Jak zrobić greckie Souvlaki? To proste! Oto najlepsze przepisy!

Weronika Misiuk 02.08.2019
Jak zrobić greckie Souvlaki? To proste! Oto najlepsze przepisy!
Fotografia: Schutterstock

Souvlaki to popularna grecka potrawa. Masz ochotę na souvlaki z kurczaka, z mięsa mielonego lub souvlaki z tzatzikami? Podpowiadamy, jak je zrobić!

Souvlaki to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych dań kuchni greckiej, która występuje w różnych wersjach. Jeżeli chcesz poczuć klimat Grecji w domowym zaciszu możesz takie danie przygotować samodzielnie. Jak przyrządzić Souvlaki? Podpowiadamy!

Souvlaki przepis

Souvlaki greckie najczęściej robi się z mięsa wieprzowego lub drobiowego, a następnie piecze się na ruszcie na specjalnych szpadkach. Oczywiście w warunkach domowych posiłkujemy się naszym sprawdzonym, niezawodnym piekarnikiem i patyczkami do szaszłyków. Z pozoru zrobienie tego dania może wydawać się czasochłonne, ale gdy nabierzemy wprawy nie powinno nam to zająć więcej niż pół godziny.

Składniki

  • kilogram karkówki
  • pita
  • czosnek – 2 ząbki
  • przyprawy: pieprz, sól papryka słodka, oregano
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • wyciśnięty sok z cytryny – ¼ szklanki
  • sos tzatziki

Zobacz także: 3 przepisy na szaszłyki - z kurczakiem, owocami lub warzywami

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności mięso należy opłukać, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Drugi krok to zrobienie marynaty. Do soku z cytryny dodajemy oregano oraz wyciśnięty czosnek, dokładnie wszystko mieszamy i nacieramy tym mięso, po czym wstawiamy je do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu mięso nadziewamy na patyki do szaszłyków i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny, aż uzyskają rumiany kolor. Souvlaki serwujemy z pitą oraz sosem tzatziki. Nie można zapomnieć również o dużej ilości warzyw, które nie tylko podkreślą smak dania, ale też pięknie będą się prezentować na talerzu.

Zobacz także: Przepis na sos grecki - poznaj prostą i łatwą recepturę

Souvlaki z kurczaka

Dla osób, które zdecydowanie od mięsa wieprzowego wolą kurczaka dobrym pomysłem będą souvlaki drobiowe. Ten rodzaj przygotowujemy podobnie jak souvlaki wieprzowe. Głowna różnica, jaką dostrzeżemy to taka, że będzie jednak znacznie delikatniejszy w smaku.

Składniki

  • pierś z kurczaka – 1 kilogram
  • czosnek – 2 ząbki
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • sok z cytryny – pół szklanki
  • sos tzatziki
  • oliwa- 250 g

Mięso myjemy i kroimy na mniejsze, równe kawałki. W dużej misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, następnie dodajemy sól, pieprz, oregano oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Jeśli nie mamy akurat świeżego, można zastosować także czosnek w formie przyprawy. Do miski wkładamy części kurczaka i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Jeżeli mamy możliwość, warto przygotować marynatę z kurczakiem dzień wcześniej i trzymać w lodówce przez całą noc, wtedy uzyskamy jeszcze bardziej intensywny smak i aromat mięsa.

Po wyjęciu z lodówki kurczaka nadziewamy na patyki do szaszłyków, które wcześniej warto namoczyć w wodzie. Do pieczenia szaszłyków idealnie nadaje się patelnia grillowa lub grill elektryczny. Szaszłyki doskonale smakują z pitą. Alternatywnie możemy również zastosować placki tortilli. Z kolei smak mięsa doskonale podkreśli łatwy i szybki w przygotowaniu sos tzatzki.

Zobacz także: Sałatka grecka - klasyczna i nie tylko. Koniecznie wypróbuj te przepisy!

Souvlaki z tzatzikami

Tzatziki to nieodłączny element tego dania. Zamiast gotowego sosu ze sklepu warto przygotować go samodzielnie. Zajmie ci to chwilę, a smak i zapach własnoręcznie robionego sosu jest nie do zastąpienia!

Składniki:

  • kubek jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 3 świeże ogórki

W pierwszej kolejności myjemy i obieramy ogórki a następnie ścieramy je na tarce na małych oczkach. Musimy odczekać kilkanaście minut aż puszczą sok i następnie dobrze je odcisnąć. Następnie ogórki mieszamy dokładnie w misce z jogurtem greckim. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko doprawiamy wedle uznania solą oraz pieprzem. Souvlaki najlepiej smakują ze schłodzonym sosem, więc nasze tzatziki warto przed podaniem włożyć na jakiś czas do lodówki.

Souvlaki: przyprawa

Wiele osób zastanawia się, jakie przyprawy będą najlepsze, aby souvlaki miały jeszcze bardziej wyrazisty smak. Oczywiście lista przypraw, którą możemy wykorzystać jest bardzo długa. Podstawa to oczywiście sól i pieprz, ale w przepisach często pojawia się również papryka słodka, oregano i oczywiście czosnek. Doskonale sprawdzi się również w tym przypadku tymianek, a nawet odrobina mięty. Oczywiście w przyprawianiu warto zachować umiar, zbyt duża ilość np. jednej przyprawy może całkowicie popsuć smak naszego finalnego dania.

Zobacz także: Musaka to tradycyjne greckie danie. Sprawdź, jak przygotować pyszny odpowiednik włoskiej lasagne

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów