Spaghetti bolognese - przepis na klasyczną włoską pastę

Katarzyna Leszczyńska 25.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Spaghetti bolognese na czarnym talerzu na drewnianym stole
Fotografia: Shutterstock

Spaghetti bolognese to klasyczny włoski makaron z mięsnym sosem bolońskim. Jego sekretem jest czas gotowania i... wysokiej jakości składniki. Sprawdź nasz oryginalny przepis!

Spaghetti bolognese to najpopularniejszy na świecie makaron, który pochodzi oczywiście z południowej części Włoch. Pastę lub lasagne z sosem bolognese możemy dziś dostać niemal wszędzie. Czy jednak rzeczywiście wszędzie zjemy dobre bolognese? Ten sos, podobnie jak inne tradycyjne dania, ma sekret, który jest nie do przeskoczenia. A jest nim długość gotowania! Poznaj historię najpopularniejszego sosu świata, a także oryginalny przepis na spaghetti bolognese.

Zobacz także: Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!

Spaghetti bolognese – skąd pochodzi sos bolognese?

Bolognese jest to sos mięsny, który swoje korzenie ma we włoskiej Bolonii. Przygotowuje się go z różnego rodzaju mięs. Zazwyczaj do bolognese wykorzystuje się mięso mielone wołowe lub wieprzowo-wołowe. Do sosu można jednak dodać także boczek oraz kiełbasę (np. włoską mortadelę).

Bolognese to jednak nie tylko mięso. To również duża ilość warzyw i przede wszystkim pomidorów. Sekretem udanego sosu bolognese jest czerwone wino i długość gotowania. Oryginalny sos bolognese gotuje się nawet 4 godziny!

Zobacz także: Szukasz pomysłu na szybki obiad? 3 pyszne przepisy na makaron z pesto!

Spaghetti bolognese przepis oryginalny

Sos boloński to nie jest zwykły sos pomidorowy do makaronu. To jedno z najbardziej popisowych dań Włochów. Nic więc dziwnego, że trzeba zadbać o każdy jego szczegół.

Składniki na spaghetti bolognese dla 4 osób:

  • ½ kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Przecier pomidorowy
  • Szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • Suszone oregano
  • Świeża bazylia
  • Śmietanka 30%
  • Parmezan

Zobacz także: Makaron z tuńczykiem na 4 różne sposoby! Na który się skusisz?

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy ją na niewielką ilość rozgrzanej oliwy i smażymy. Gdy zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Do podduszonych warzyw dodajemy mięso i smażymy dalej. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Gdy mięso nie będzie już surowe, powoli do składników dolewamy wino. Gotujemy nasz sos do czasu, aż wino całkiem się zredukuje. Wtedy dodajemy pomidory i chwilę dusimy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy stopniowo do momentu, aż nasz sos zgęstnieje. W ten sposób gotujemy sos około 30 minut.

Przelewamy odrobinę sosu do małego rondelka i dodajemy śmietankę, cały czas mieszając, żeby się nie zważyła. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję, całość wlewamy do pozostałego sosu wciąż mieszając. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Następnie wyłączamy gaz i odstawiamy sos na jakieś 30 minut, żeby wszystkie składniki się przegryzły.

Odcedzony makaron wykładamy na talerz, polewamy go sosem (można go wcześniej podgrzać jeszcze, jeżeli będzie za zimny) i posypujemy startym parmezanem. Można posypać także świeżą bazylią.

Zobacz także: 3 szybkie sposoby na makaron z cukinią

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów