Wygląda bajkowo i jest bardzo smaczny. Zobacz, jak tort tęczowy zrobić w domu

Zuzanna Morska 09.03.2020
Tort tęczowy
Fotografia: Shutterstock

Tort tęczowy wygląda spektakularnie, a w dodatku jest naprawdę smaczny! Czy przygotowanie go w domu jest trudne i wymaga specjalnych składników? Oto sprawdzony przepis na tort tęczowy, który zasmakuje i spodoba się każdemu. Zobaczcie, jak zrobić go samodzielnie!

Chyba każdy z nas choć raz miał okazję zobaczyć, jak wygląda tort tęczowy. I choć większości może kojarzyć się z misternymi wypiekami najlepszych cukierników, spokojnie można zrobić go w domu. Wystarczy jedynie sprawdzony przepis i odrobinę cierpliwości.

Tort tęczowy to deser, który sprawdzi się nie tylko podczas takich uroczystości, jak urodziny czy imieniny. To także doskonały pomysł na niego bardziej oryginalne słodkości, które zaproponujemy gościom do kawy. Jak zrobić tort tęczowy? 

Tort tęczowy - jak wygląda

Tort tęczowy przeważnie kojarzy nam się z deserami dla dzieci. I też pewnie na nich zrobi największe wrażenie. Tort tęczowy to tak naprawdę łatwy do przygotowania deser przełożony kremem. Uwagę zwracają jego kolorowe warstwy, ale w smaku przypomina wiele innych ciast. Co jednak najważniejsze, jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, wygląda on pięknie, a można go też na wiele sposobów urozmaicić.

Tort tęczowy można wzbogacić marcepanem albo lukrem plastycznym. Zarówno jedna, jak i druga wersja są łatwe do wykonania. Jak przygotować tort tęczowy? Oto prosty przepis.

Tort tęczowy - składniki i przygotowanie

Tort tęczowy wymaga odrobinę cierpliwości, ale nie jest trudny do przygotowania. Czego potrzebujemy, aby go zrobić?

Składniki na ciasto (6 warstw):

  • 350 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 6 łyżeczek mleka
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze w żelu - wybrane kolory

Składniki na krem:

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Tort tęczowy to klasyczne ciasto ucierane. Zatem zanim przystąpimy do przygotowywania go, warto zadbać o to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jak zrobić tort tęczowy? Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać jajka - wrzucamy po jednym i cały czas ubijamy. 

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem zaczynamy stopniowo dodawać do masy z masła i cukru. Cały czas ubijamy mikserem na niskich obrotach. Wystarczy miksować tyle, żeby składniki się połączyły. Tak powstałą masę dzielimy na 6 części. Przekładamy do oddzielnych miseczek, a następnie do każdej dodajemy inny barwnik. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. 

Każde ciasto przekładamy do oddzielnej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy piec po 3 warstwy w jednym czasie - w temperaturze 180 stopni przed ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjmuje każdą warstwę na papier do pieczenia aż wystygnie. 

Teraz przystępujemy do zrobienia kremu. Mascarpone miksujemy ze śmietanką kremówką na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy do niej cukier puder. 

Warstwy przekładamy kremem i układamy z nich tort. Resztę kremu wykorzystujemy na obłożenie całego tortu. Całość możemy udekorować owocami albo innymi dodatkami do wypieków. 

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?    

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów