Te 3 przepisy są banalnie proste! Ciasto z jagodami na różne sposoby

Julita Buczek 20.06.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
ciasto z jagodami
Fotografia: Fotografia Pixaby

Ciasto z jagodami z pewnością przypadnie niejednej osobie do gustu. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy, które są bardzo proste w wykonaniu. Bez wątpienia sprawdzą się również u ciebie w domu!

Jeśli nie wyobrażasz sobie niedzielnego popołudnia bez słodkiej przekąski, koniecznie wypróbuj poniższe przepisy. Nasze propozycje są nie tylko bardzo smaczne, ale również zawierają wartości odżywcze, które z pewnością uzupełnią niedobory w twoim organiźmie.

Zobacz też: 4 łatwe przepisy na muffiny z jagodami. Będziecie pod wrażeniem ich smaku!

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami robi się bardzo szybko, ten prosty przepis wykonasz w okamgnieniu. Warto wspomnieć o wyjęciu wcześniej jajek z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto wyjdzie jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • pół szklanki cukru (ok. 100 g)
  • pół szklanki oleju
  • półtorej szklanki mąki (ok. 225 g)
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 30 dag jagód
  • cukier puder do posypania, jagody na wierzch do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawić na 160 st. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlać olej, a następnie miksować mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy lub ekstrakt.
  3. Masę przelać do formy, wyłożyć na wierzch jagody, ew. pokruszyć kruszonkę. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut. Po upieczeniu studzić chwilę w lekko uchylonym piekarniku wyjąć z pieca postawić na kratce do studzenia. Ostudzone wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem, udekorować jagodami.

Ciasto z jagodami i budyniem

Każde ciasto można zrobić z odrobiną budyniu, obecnie panuje prawdziwy trend na tego typu przepisy. Jeśli więc chcesz wypróbować tego typu nowość, nasz przepis jest dla ciebie!

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 10 łyżek cukru,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,

Masa:

  • 2 opakowania budyniu malinowego z cukrem,
  • 3 szklanki mleka,

Dodatkowo:

  • 500 g jagód,
  • cukier puder do posypania,

Zobacz też:  Przepisy na bułeczki z jagodami! 3 smaczne pomysły na lekkie śniadanie i nie tylko

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze schłodzone masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach do mąki i szybko rozetrzyj dłońmi.
  2. Podziel ciasto na 2 części i zawiń w folię. Jedną część włóż do zamrażalnika, a drugą tylko schładzaj w lodówce. W tym czasie przejdź do wykonania masy. Ugotuj dwie szklanki mleka. W pozostałym mleku rozprowadź budyń. Wlej budyń do gotującego się mleka i mieszaj, aż zgęstnieje. Do formy wyścielanej papierem do pieczenia włóż schłodzone ciasto.
  3. Na ciasto rozprowadź jeszcze ciepły budyń. Wysyp na niego jagody. Trochę pozostaw do dekoracji. Na całość zetrzyj schłodzone w zamrażalniku ciasto.
  4. Piecz ok. 50 minut w temp/ 180 stopni C. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i ozdabiaj jagodami.

Szybkie ciasto z jagodami i kokosem

Kokos zawiera wiele minerałów, które z pewnością powinny być dostarczone twojemu organizmowi, dzięki nim będzie lepiej funkcjonował. W kokosie znajdziesz żelazo, magnez, sód, a nawet cynk.

Składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy - 1/2 szklanki
  • ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
  • wiórki kokosowe - 3 łyżeczki
  • czarne jagody - 1/2 szklanki
  • sól - spora szczypta

Zobacz też: 3 przepisy na placek z jagodami! O niektórych nie mieliście pojęcia

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek i sól.
  2. W drugiej miseczce wymieszaj olej z jajkami i wanilią, dolej do suchych składników, wymieszaj.
  3. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na wierzchu ułóż owoce i wiórki kokosowe, lekko je dociśnij do ciasta.
  5. Piecz w temp. 180C przez ok. 35-45 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów