Tarta ze szparagami i serem. Sposób na pyszne danie wegetariańskie!

Malwina Wasilewska 05.05.2020
Tarta ze szparagami
Fotografia: Shutterstock

Sezon na szparagi kwitnie! Z tego pysznego warzywa można wyczarować wiele pomysłowych i zdrowych dań. Przedstawiamy wam przepis na tartę ze szparagami.

Szukasz pomysłu na danie ze szparagami? Tarta ze szparagami to danie idealne dla osób na diecie wegetariańskiej. Składa się ona z 2 głównych części - ciasta oraz nadzienia. Doskonale nadaje się na przekąskę, lekki obiad lub kolację. Podpowiadamy, jak przygotować tartę ze szparagami krok po kroku. 

Tarta ze szparagami - składniki

Tarta ze szparagami z naszego przepisu starczy na 5 porcji. Zrobienie jej nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy robisz wszystko według naszej instrukcji. Aby ją przygotować, potrzebne ci będą:

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g masła (+ reszta do natarcia formy, razem to kostka)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g fasoli do obciążenia podczas pieczenia wstępnego
  • 2 średnie pęczki szparagów lub trochę mniej
  • 5 jajek
  • 600 ml śmietany 18%
  • 300 g cheddara w jednym kawałku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Zobacz także: Z grilla, na parze, a może klasyczne? Szparagi są bardzo zdrowe i pyszne!

Tarta ze szparagami - sposób przygotowania

Na początku przesiej mąkę do miski. Pokrój masło na drobne kawałki i dodaj je do mąki. Następnie wsyp sól i rozgniataj. Dodaj jajka i wyrabiaj ciasto. Gdy uda ci się uformować z niego kulę, zwiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki i nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Formę wysmaruj masłem, a ciasto rozwałkuj tak, aby miało grubość około pół centymetra. Następnie włóż ciasto do formy, nakłuj je widelcem i piecz przed 15 minut. Po wyjęciu ciasta przejdź do przygotowania nadzienia.

Roztrzep w misce jajka, dodaj przyprawy oraz śmietanę. Następnie umyj szparagi, odłam z nich końce, a łodygę pokrój w ukośne plasterki. Dodaj szparagi do przygotowanej masy.

Później pokrój ser w kostkę i dodaj do masy. Następnie całość wymieszaj i przelej do formy, w której znajduje się już upieczone ciasto. Na koniec piecz tartę ze szparagami w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Gotowe!

Poznaj też przepisy na warzywa z grillazupę krem z białych warzyw oraz zapiekankę z cukinii.

Zobacz także: 4 szybkie przepisy na makaron ze szparagami. Która odsłona zdobędzie twoje serce?

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów