Szarlotka - szybki przepis na pyszne ciasto!

Julita Buczek 27.02.2020 AKTUALIZACJA: 27.02.2020
szarlotka przepis
Fotografia: Shutterstock

Szarlotka to bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto. Podstawa jest krucha, a jabłka orzeźwiające i bardzo soczyste. Sprawdź, jak wykonać szarlotkę i zainspiruj się naszym przepisem.

Szarlotka inaczej nazywana jabłecznikiem jest wyrobem cukierniczym pochodzącym z Francji. Jabłecznik jest niczym innym niż połączeniem kruchego ciasta oraz owoców.

Najczęstszym nadzieniem są same jabłka lub z dodatkiem rodzynek, cynamonu, a nawet goździków. Szarlotka wykonywana jest na bazie ciasta kruchego, półkruchego lub nawet biszkoptowego.

Szalotka - prosty przepis

Przepis na szarlotkę wykonasz bardzo szybko. Dzięki łatwo dostępnym i tanim składnikom przygotujesz pyszne ciasto na wiele okazji. Szarlotka to jedno z pierwszych ciast, które powinien wykonać początkujący cukiernik.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 250 g masła, zimnego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Mus jabłkowy:

  • ok. 2 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wyrobienie kruchego ciasta:

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, masło, jajka, proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym.
  2. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Odstawić do lodówki.

Przygotowanie musu jabłkowego:

  1. Jabłka dokładnie umyć, pokroić oraz usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Do jabłek dodać 2 łyżki cukru i przesmażyć do uzyskania musu. Dodać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Formę o wymiarach 30x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem.
  3. Połowę ciasta umieścić na dnie formy. Na ciasto wylać mus jabłkowy.
  4. Z pozostałej części ciasta wykonać wzór na musie jabłkowym. Można np. rozwałkować ciasto i powycinać charakterystyczne paski. Przykryć nimi mus jabłkowy.

Szarlotka z bezą - szybki przepis

Szarlotka na kruchym cieście z jabłkami oraz puszystą bezą. W smaku jest maślana i bardzo delikatna. Jej wykonanie nie zajmuje dużo czasu, jednak jest znacznie bardziej kaloryczna niż podstawowa wersja tego ciasta.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 5 żółtek,
  • 420g mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 280g masła

Beza:

  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • 250g cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • 1,2kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać do miski resztę składników na ciasto i zagnieść jednolitą masę. Uformować kulkę owinąć folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. 1/3 schłodzonego ciasta owinąć w folię i znowu włożyć do lodówki.
  3. 2/3 ciasta wykleić formę o wymiarach 30 x 30 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ciasto piec w piekarniku około 10 minut, w temperaturze 175C z termoobiegiem.
  5. Jabłka umyć i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać cynamon i dokładnie wymieszać. 
  6. Przygotowanie bezy rozpocząć od ubicia białek na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Ubijać dalej, dodając cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna. Dodać sok z cytryny. Na sam koniec dodać budyń w proszku i dokładnie zmiksować.
  7. Na podpieczone wcześniej ciasto, wyłożyć jabłka, a na nie piankę z białek. Na wierzchu położyć ciasto, które zostało w lodówce.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, w temperaturze 175C.

Wypróbujesz przepis na to pyszne ciasto?

Zobacz także: 3 smaczne przepisy na sos waniliowy. Musisz je wypróbować!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów