Ten sposób gotowania ryżu jest niebezpieczny dla zdrowia. Można się zatruć arszenikiem

Mateusz Patyk 09.02.2017
Ryż
Fotografia: Shutterstock

Wrzucenie ziarenek ryżu na patelnię lub do garnka z niewielką ilością wody to najgorsze, co można zrobić. Miliony ludzi w ten sposób narażają się na duże ryzyko.

Ryż jest to rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych. Na świecie można spotkać aż 25 różnych odmian tego produktu. Występuje w klimatach gorących i ciepłych. Ryż spożywczy, wykorzystywany w kuchniach na całym świecie, otrzymuje się z ziarna ryżu siewnego. Co ciekawe jest on podstawą wyżywienia nawet 1/3 ludności Ziemi. 

Zobacz także: Jak zadbać o młody wygląd skóry? Ten produkt pokochały gwiazdy

Według naukowców ryż może być niestety niebezpieczny dla zdrowia. Badacze przeprowadzili eksperyment, z którego jasno wynika, że najczęstsza metoda używana do przygotowania ryżu jest niebezpieczna dla zdrowia.

Jak podaje Independent.co.uk, właśnie wtedy wzrasta do maksimum szansa na zatrucie arszenikiem - jedną z najbardziej toksycznych i zabójczych substancji. Wnioski z badań stoją w zupełnej opozycji do popularnego przekonania o usuwaniu arszeniku za pomocą gotowania.

Jak ugotować ryż?

Metody przygotowywania potrawy konsumowanej przez 1/3 ludności świata sprawdził dla BBC Andy Meharg, profesor nauk biologicznych w Queens University Belfast. W programie "Zaufaj mi, jestem lekarzem" przetestował trzy sposoby na przyrządzenie ryżu. Najwięcej arszeniku w ryżu pozostaje wtedy, kiedy gotujemy go w proporcji 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. 

Jeżeli chcemy mieć pewność, że ryż nie zawiera arszeniku, musimy jego ziarna moczyć przez całą noc - przy użyciu wody w stosunku 5:1 (pięć części wody na jedną część ryżu). Wtedy poziom toksyn spada aż o 80 procent. Przed gotowaniem musimy też umyć i wypłukać ziarna ryżu aż usuniemy zmętnienie w wodzie.

Ryż zawiera arszenik

Z informacji podanych przez Independent.co.uk wynika, że około 58 procent produktów na bazie ryżu sprzedawanych na Wyspach zawiera niebezpiecznie wysoki poziom arszeniku. Warto podkreślić, że to nie jest błąd - mowa jest nie tylko o ziarnach ryżu, ale o wszystkich produktach zawierających ryż.

Arszenik jest wykorzystywany jako trutka na szczury ze względu na brak smaku, zapachu oraz barwy. Dostarczenie organizmowi znacznej ilości toksyny (około 10-50 mg) lub przyjmowanie jej przez dłuższy czas (np. 1 mg na każdy kilogram ciała codziennie przez miesiąc) może skutkować zatruciem arszenikiem, którego objawy to bóle brzucha i głowy, wymioty, biegunka, a w ostrych przypadkach zmiany skórne, wypadanie włosów. Zatrucie arszenikiem jest też częstą przyczyną chorób serca, cukrzycy, a nawet raka. Może ostatecznie doprowadzić do śmierci.

Zobacz także: Dlaczego lepiej nie dojadać ryżu kilka godzin po ugotowaniu?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów