Jak zrobić pyszny tort orzechowy? Mamy przepis, dzięki któremu ten deser zawsze wam wyjdzie!

Zuzanna Morska 03.09.2020
Tort orzechowy
Fotografia: Shutterstock

Jeżeli jesteście fanami orzechów, ten deser jest właśnie dla was. Tort orzechowy to idealny deser dla fanów niebanalnych połączeń. Jak zrobić tort orzechowy? Czego potrzebujemy do przygotowania deseru, jakim jest orzechowiec? Zebraliśmy dla was potrzebne informacje.

Tort orzechowy to przepyszny deser, który w dodatku bardzo ładnie się prezentuje. Jego nazwa sprawia, że rezygnujecie z próby zrobienia tego tortu jeszcze w przedbiegach? A tak naprawdę ten tort jest banalnie prosty do zrobienia!

Tort orzechowy - nazywany orzechowcem - to deser, który robi się szybko i łatwo. Jak przygotować tort orzechowy i co jest do tego potrzebne?

Tort orzechowy - prosty i efektowny

Do przygotowania tortu orzechowego potrzebujemy przede wszystkim orzechów włoskich. Przyda się nam też krem - np. czekoladowy lub kawowy. Zamiast kremu możemy wykorzystać dżem. Jeżeli mamy więcej czasu, krem możemy też przygotować sami!

Samo ciasto pieczemy ok. 50 minut, ale reszta zajmie nam 20-30 minut. Dlatego bezpiecznie będzie, jeśli przyjmiemy, że zrobienie tortu orzechowego zajmuje 1,5 h.

Jak zrobić tort orzechowy? Mamy dla was prosty i sprawdzony przepis, z którego tort wyjdzie pyszny, a goście na pewno poproszą o dokładkę.

Tort orzechowy - składniki i przepis

Aby przygotować tort orzechowy, zacznij od wyjęcia odpowiednich składników.

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 25 dag cukru
  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej

Składniki na krem:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła

Dodatkowo potrzebujemy 3/4 szklanki płynu do nasączenia - wlewamy tutaj wodę, cukier, rum/whisky i wódkę.

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijana dodając cukier. Do piany dodajemy po jednym żółtku i cały czas delikatnie miksujemy. Na koniec do tej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich. Całość mieszamy, przelewamy do natłuszczonej tortownicy i wstawiamy do piekarnika (170 stopni) na ok. 50 minut.

Teraz zabieramy się za przygotowanie kremu do tortu orzechowego. Mąkę wsypujemy do naczynia i dolewamy do niej 0,5 szklanki mleka. Następnie rozrabiamy ją. Resztą mleka zalewamy dwie łyżeczki cukru wanilinowego i całość gotujemy. Na koniec do mleka z cukrem wsypujemy rozrobioną mąkę i całość gotujemy na małym ogniu. Później odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem. Pamiętajmy, że nie musimy tego robić bardzo dokładnie, bo cukier nie musi się tu rozpuścić. Kiedy mąka z mlekiem i cukrem przestygnie, dodajemy do niej utarte żółtka z cukrem. Gotujemy całość na małym ogniu ok. 5-7 minut aż powstanie budyń. Teraz odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy taka masa jest już zimna, dodajemy do niej miękkie masło - ważne żebyśmy je wcześniej wyjęli, aby nieco nabrało temperatury. Na koniec możemy dodać do takiego kremu pozostałą część orzechów włoskich.

Ostatnia faza polega na połączeniu tego wszystkiego. Ciasto dzielimy na trzy cienkie plastry - każdy nasączamy, a następnie przekładamy kremem. Dodatkowo możemy ciasto przełożyć dżemem albo kremem czekoladowym. Górę dekorujemy według własnego uznania.

Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów