Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!

Katarzyna Leszczyńska 25.06.2019 AKTUALIZACJA: 06.11.2019
Spaghetti carbonara na czarnym talerzu, obok makaron, boczek, jajko i parmezan
Fotografia: Shutterstock

Makaron carbonara to jeden z najpopularniejszych rodzajów włoskiego spaghetti. Wybierasz wersję oryginalną, czy ze śmietaną? Wypróbuj nasze przepisy!

Pasta alla carbonara to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. W oryginale sos carbonara tworzony jest na bazie jajek. W dzisiejszych czasach istnieje wiele fantazyjnych przepisów, które zawierają składniki urozmaicające oryginalny przepis. Najwięcej z nich to tzw. carbonara ze śmietaną, dzięki której sos jest gęściejszy, a makaron kremowy. My jednak polecamy oryginalny przepis na carbonarę i właśnie taki wam zaproponujemy.

Zobacz także: Spaghetti bolognese - przepis na klasyczną włoską pastę

Spaghetti carbonara – historia

Pochodzenie carbonary pozostaje tajemnicą. Istnieją dwie teorie, oficjalnie podane w sieci. Jedną z nich jest to, że carbonara pochodzi z czasów II wojny światowej. Została wymyślona przez włoskich żołnierzy, którzy przyrządzili danie z dostępnych im produktów. Inna teoria mówi natomiast, że carbonara została przywieziona do Lacjum przez górników z Umbrii.

W zależności od tego, która z teorii jest prawdziwa, możemy przytoczyć także genezę słowa „carbonara”. Może ona pochodzić od włoskiego „carbonaro”, czyli „piec węglowy” lub „carbonari” oznaczającego górników.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na szybki obiad? 3 pyszne przepisy na makaron z pesto!

Spaghetti carbonara – przepis oryginalny

W oryginalnym spaghetti carbonara najważniejsze są składniki. Muszą być dobre jakościowo, ponieważ to właśnie one nadadzą smaku naszemu daniu.

Składniki na obiad dla 2 osób:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 30 g parmezanu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według własnego uznania. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Doprawiamy do smaku. Makaron odcedzamy (zostaw trochę wody) i dodajemy do boczku, chwilę podsmażamy.

Jajka ubijamy w osobnej miseczce z odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy do nich starty 20 g startego parmezanu. Do makaronu dolewamy odrobinę wody z makaronu, zdejmujemy z ognia i dodajemy do tego jajka. Energicznie mieszamy, żeby jajka nam się nie ścięły. Całość wykładamy na talerz, posypujemy pieprzem i pozostałym serem.

Zobacz także: Makaron z tuńczykiem na 4 różne sposoby! Na który się skusisz?

Carbonara ze śmietaną, czyli włoska klasyka po polsku

Musimy przyznać, że carbonara bywa nieco sucha. Dlatego też przedstawiamy wam także przepis na carbonarę ze śmietaną. Jeżeli jednak mamy polecić któryś z tych przepisów, koniecznie wypróbujcie spaghetti w wersji oryginalnej.

Składniki na obiad dla 2 osób:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 100 g boczku
  • 2 jajka
  • 100 g śmietanki 30%
  • 30 g parmezanu
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według upodobań. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Jajka ubijamy, dodajemy do nich śmietanę, cały czas mieszając. Do tego dodajemy 20 g sera, sól i pieprz.

Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do podsmażonego boczku. Następnie dodajemy stopniowo masę śmietanowo-jajeczną i mieszamy energicznie tak, żeby wszystkie składniki się połączyły. Na końcu można dodać posiekaną natkę pietruszki. Warto nią także posypać makaron na talerzu, razem z pozostałym parmezanem.

Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów