym przepisom zachwycisz swoich bliskich pięknym tortem, ale również jego niezwykłym smakiem.

Zobacz także: Masz ochotę na coś słodkiego? Podpowiadamy 10 sprawdzonych przepisów na szybkie ciasto!

Tort truskawkowy – przepis na biszkopt

Podstawą każdego tortu jest biszkopt. Zrobieni idealnego biszkoptu nie należy to łatwych rzeczy. Nie święci jednak garnki lepią. Podpowiadamy wam przepis na biszkopt idealny, który może stanowić bazę do niemal każdego tortu.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Białka oddziel od żółtek. Następnie ubijaj je na wysokich obrotach z dodatkiem szczypty soli (dzięki temu otrzymasz piękną, sztywną pianę). Gdy już ubijesz białka, zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj do nich cukier, cały czas miksując. Następnie dodawaj po jednym żółtku i cały czas mieszaj. Staraj się robić to powoli tak, aby piana nie opadła.

Do gotowej masy dodajemy powoli przesianą z proszkiem mąkę. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystko i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, władając do niego długą wykałaczkę. Jeżeli będzie się przyklejać, oznacza, że jeszcze jest surowe. Suchy patyczek symbolizuje gotowe ciasto.

UWAGA! Żeby biszkopt nie opadł, po jego upieczeniu wyjmij blaszkę z piekarnika i rzuć nią o podłogę z wysokości około 15 cm. Następnie włóż z powrotem do nagrzanego piekarnika (wyłączonego) i ostudź go razem z biszkoptem (pozostaw uchylone drzwiczki).

Zobacz także: Ciasto jogurtowe z truskawkami – przepis na smaczny wypiek

Tort truskawkowy z serkiem mascarpone

Jeżeli marzysz o pysznym torcie z delikatnym kremem, który będzie lekki, a jednocześnie pyszny, koniecznie wypróbuj ten z serka mascarpone.

Składniki:

  • 1,5 kg truskawek
  • 500 g serka mascarpone (2 opakowania)
  • 600 ml śmietanki kremówki 30% (pamiętaj, żeby była dobrze schłodzona)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 9 łyżek cukru pudru
  • Laska wanilii lub olejek waniliowy

Sposób przygotowania:

Przygotowanie tego tortu, po upieczeniu i ostudzeniu biszkoptu, składa się z trzech etapów.

Na początek najlepiej przygotować sobie środek. Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą.

200 g truskawek wrzucamy do blendera i blendujemy. 250 g serka mascarpone przekładamy do miski i rozdrabniamy łyżką. Do tego wlewamy mus z truskawek i mieszamy.

400 ml śmietanki wlewamy do miksera i miksujemy na gęstą pianę, stopniowo wsypując 6 łyżek cukru pudru. Gdy już uzyskamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy ją do mascarpone z musem i mieszamy. Do tego dodajemy ekstrakt z wanilii i 400 g truskawek pokrojonych w drobną kostkę.

Żelatynę w rondelku rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo wlewamy do masy. Energicznie mieszamy i wstawiamy na jakąś godzinę do lodówki, żeby masa zgęstniała.

W tym czasie przygotowujemy wierzchnią warstwę tortu. W tym celu przekładamy do kolejnej miski 250 g mascarpone. 200 ml kremówki blendujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Gęstą śmietanę dodajemy do mascarpone i energicznie mieszamy. Tak przygotowany krem również odstawiamy do lodówki, tym razem na około 2 godziny, żeby masa zgęstniała.

Do nasączenia tortu przygotowujemy mus z truskawek z dodatkiem wody. 150 g truskawek blendujemy. Wlewamy do tego odrobinę gorącej wody i mieszamy.

Biszkopt dzielimy na trzy równe części. Dolny blat nasączamy musem z truskawek, a następnie wykładamy na niego połowę kremu z truskawkami. Na to kładziemy drugi blat i powtarzamy wszystkie czynności. Trzeci blat kładziemy na wierzchu i wykładamy na niego śmietankową masę, dokładnie rozkładając ją na wierzch i na bokach. Cały tort dekorujemy pozostałymi truskawkami.

Zobacz także: Tarta z truskawkami – 3 przepisy, które musisz wypróbować

Tort truskawkowy z kawałkami truskawek

Można przyrządzić także nieco szybszą wersję takiego tortu, bez dodatku musu, a łącząc biszkopt z bitą śmietaną i dużymi kawałkami truskawek.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Opcjonalnie płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Truskawki pozbywamy szypułek i kroimy na duże kawałki. Serek mascarpone przekładamy do miski. Śmietankę miksujemy z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy ją do serka mascarpone, cały czas mieszając. Odstawiamy ją na dwie godziny do lodówki, żeby zgęstniała.

Schłodzony biszkopt dzielimy na trzy równe części. 150 g truskawek miksujemy i mieszamy z wodą. Jedną część blatu nasączamy musem. Następnie nakładamy krem śmietankowy. To samo robimy z drugim blatem. Na końcu nakładamy ostatni blat i pozostałą śmietanę na wierzch. Rozprowadzamy ją równo po całym torcie. Całość można posypać płatkami migdałowymi i przykleić je także po bokach. Na samym końcu na wierzchu układamy koronę z pozostałych truskawek.

Zobacz także: Placek z truskawkami – 4 różne przepisy na pyszne ciasta

Tort truskawkowy z bezą

Jeżeli nie chcesz piec biszkoptu, możesz przygotować także pyszny tort bezowy z truskawkami.

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka octu winnego (opcjonalnie sok z cytryny)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g truskawek

Sposób przygotowania:

Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdym z nich rysujemy okrąg o średnicy 23 cm.

Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno, aż otrzymamy gęstą, gładką pianę. Następnie stopniowo dodajemy do niej cukier, cały czas ubijając na mniejszych obrotach. Następnie wlewamy ocet i cały czas ubijamy. Potem stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną, delikatnie już mieszając łopatką.

Masę dzielimy na dwie połowy i każdą z nich przekładamy do wyznaczonego na papierze do pieczenia okręgu. Następnie nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Gdy już będzie odpowiednio nagrzany, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i wkładamy blachy z bezami. Suszymy je przez około 2 godziny w termoobiegu. Gdy już będą ładnie upieczone, wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i w ten sposób je studzimy (może to zająć kilka godzin).

Budyń gotujemy w 250 ml mleka z dodatkiem cukru pudru. Następnie chłodzimy go. Gdy już ostygnie, dodajemy go do serka mascarpone i dokładnie mieszamy.

Na pierwszy blat bezy wykładamy połowę kremu i pokrojonych na kawałki truskawek. Następnie kładziemy drugi blat i wykładamy drugą połowę kremu i truskawki. Na końcu kładziemy trzeci blat.

Zobacz także: Ciasto z truskawkami i budyniem – szybkie i proste przepisy

Czekoladowy tort truskawkowy

Na koniec połączenie idealne, czyli truskawki z czekoladą.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy
  • ½ kg truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 ml wody
  • 50 ml nalewki truskawkowej (do nasączenia pączu, opcjonalnie może być rum lub wódka)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkopt czekoladowy robimy dokładnie tak samo jak powyższy, tylko z dodatkiem 4 łyżek kakao, które dodajemy w tym samym momencie co mąkę.

Chłodną wodę mieszamy z nalewką tak, aby utworzyć poncz. 300 g truskawek pozbywamy szypułek, zasypujemy dwoma łyżki cukru i blendujemy na gładką masę. Połowę musu mieszamy ze skrobią ziemniaczaną, a drugą połowę wkładamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy do tego mus ze skrobią, mieszamy i gotujemy razem około minuty. Odstawiamy do ostudzenia.

Mascarpone przekładamy do miski. Śmietankę ubijamy na gęstą pianę z dodatkiem cukru pudru. Gdy już będzie gotowa, stopniowo wlewamy ją do mascarpone i energicznie mieszamy. Tak przygotowany krem odstawiamy na jakąś godzinę do lodówki.

Biszkopt dzielimy na trzy części. Jeden blat nasączamy ponczem, kładziemy część kremu, a na wierzch wykładamy połowę musu z truskawek. Następnie to samo robimy z drugim blatem. Na wierzch kładziemy trzeci i wykładamy pozostałą część kremu z mascarpone. Dokładnie rozkładamy, rozsmarowując go także po bokach tortu.

Na wierzchu tortu układamy truskawki. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy po truskawkach na wierzchu tortu. To samo robimy z białą czekoladą, z której robimy drobne kleksy na samym końcu.

Zobacz także: Ciasto z truskawkami – 5 sprawdzonych przepisów, które przypadną ci do gustu

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów