5 ciekawych przepisów na szybkie śniadanie na ciepło

Katarzyna Leszczyńska 25.03.2020 AKTUALIZACJA: 25.03.2020
Kobieta rano smaruje tosta masłem i je śniadanie na ciepło
Fotografia: Shutterstock

Śniadanie na ciepło to dobra opcja na początek dnia. Ważne jest jednak, żeby zrobić je szybko. Podpowiadamy 5 ciekawych przepisów na szybkie śniadanie na ciepło.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zadbać zatem o to, żeby było syte i dostarczało nam duże ilości energii, zwłaszcza tej pozytywnej. A to zagwarantować mogą pełnowartościowe posiłki, najlepiej na ciepło. Problem polega jednak w jednym – takie śniadania zazwyczaj są czasochłonne, a my często nie mamy czasu rano, żeby je przygotowywać. Podpowiadamy jednak 5 przepisów na śniadanie na ciepło, które zrobisz naprawdę szybko. Sama przyjemność od samego rana!

Zobacz także: 4 pyszne pasty do chleba z domowych składników! Wykorzystaj to, co masz w lodówce

Dlaczego warto jeść śniadanie na ciepło?

Zanim przejdziemy do przepisów, zastanówmy się, dlaczego tak w ogóle powinniśmy jeść śniadanie na ciepło.

Zdaniem ekspertów śniadanie na ciepło jest ważne, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dzięki temu doda nam energii, a jednocześnie wzmocni naszą odporność. Co ciekawe, w ciepłych posiłkach o wiele lepiej wyczuwamy smaki, dlatego też tego typu śniadanie będzie nam bardziej smakować, a co za tym idzie – będziemy mieli dobry humor od samego rana!

Śniadanie na ciepło – owsianka truskawkowo-orzechowa

Owsianka to jedno z najpopularniejszych śniadań, które przyrządzamy na ciepło. Nie ma w tym nic dziwnego! Robi się ją niemal błyskawicznie. Wystarczy przygotować część wieczorem, a rano tylko podgrzać i zmieszać składniki. Zobaczcie nasz ulubiony przepis.

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych
  • Łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka dżemu truskawkowego
  • Kilka truskawek

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalewamy na noc ciepłą wodą. Na drugi dzień podgrzewamy je z dodatkiem masła orzechowego. Gdy już będzie gotowa, przekładamy do miseczki i dodajemy dżem. Na wierzchu posypujemy ją pokrojonymi truskawkami.

Zobacz także: 4 pyszne przepisy na śniadanie na słodko

Śniadanie na ciepło – grzanki z jajkiem sadzonym

Nie ma to jak śniadanie z jajek na dobry początek dnia. Podpowiadamy prosty przepis na pyszne i banalne w przygotowaniu śniadanie właśnie z dodatkiem jajek.

Składniki:

  • 2 kromki chleba dowolnego
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy masło. Następnie kładziemy na nie chleb i podsmażamy z obu stron, aż się zarumieni. Gdy już będzie podsmażony, wbijamy na każdą kromkę jajko i czekamy aż się zetnie. Wykładamy na talerz, solimy i pieprzymy do smaku, a obok układamy pomidorki koktajlowe.

Śniadanie na ciepło – omlet ze szpinakiem

Pozostańmy na chwilę przy temacie jajek, bo to najlepszy sposób na szybkie i syte śniadanie na ciepło. Omlety są niezwykle popularne i również przygotowuje się je bardzo szybko. Co ciekawe, można do nich dodać niemal wszystko, co mamy w lodówce – począwszy od szynki i sera, skończywszy na ulubionych warzywach.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki mąki
  • Garść szpinaku typu baby
  • Pół papryki
  • 2 plasterki szynki
  • Łyżeczka masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepujemy, a następnie dodajemy do nich wodę i mąkę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Szynkę kroimy w plasterki, a paprykę na drobne kawałeczki. Razem podsmażamy je na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy szpinak, doprawiamy całość do smaku i czekamy aż się skurczy. Na to wylewamy przygotowaną masę jajeczną i smażymy z obu stron aż do zarumienienia.

Zobacz także: 4 pyszne sposoby na oryginalne śniadanie z jajek

Śniadanie na ciepło – chleb w jajku

Któż z nas nie pamięta tego smaku? To prawdziwy smak dzieciństwa! Chleb w jajku jest pyszny, a można go przyrządzić na słodko lub na słono – według upodobań. Podpowiadamy dwie wersje.

Składniki na chleb w jajku na słono:

  • 2 kromki chleba
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Ketchup

Składniki na chleb w jajku na słodko:

  • 2 kromki chleba
  • 2 jajka
  • Odrobina cukru pudru
  • Dowolne dodatku

Sposób przygotowania:

Technika przygotowania jest w obu przypadkach taka sama. Jajko mieszamy z przyprawami lub cukrem pudrem i w tym dokładnie maczamy chleb z obu stron. Następnie wrzucamy go na rozgrzane masło. Na talerzu można dodać do niego ulubione dodatki. W wersji wytrawnej dobrze sprawdzą się szynka, ser i ketchup, a w wersji słodkiej dżem oraz owoce.

Śniadanie na ciepło – mugcake

Mugcake to nic innego jak ciasto w kubku. W przeciwieństwie do innych wypieków, ten przygotowuje się w błyskawicznym tempie! 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 3 łyżki jogurtu greckiego (lub innego gęstego)
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka kakao
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszasz razem i wkładasz do kubka. Następnie wkładasz go na 4 minuty do mikrofalówki. A jeżeli jej nie posiadasz, włóż do piekarnika na 25 minut.

Zobacz także: 5 najsmaczniejszych śniadań bez chleba. Wypróbuj je wszystkie!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów