Pyszne tagliatelle z kurczakiem na 3 różne sposoby. Wybierz swój ulubiony!

Katarzyna Leszczyńska 22.04.2020 AKTUALIZACJA: 22.04.2020
Tagliatelle ze świeżą bazylią nawijane na widelec
Fotografia: Marinaa/easyfotostock/Eastnews

Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronu. Jak przyrządzić z niego pyszną pastę? Podpowiadamy 3 sposoby na tagliatelle z kurczakiem.

Uwielbiamy makarony. Wszelkiego rodzaju pasty do doskonały sposób na obiad, począwszy od klasycznego spaghetti bolognese, po banalny w przygotowaniu makaron z pesto lub kilku kilkuskładnikowe spaghetti carbonara. Makaron ma to do siebie, że można do niego dodać niemal wszystko, a i tak będzie pyszny. Są też różne rodzaje makaronów. My dziś proponujemy wam tagliatelle z kurczakiem na trzy różne sposoby. Niezależnie od tego jednak, na jakie dodatki się zdecydujesz, ten typ makaronu z kurczakiem i tak będzie bardzo dobry w smaku.

Zobacz także: 3 proste przepisy na makaron z krewetkami. Który skradnie twoje serce?

Makaron: rodzaje makaronów

Pasta to dość częste danie, jakie możemy przygotować w szybki sposób i to nie używając skomplikowanych składników. Warto jednak na początek zdać sobie sprawę z tego, jakie są rodzaje makaronów i wybrać ten najodpowiedniejszy do pozostałych produktów.

  • Trenette, tagliatelle, fettucine to makarony długie i płaskie. Doskonale nadają się do sosów o kremowej konsystencji.
  • Spaghetti i bucatini to długie rurki zrobione z twardej pszenicy. Nadają się do sosów na bazie oliwy i czosnku.
  • Penne, rigatoni, conchiglie i farfalle to makarony z twardej pszenicy z wgłębieniami, które gromadzą sos. Dlatego też pasują do niemal każdego sosu, nawet rzadkiego.
  • Makaron jajeczny – najdelikatniejszy, pasuje do delikatnych, zazwyczaj śmietanowych sosów.
  • Lasagne i cannelloni to makarony szerokie, które najlepiej nadają się do zapiekanek.

Zobacz także: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem na 3 różne sposoby. Którą z nich wybierzesz?

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Kurczak i szpinak to zawsze dobre połączenie. Dlatego warto właśnie te składniki wybrać do przygotowania pysznego tagliatelle.

Składniki:

  • 250 g makaronu taglietelle
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 250 g szpinaku typu baby
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulkę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Następnie wrzucamy ją na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek i smażymy aż do zeszklenia. Do tego dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gdy kurczak się przyrumieni, wrzucamy do niego szpinak. Podduszamy przez chwilę, aż się skurczy, doprawiamy jeszcze raz do smaku i wlewamy śmietankę. Wlewaj ją stopniowo, cały czas mieszając, żeby się nie zważyła. Dodaje wyciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową i gotuj około 10 minut.

Na końcu wrzuć do tego odcedzony makaron i podsmaża wszystko razem. Przełóż na talerze i posyp startym parmezanem.  

Zobacz także: Spaghetti ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki obiad!

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym

To nasze ulubione połączenie! Długi makaron i pyszny, kremowy, śmietanowy sos. Podkreśli doskonale smak wszystkich składników, które znajdą się w twoim daniu.

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 200 g piersi z kurczaka
  • Brokuł
  • Śmietanka kremówka 30%
  • 4 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Do tego dodajemy podgotowany brokuł i przyprawiamy oregano. Mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i śmietankę. Gotujemy razem około 10 minut.

Zawartość patelni doprawiamy do smaku i mieszamy z odcedzonym makaronem. Tak przygotowaną pastę przekładamy na talerze.

Zobacz także: Makaron z serem na 5 różnych sposobów. Który będzie twoim ulubionym?

Tagliatelle z kurczakiem i pomidorami

Na koniec połączenie idealne, jakim jest pasta z pomidorami.

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Pomidory pelati
  • Świeża bazylia
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulkę obieramy i siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do zeszklenia. Do tego dodajemy kurczaka, przyprawiamy i podsmażamy, aż się zarumieni. Do kurczaka dodajemy pomidory i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy razem około 10 minut.

Makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Dodajemy listki świeżej bazylii i mieszamy. Wykładamy na talerze i dodajemy jeszcze trochę bazylii.

Zobacz także: 4 proste przepisy na pyszny makaron z suszonymi pomidorami

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów