Tarta cytrynowa z bezą. Wypróbuj ten prosty przepis!

Julita Buczek 10.03.2020 AKTUALIZACJA: 11.03.2020
Tarta cytrynowa z bezą
Fotografia: Shutterstock

Wypróbuj pyszny przepis na tartę cytrynową z bezą i ciesz się jej smakiem w akompaniamencie czarnej kawy lub herbaty. To smaczne ciasto z pewnością będzie idealnym dodatkiem do rodzinnych spotkań.

Tarta cytrynowa z dodatkiem słodkiej bezy to jeden z lepszych przepisów na wiosnę. Kwaśny smak cytryn w połączeniu z delikatnie kruchą i puszystą bezą będzie idealnie smakować z czarną kawą lub herbatą. Przygotowanie ciasta nie zajmie wam zbyt wiele czasu, dlatego koniecznie je wypróbujcie.

Tarta cytrynowa z bezą - prosty przepis

  • Tarta cytrynowa to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów. Mocno cytrynowa, ale jednocześnie słodka z gęstą pianką. Cytrynowy krem bardzo dobrze smakuje w połączeniu ze śnieżnobiałą bezą.

Składniki:
Ciasto:

  • 300g mąki pszennej,
  • 150g schłodzonego masła,
  • 70g cukru pudru,
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 300ml śmietanki kremówki 30%,
  • 120g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 150ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 30g mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 4 białka,
  • 160g cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Przygotowanie:

ciasto:

  1. Przesiać mąkę z cukrem pudrem do dużej miski, dodać starte masło, podsypać mąką. Dodać żółtko, wymieszać mikserem. Zagnieść ciasto.
  2. Ciasto dokładnie rozwałkować, ułożyć na formie i ponakłuwać widelcem, odstawić do lodówki na kilka godzin.
  3. Tak schłodzone ciasto wstawić do piekarnika do temperatury 180C, na około 20 minut.

krem:

  1. Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do miski i wymieszać na jednolitą masę.
  2. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony już wcześniej spód ciasta i znowu włożyć do piekarnika. Piec w 180C przez 20 minut.

beza:

  1. Biała dokładnie ubić i dodać cukier, łyżkę soku z cytryny i znowu dokładnie ubić na lśniącą masę. Ubijać przez 10 minut, do rozpuszczenia się cukru.
  2. Bezę wyłożyć na upieczone ciasto. Znowu wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 150C przez około 30 minut.
  3. Po wyjęciu odstawić do przestygnięcia.

Wypróbujecie przepis na tartę cytrynową z bezą?

Zobacz także: Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe z marmoladą lub twarożkiem. Musicie ich spróbować!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów