Kto z nas nie uwielbia surówki colesław? Podajemy przepis na ten pyszny dodatek

Sylwia Bagińska 17.09.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Colesław
Fotografia: Shutterstock

Surówka colesław jest nie tylko bardzo smaczna, ale tak zdrowa. Koniecznie dowiedz się, jak ją przygotować w szybki i prosty sposób.

Surówka colesław, przez niektórych nazywana także sałatką to jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych w Polsce. Można ją także spożywać samodzielnie. Jej przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Mamy nadzieje, że do naszego przepisu będziesz często wracać.

Zobacz także: Frytki z cukinii to pyszna alternatywa dla ziemniaków! Wypróbuj je z sosem lub jako dodatek do dań

Surówka colesław: przepis tradycyjny

Sałatka colesław idealnie pasuje do spożywania na co dzień. Można ją także podawać na imprezach. Śmiało można powiedzieć, że ta surówka jest uniwersalna.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Pół główki białej kapusty,
  • Ćwiartka cebuli,
  • Jedna mała marchewka,
  • Łyżka miodu,
  • Jedna łyżeczka soku z cytryny,
  • Jedna łyżka octu ryżowego (może być też octu winnego),
  • Cztery łyżki majonezu,
  • Sól i pieprz do przyprawienia,
  • Natka pietruszki.

Przygotowanie:

Na początku umyj kapustę, a następnie obierz zewnętrzne liście – i ile są uszkodzone. Następnie przekrój na cztery ćwiartki i wykrój głąb.

Kolejny krok to cieniutkie poszatkowanie kapusty. Tak pocięte warzywo włóż do miski. Pokój cebulę i zetrzyj na tarcę o grubych oczkach marchew. Te produkty dodaj do kapusty, a następnie dopraw pieprzem oraz solą.

Na koniec dodaj majonez, ocet ryżowy lub winny, sok cytrynowy i łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec swoją surówkę coleslaw możesz ozdobić posiekaną natką pietruszki.

Jeśli chcesz, aby twoja sałatka była mniej kaloryczna, możesz zamiast majonezu użyć gęstego jogurtu naturalnego.

Mamy nadzieję, że często będziesz wracać do tego przepisu. Smacznego!

Biała kapusta – dlaczego warto po nią sięgać?

Biała kapusta to warzywo, które docenianie jest nie tylko za swoje walory smakowe, ale także wartości odżywcze.

Ta odmiana kapusty zawiera szereg potrzebnych dla organizmu witamin i minerałów. W tym warzywie znajdziemy między innymi:

Biała kapusta jest także niskokaloryczna. W 100 gramach warzywa znajdziemy tylko 40 kalorii. Powinny więc po nią sięgać osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Zobacz także: Uwielbiasz surówkę z czerwonej kapusty? Sprawdź, jak ją zrobić

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów