Tarta z cukinią - prosty sposób na zdrowy i pyszny obiad

Katarzyna Leszczyńska 17.09.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Tarta z cukinią - mała tartaletka na stole
Fotografia: Shutterstock

Tarta z cukinią to pyszne i bardzo syte danie. Podpowiadamy dwa proste przepisy na jej przygotowanie. Wybierasz klasykę, czy może grillowaną cukinię z fetą?

Cukinia jest warzywem, który uwielbia gościć na naszych talerzach, zwłaszcza jesienią. Można z niej przyrządzić wiele rzeczy, co jest wspaniałą wiadomością, zważywszy na jej cenne właściwości. Warto jak najczęściej włączać cukinię do swojej diety, a można to zrobić na wiele sposobów. Jeden z nich znajdziemy w książkach z przepisami kuchni francuskiej. Tarta z cukinią doskonale sprawdzi się bowiem zarówno na obiad, jak i lunch w pracy.

Zobacz także: 3 przepisy na tartę z bakłażanem. Zdrowe i szybkie propozycje!

Cukinia – właściwości. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Cukinia ma wiele cennych właściwości. Począwszy od tego, że jest niskokaloryczna i doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju dietach, np. diecie dr Dąbrowskiej, skończywszy na tym, że ma niski indeks glikemiczny i doskonale sprawdza się w menu diabetyków. Co jeszcze ma w sobie cukinia?

  • Jest bogatym źródłem witamin C, K, PP, B1 i beta karotenu.
  • Ma bardzo dużo magnezu, potasu oraz żelaza.
  • Ma działanie antyrakowe.
  • Wzmacnia krzepliwość krwi.
  • Poprawia pracę mózgu.
  • Wspomaga prawidłowe działanie układu wzrokowego.
  • Odkwasza organizm.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka.

Zobacz także: 3 różne sposoby na zapiekankę z cukinii. Którą opcję wybierzesz?

Kruche ciasto to podstawa tarty

Każda tarta, niezależnie od tego, czy jest wytrawna czy słodka, składa się przede wszystkim z kruchego ciasta. To właśnie ono jest podstawą tego francuskiego dania. W związku z tym warto przygotować je dobrze, żeby było pyszne i odpowiednio kruche.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżka mleka 2%
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski. Masło kroimy w kostkę i wrzucamy do niej. Następnie dodajemy sól, cukier i jajko. Ciasto zagniatamy tak, żeby ulepić z niego kulkę. Gdy już będzie jednolite ciasto, dodajemy mleko i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na około 30 minut.

Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy równomiernie bułką tartą. Następnie wykładamy ją schłodzonym ciastem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto pieczemy przez około 20 minut bez farszu, następnie nakładamy farsz i zapiekamy jeszcze około 15 minut (w zależności od tego, jaką tartę chcemy przygotować).

Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?

Tarta z cukinią

Cukinia jest warzywem tak wyrazistym w smaku, że szkoda go sobie psuć innymi składnikami. Dlatego na początek podpowiem wam przepis na najprostszą tartę z cukinią, z niewielkiej ilości w składników. To danie ma same plusy – począwszy od pysznego smaku, skończywszy na prostym i szybkim przygotowaniu.

Składniki:

  • Kruche ciasto z przepisu wyżej
  • Dwie średnie cukinie
  • 250 g chudego twarogu
  • Mały jogurt naturalny
  • Natka pietruszki
  • Tarta mozzarella

Sposób przygotowania:

Cukinię przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Kroimy w półksiężyce i odkładamy na ręcznik papierowy, żeby wsiąknął wodę.

Twaróg mieszamy z posiekaną natką pietruszki i jogurtem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cały farsz wykładamy na podpieczone ciasto, a na wierzch kładziemy pokrojoną cukinię. Całość posypujemy mozzarellą i pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut (w zależności od tego, jak mocno chcemy przypiekać ser).

Zobacz także: 4 banalne przepisy na placki z cukinii! Również w wersji fit

Tarta z grillowaną cukinią i serem feta

Jeżeli chcielibyście nieco urozmaicić swoją tartę, możecie wypróbować poniższy przepis. Dzięki ugrillowaniu cukinii, będzie miała jeszcze mocniejszy smak warzywa. Pieczony ser feta doda jej natomiast słoności i wyrazistości.

Składniki:

  • 250 g cukinii
  • 140 g sera feta
  • Szczypiorek
  • Kruche ciasto z przepisu wyżej

Sposób przygotowania:

Cukinię kroimy w plastry i grillujemy na grillu lub patelni grillowej. Następnie studzimy i dodajemy do niej pokrojony w kostkę ser oraz posiekany szczypiorek. Cały farsz wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut.

Zobacz także: Połącz tradycję z nowoczesnością! Wypróbuj nasz przepis na pasztet z cukinii

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów