Spaghetti ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki obiad!

Spaghetti ze szpinakiem w białym talerzu na drewnianym stole
Fotografia: Shutterstock

Szpinak jest bardzo wartościowym warzywem. Ma wiele właściwości, dla których warto włączyć go do swojej diety. Podpowiadamy przepis na spaghetti ze szpinakiem.

Makaron ze szpinakiem to jedno z naszych ulubionych dań. Jest szybki w przygotowaniu, smaczny i bardzo zdrowy. Idealnie sprawdza się zarówno na obiad, jak i na kolację. Do takiego dania można dodawać przeróżne składniki! Naszą ulubioną wersją tego typu makaronu jest spaghetti ze szpinakiem. Je także można zrobić na milion sposobów. Podpowiadamy 3 proste przepisy na spaghetti ze szpinakiem. Na którą opcję się skusisz?

Zobacz także: Spaghetti z cukinii to zdrowsza i pyszna wersja klasycznego makaronu. Jak je przygotować?

Szpinak właściwości

Zacznijmy od tego, dlaczego szpinak warto włączyć do swojej diety. Przede wszystkim dlatego, że jest bardzo zdrowy, a do tego nisko kaloryczny! Co tak naprawdę kryje się w tych niepozornych liściach?

  • Jest nisko kaloryczny. W 100 g szpinaku znajdują się zaledwie 23 kcal. Dlatego doskonale sprawdza się podczas wszelkiego rodzaju diet odchudzających, np. diecie dr Dąbrowskiej.
  • Jest bogaty w żelazo. Dlatego też zalecany jest w diecie osób chorych na anemię.
  • Jest naturalnym antyoksydantem.
  • Zawiera witaminy C, E, K, B1, B2, B6.
  • Jest cennym źródłem jodu, manganu oraz karotenu.
  • Wspomaga odporność.
  • Przeciwdziała chorobie Alzheimera.
  • Chroni przed chorobą Parkinsona.
  • Zapobiega stanom zapalnym przewodu pokarmowego oraz układu moczowego.
  • Jest polecany w diecie osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym.
  • Przyspiesza przemianę materii.

Zobacz także: Tarta ze szpinakiem – 5 szybkich pomysłów na prosty obiad

Spaghetti ze szpinakiem – 3 proste przepisy

Właśnie przez te cenne właściwości koniecznie warto sięgnąć po szpinak. A przygotowanie spaghetti ze szpinakiem jest banalnie proste! Podpowiadamy 3 przepisy.

Spaghetti ze szpinakiem i serem feta

Składniki dla 2 osób:

  • Makaron spaghetti
  • Opakowanie szpinaku typu baby
  • 100 g sera feta
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy aż do zeszklenia. Do cebuli dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Do tego wrzucamy powoli liście szpinaku. Czekamy aż liście się zmniejszą. Wtedy dodajemy stopniowo śmietankę, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku i gotujemy około 5 minut. Gotowy sos mieszamy z makaronem i wykładamy na talerze. Całość posypujemy pokrojoną w małą kostkę fetę.

Zobacz także: Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!

Spaghetti ze szpinakiem i sosem pomidorowym

Składniki dla 2 osób:

  • Makaron spaghetti
  • Opakowanie szpinaku typu baby
  • Pomidory pelati
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy aż do zeszklenia. Wyciskamy do tego czosnek i wrzucamy na patelnię szpinak. Gdy liście się skurczą, dodajemy pomidory i dusimy razem około 10 minut.

Do małego rondelka przelewamy odrobinę sosu i stopniowo wlewamy śmietankę, cały czas mieszając. Gdy sos zrobi się kremowy, dodajemy go do składników pozostałych na patelni. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem jeszcze około 5 minut, łączymy z makaronem i wykładamy na talerze.

Zobacz także: Spaghetti bolognese – przepis na klasyczną włoską pastę

Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem

Składniki dla 2 osób:

  • Makaron spaghetti
  • Pierś z kurczaka
  • Opakowanie szpinaku typu baby
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g parmezanu

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Wyciskamy do tego czosnek i wrzucamy szpinak. Gdy liście się skurczą, stopniowo wlewamy śmietankę, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku i gotujemy około 5 minut. Mieszamy z makaronem i wykładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem.

Zobacz także: Makaron z tuńczykiem na 4 różne sposoby! Na który się skusisz?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów