Jak zrobić tartaletki? Poznaj 5 szybkich przepisów!

Julita Buczek 10.03.2020 AKTUALIZACJA: 10.03.2020
tartaletki przepis
Fotografia: Shutterstock

Poznaj proste przepisy na pyszne tartaletki i ciesz ich wyśmienitym smakiem na co dzień oraz od święta. Przygotowaliśmy przepisy na słodko lub słono. Sprawdź, jak je szybko wykonać.

Tartaletki to nic innego niż tarta, jednak w wersji mini. Wykonana z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego. Jej nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Kruchym ciastem wylepia się dokładnie brzegi niskiej blaszki, która jest zazwyczaj dość płaska i wysmarowana wcześniej masłem. Rodzaje tartaletek są bardzo różne, z nadzieniem słonym, słodkim, kwaśnym lub z owocami. Sprawdźcie nasze przepisy na tartaletki.

Tartaletki - 5 różnych przepisów

Tartaletki z truskawkami - szybki przepis

  • Proste i szybkie w przygotowaniu tartaletki wyglądają i pachą bardzo ładnie. Spód ciasta jest kruchy, a wypełnienie kremem waniliowym świetnie łączy ze sobą wszystkie składniki. Te niewielkie, kruche babeczki można przygotować z różnymi owocami, jednak do kremu zdecydowanie będą pasować truskawki.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej,
  • 60g cukru pudru,
  • 130g schłodzonego masła,
  • 1 jajko

Krem:

  • 300ml śmietanki,
  • 1 fix do śmietany,
  • 250g serka mascarpone,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • ziarenka wyskrobane z 1 wanilii,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 10 łyżeczek konfitury malinowej,
  • około 500g umytych, obranych truskawek,
  • 2 łyżki galaretka w proszku,
  • posiekane rodzynki do ozdoby

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i dodać rozpuszczone masło. Wymieszać rękoma, dodać jajko i zagnieść dokładnie ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować, podsypać mąką, wycisnąć z niego okręgi, które potem włożymy do form tartaletek. Ponakłuwać widelcem ciasto i foremki wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  3. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika i piec przez 18 min w temperaturze 180C, aż do przyrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  4. Przestygnięte ciasto można wyjąć z foremek i posmarować konfiturą.

Przygotowanie kremu

  1. Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić ją do całkowitego ostygnięcia.
  2. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, waniliowym, fixem oraz wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem aż do połączenia składników.
  3. Krem przełożyć do szprycy i wycisnąć na ciasto z dżemem. Można również rozprowadzić łyżką.
  4. Umyte truskawki pokroić na grube plastry i poukładać na babeczkach. Na sam koniec owoce posmarować galaretką i posypać rodzynkami.
  5. Wstawić do lodówki na około 6 godzin.

Tartaletki z budyniem i owocami - przepis

  • Tartaletki z budyniem oraz świeżymi owocami to świetna przekąska na rodzinnym spotkaniu lub imprezie. Przyozdobione babeczki prezentują się również bardzo dobrze. Foremki do tartaletek przygotuje się w bardzo prosty sposób. Masa budyniowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ do jej wykonania można użyć budyń w proszku.

Składniki:

Ciasto kruche na tartaletki:

  • 200g mąki pszennej,
  • 100g masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 375ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 30g masła

Dekoracja:

  • 80g jagód,
  • 180g malin

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiać, dodać do niej cukier, sól, zimne masło oraz żółtko. Składniki posiekać razem, na sam koniec dodać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto.
  2. Schłodzić ciasto przez 40 minut w lodówce.
  3. Metalowe foremki do tartaletek posmarować masłem. Rozwałkować ciasta.
  4. Pocięty placek rozłożyć do foremek.
  5. Ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec przez około 18 minut w 200C.
  6. Babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyjąć z foremek.
  7. Pół szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, resztę mleka zagotować z cukrem oraz masłem.
  8. Wlać roztopiony budyń i gotować przez około 3 minuty cały czas mieszając.
  9. Ugotowany budyń zdjąć z palnika, ostudzić.
  10. Stygnący budyń dodać do babeczek.
  11. Owoce ułożyć na nich delikatnie.
  12. Babeczki schłodzić przez podaniem.

Tartaletki z kremem cytrynowym - szybki przepisCiasto kruche:

  • 250 g mąki,
  • 100 g masła zimnego,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 szt. jajek

Krem:

  • 1 szt. cytryny,
  • 2 szt. limonek,
  • 2 szt. jajek,
  • 2 szt. żółtek,
  • 170 - 180 g cukru,
  • 80 g masła roztopionego,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 4 łyżki wody gorącej,

Do dekoracji:

  • 50 g czekolady białej

Przygotowanie:

  1. Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.
  2. Foremki do tartaletek wysmarować masłem.
  3. Rozwałkować ciasto i wyciąć z niego trochę większe koła niż średnica foremek. Gdy wszystkie foremki są już przygotowane wstawić je na 15 min do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzać do 180C, schłodzone tartaletki wstawić do piekarnika na około 20 minut.

Przygotowanie polewy:

  1. Sok z limonki i cytryny, cukier, jajka oraz masło umieścić w misce i ustawić nad parą wodną. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  2. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z 3 łyżkami ciepłego kremu cytrynowego, a następnie dodać krem i znowu dokładnie wymieszać.
  3. Wypełnić kremem tartaletki i wstawić do lodówki.
  4. Przed podaniem można posypać z wierzchu białą czekoladą.

Tartaletki z żółtym serem na słono - szybki i prosty przepis

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 6 plastrów szynki,
  • 60 g serka camembert,
  • garść startego sera gouda,
  • garść startego parmezanu,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 200 ml śmietany 30 procent,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać jajka, sól. Masło posiekać z resztą składników, a następie dokładnie zagnieść ręką.
  2. Ciasto owinąć folią, wstawić do lodówki na kilkanaście minut. Ciasto rozwałkować, wylepić nim foremki do tartaletek i nakłuć widelcem. Piec przez 12 minut w temperaturz 180C.
  3. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę. Parmezan i goudę zetrzeć na tarce.
  4. Jajka wbić do miski, roztrzepać i połączyć ze śmietanką, dodać starty ser, sól, pieprz, oregano, czosnek. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Szynkę pokroić w kostkę, posiekać szczypiorek.
  6. Na każdej tarteletce ułożyć szynkę, ser pleśniowy oraz szczypiorek.
  7. Na ciasto wyłożyć również sos śmietanowo-serowy, dokładnie rozsmarować. Wierzch posypać szczypiorkiem.
  8. Piec przez 15 minut w 180C.
  9. Podawać na ciepło lub na zimno.

Tartaletki z crème pâtissière - prosty przepis

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej,
  • 120g masła,
  • 90g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli

Crème Pâtissière:

  • 5 żółtek,
  • 500ml mleka,
  • 80g cukru,
  • 40g skrobi kukurydzianej,
  • ½ laski wanilii

Dodatkowo:

  • ok. 300g świeżych jagód

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. Foremki na tartaletki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę.
  3. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180C.
  5. Przygotować krem z żółtek z cukrem na puszystą masę. Dodać skrobię. 
  6. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarna. Do garnka wlać mleko, dodać wanilię i zagotować.
  7. Ubijając żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko.
  8. Masę mieszać trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować przez 2 minuty, aż masa zgęstnieje.
  9. Krem pozostawić do ostygnięcia. Ciepły krem ułożyć na kruchym cieście. Ułożyć jagody i odstawić na 3 godziny do lodówki.
  10. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Wypróbujesz nasze przepisy?

Zobacz także: Blok czekoladowy - wypróbuj przepis na pyszny deser!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów