Ogórków nie można jeść z pomidorami, ale lista szkodliwych połączeń żywieniowych jest dłuższa. Reguła z grzybami zaskakuje najbardziej

Katarzyna Leszczyńska 29.09.2017
Niektórych produktów lepiej ze sobą nie łączyć.
Fotografia: pexels.com

Niektóre z nich łączymy każdego dnia.

Świeża bułka z szynką lub twarożkiem, a do tego chrupiąca sałata, świeży pomidor i ogórek – pycha. Herbata z cytryną, która kojarzy się z przyjemnym wieczorem i dobrą książką. Uwielbiamy takie połączenia, ale okazuje się, że niekoniecznie są one dla nas zdrowe. Coś, co wydaje się być bombą witaminową, może okazać się niezbyt wartościową kombinacją.

Zielony ogórek i pomidor

Zacznę od tego najbardziej klasycznego połączenia, które jest najczęściej stosowane, a jak wiadomo od pewnego czasu, nie jest ono korzystne dla naszego zdrowia. Ogórek zawiera askorbinazę, czyli enzym, który redukuje witaminę C. W związku z tym, gdy połączymy go z pomidorem, zniszczy nam całą wartość odżywczą czerwonego warzywa. Podobnie dzieje się z innymi produktami, które mają dużo witaminy C, np. papryką, cebulą oraz natką pietruszki. Tych warzyw również nie łącz z ogórkami.

Herbata z cytryną

Smak dzieciństwa i relaksu. Taką mieszankę pijemy przede wszystkim w sezonie grypowym. Okazuje się jednak, że to nie cytryna ma zbawienny wpływ dla naszego zdrowia a zawarte w herbacie polifenole, które hamują rozwój wirusów. Liście herbaty zawierają glin. W połączeniu z wysoką temperaturą i cytryną tworzą cytrynian glinu, który powoduje różne choroby, m.in. Alzheimera. Żeby bezpiecznie dołożyć cytrynę, należy z herbaty usunąć fusy. Zawsze jednak można zamienić ją sokiem malinowym, który zawiera równie dużo witaminy C.

Czerwone mięso z winem

Pewnie wielu z was zrobiło teraz wielkie oczy. To połączenie do tej pory było uznawane za idealne. Okazuje się, że wino ogranicza przyswajanie żelaza, które dostarcza nam czerwone mięso. Światowa Organizacja Zdrowia udowodniła, że około 700 milionów ludzi zapijających steki winem ma niedobór żelaza.

Ryby z niektórymi warzywami

Trzeba uważać na dodatki, które spożywamy wraz z rybami morskimi. Kapusta, brukselka, rzepa oraz kalafior zawierają substancje wielotwórcze, które ograniczają przyswajanie jodu, w który bogate są ryby. W efekcie możemy mieć problemy z tarczycą, ponieważ to właśnie jod zapewnia jej prawidłowe funkcjonowanie.

Tych produktów lepiej ze sobą nie łączyć

Herbata z nabiałem

Jesteś zwolennikiem bawarki? Lepiej uważaj na połączenie herbaty z mlekiem. Nie powinno się również popijać niektórych produktów herbatą, np. kanapek z twarogiem. Herbata jest źródłem szczawianów. Ograniczają one przyswajanie wapnia, magnezu oraz żelaza, w które bogaty jest właśnie nabiał.

Pomidor i twarożek

Z nabiałem nie powinno się łączyć również pomidorów. Dotyczy to zarówno twarogu, jak i np. śmietany – czyli sałatka z pomidorów do obiadu odpada. Kwasy zawarte w pomidorze reagują z wapniem i prowadzą do tworzenia się nierozkładalnych kryształków. Te z kolei odkładają się w stawach i mogą prowadzić do wielu chorób.

Grzyby i alkohol

Grzyby są niezwykle ciężkostrawne. Żeby zatem nie obciążać dodatkowo wątroby nie powinno się ich łączyć z alkoholem, który również nie jest dla niej przyjazny. Nie chodzi tylko o spożywanie go do posiłku. Jeśli jesz grzyby, lepiej zrezygnuj z wysokoprocentowych napojów przez cały dzień.

Gorąca woda z miodem

Może to być czysta woda, herbata, a nawet kawa. Chodzi o temperaturę napoju. Wrzątek zmniejsza cenne właściwości miodu aż o połowę. To znaczy, że działa na nas niemalże w takim stopniu jak zwykły cukier. A przecież herbatę z miodem pijemy na rozgrzanie i przeziębienia. W tym wypadku też trzeba uważać na chłodniejsze napoje z miodem. Miód jest niezwykle alergennym produktem, co np. przy bólu gardła może powodować większy obrzęk, zamiast poczucia ulgi.

Białe pieczywo i dżem

Czasami trudno odmówić sobie świeżej, chrupiącej bułki posmarowanej owocowym dżemem. Powinniśmy jednak bardzo uważać na to połączenie, a przede wszystkim powinni się go wystrzegać diabetycy. Zawarte w pieczywie proste węglowodany podnoszą poziom cukru we krwi, który dostarczamy przez słodki dżem. Później niezwykle trudno jest wyrównać wcześniejszy poziom cukru.

Takich połączeń jest bardzo dużo. Oczywiście trudno unikać każdego z nich, ale od czasu do czasu możemy spróbować połączyć te produkty z czymś innym. Na pewno wyjdzie nam to na zdrowie.

Jedzenie niektórych produktów nie wyjdzie nam na zdrowie.
Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów