Surówka z kapusty pekińskiej to idealny dodatek do polskich dań! Oto 5 sprawdzonych przepisów na jej przyrządzenie

Katarzyna Leszczyńska 03.08.2020 AKTUALIZACJA: 03.08.2020
Kapusta pekińska leży na drewnianym stole
Fotografia: Shutterstock

Surówka z kapusty pekińskiej to najpopularniejszy dodatek do dań kuchni polskiej. Podpowiadamy 5 sprawdzonych przepisów na jej przyrządzenie.

Kapusta pekińska to jeden z naszych ulubionych dodatków do dań. Trudno się dziwić! Jemy ją od małego, bowiem to właśnie surówka z kapusty pekińskiej jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej. Często gości na naszych talerzach, warto zatem ją urozmaicić. Oczywiście najbardziej uwielbiamy klasykę, ale od czasu do czasu lubimy wypróbować też te bardziej oryginalne smaki. Podpowiadamy wam zatem 5 sprawdzonych przepisów na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej. 

Zobacz także: Surówka z białej kapusty – poznaj przepis na smaczną sałatkę!

Surówka z kapusty pekińskiej klasyczna

Oczywiście najpopularniejszą opcją jest ta klasyczna surówka pekińska, którą robiły nasze babcie i mamy. Będzie idealnym dodatkiem do kotletów lub innych pysznych dań kuchni polskiej. Jak ją zrobić?

Składniki:

  • Kapusta pekińska
  • Koperek
  • Cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • Łyżeczka musztardy
  • Przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy na pół i siekamy. Następnie dokładnie płuczemy ją pod bieżącą wodą. Dodajemy do niej posiekaną w kostkę cebulkę i posiekany drobno koperek. Do tego dodajemy majonez i musztardę, solimy i pieprzymy do smaku i całość mieszamy.

Zobacz także: Uwielbiasz surówkę z czerwonej kapusty? Sprawdź, jak ją zrobić

Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i marchewką

Można też przygotować klasyczną surówkę z kapusty pekińskiej, ale z dodatkiem jabłka i marchewki. Każda gospodyni domowa ma bowiem swój własny sposób na przyrządzanie tej sałatki i z tą wersją także możecie spotkać się w polskich domach.

Składniki:

  • Kapusta pekińska
  • Marchewka
  • Jabłko
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Kapustę przekrajamy na pół i dokładnie siekamy. Następnie płuczemy ją pod bieżącą wodą i wrzucamy do miski. Marchewkę i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do tego śmietanę zmieszaną z majonezem i mieszamy. Można doprawić solą i pieprzem.

Zobacz także: Sałatka z selera naciowego jest zdrowa i smaczna. Wypróbuj sprawdzone przepisy!

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret

Jeżeli nie masz ochoty na klasykę, zawsze możesz postawić na bardziej nowoczesną i lżejszą wersję. Sos winegret doskonale będzie komponował się z kapustą pekińską i świeżymi warzywami.

Składniki:

  • Kapusta pekińska
  • Papryka
  • Świeży ogórek
  • Pomidor
  • Kukurydza konserwowa
  • Sos winegret

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy na pół i siekamy. Następnie całą dokładnie płuczemy. Paprykę i pomidora myjemy i kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wlewamy sos winegret i jeszcze raz mieszamy.

Zobacz także: Sałatka grecka – klasyczna i nie tylko. Koniecznie wypróbuj te przepisy!

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i papryką

Teraz czas na bardziej wyraziste smaki. Połączenie kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego to prawdziwe polskie smaki na talerzu! Najlepiej smakują z dodatkiem pysznego kotleta schabowego lub pieczonego kurczaka.

Składniki:

  • Kapusta pekińska
  • 4 ogórki kiszone
  • Papryka
  • Cebula
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Odrobina octu winnego
  • Przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę przekrajamy na pół i siekamy, a następnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Paprykę, cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do kapusty. Ocet winny mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlewamy do warzyw i wszystko razem mieszamy.

Zobacz także: Ogórki kiszone są dobre nie tylko na kaca. Mają wiele zdrowotnych właściwości

Surówka z kapusty pekińskiej – colesław

Na koniec surówka typowa dla kuchni amerykańskiej, ale również z naszymi polskimi daniami będzie komponować się świetnie! Surówka colesław w klasycznej wersji jest robiona z białej kapusty, ale my podpowiadamy wam opcję z kapustą pekińską, którą jest jeszcze łatwiej wykonać.

Składniki:

  • Kapusta pekińska
  • Marchewka
  • Cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Łyżka octu winnego
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę dzielimy na pół, siekamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Marchewkę i cebulę obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. W osobnej miseczce przygotowujemy sos. Majonez, miód, ocet winny i sok z cytryny mieszamy z przyprawami. Całość przelewamy do miski z sałatką i łączymy składniki ze sobą. Możesz jeszcze doprawić na koniec solą i pieprzem.

Zobacz także: 4 zdrowe przepisy na młodą kapustę – co można z niej zrobić?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów