Syrop klonowy - poznaj proste przepisy z tym smacznym dodatkiem!

Julita Buczek 23.06.2020
syrop klonowy
Fotografia: shutterstock

Syrop klonowy posiada w swoim składzie bardzo dużo witamin oraz minerałów. Sprawdź, jakie są proste i smaczne przepisy z wykorzystaniem tego kanadyjskiego składnika.

Syrop klonowy jest tradycyjnym kanadyjskim produktem, który dodaje się do różnego rodzaju potraw. Prócz wyśmienitego smaku, w swoim składzie ma również wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Syrop klonowy posiada dużą zawartość cynku, magezu oraz witamin z grupy B. Posiada także potwierdzone działanie prozdrowotne.

Syrop klonowy - skład

Syrop to świetny zamiennik cukru, który uchroni nasze ciało przez pustymi kaloriami. Należy jednak pamiętać, o tym, aby stosować go w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawiera bardzo dużo sacharozy. Syrop klonowy jest bardzo gęsty i przypomina swoją strukturą miód. Najczęściej syrop klonowy używa się do słodzenia napojów, naleśników czy drinków. Mało kto wie, że syrop klonowy może być używany jako marynata do mięs, a także wypieków.

Syrop klonowy może być również świetnym zamiennikiem cukru. 100 gram syropu dostarcza 270 kcal, co jest znacznie mniejszą ilością niż cukier. Syrop klonowy w składzie ma duże ilości sacharozy, a także wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest polecany osobom chorującym na cukrzycę. W syropie jest jednak bardzo dużo przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Syrop można kupić w sklepach stacjonarnych oraz online. Najlepiej wybierać ten w szklanych butelkach, ponieważ szkło umożliwia zachowanie dłuższej świeżości syropu. Plastikowe opakowania po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Prócz cukru syrop klonowy zawiera również wiele składników mineralnych, takich jak: mangan, cynk, wapń, sód, potas, żelazo i selen oraz niektóre witaminy z grupy B. Już 1/4 szklanki syropu pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie człowieka na mangan.

Syrop klonowy - przepisy

Pancakes z syropem klonowym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 75 g roztopionego masła,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • syrop klonowy

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać sól oraz cukier.
  2. Jajka roztrzepać. Dodać mleko i masło oraz resztę składników.
  3. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Pancakes smażyć na suchej patelni z obydwu stron.
  5. Podawać z syropem klonowym.

Bułeczki z syropem klonowym

Składniki:

ciasto:

  • szklanka mleka,
  • łyżka świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/3 kostki masła,
  • skórka z cytryny,
  • cukier waniliowy

nadzienie:

  • 15 dag orzechów włoskich,
  • 10 dag orzechów arachidowych,
  • 3 łyżki cukru,
  • 6 łyżek syropu klonowego,
  • 3 łyżki masła do posmarowania,
  • syrop klonowy do polania

Przygotowanie:

  1. Do ciepłego mleka dodać drożdże oraz cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać.Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Roztopić masło. Ostudzić i dodać do pozostałych składników. Ciasto zagnieść.
  3. Orzechy na farsz zmielić i zmieszać z cukrem.
  4. Ciasto rozwałkować i równomiernie rozsypać orzechy z cukrem.
  5. Polać syropem klonowym. Zawinąć ciasto do środka.
  6. Powstałą roladę rozwałkować na prostokąt i podzielić na paski.
  7. Łączyć po dwa paski i zwijać w bułeczki.
  8. Blachę posmarować i wstawić do pieczenia.
  9. Piec 30 minut w temperaturze 180C.
  10. Po wierzchu polać syropem klonowym.

Krem z kasztanów z syropem klonowym

Składniki:

  • 1 kg kasztanów,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • ½ laski wanilii,
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 200C.
  2. Na każdym kasztanie zrobić małe nacięcie.
  3. Skropić wodą i piec około 20 minut.
  4. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Obrać z łupin i skórek. Wydłubać miąższ.
  5. Wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać wanilię i inne składniki.
  6. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

Wypróbujesz nasze przepisy?

Zobacz także: Chleb na zakwasie - poznaj prosty przepis

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów