Czas na szparagi! 5 sosów, które podkreślą smak naturalnych afrodyzjaków

Katarzyna Leszczyńska 10.05.2018
Szparagi z sosem
Fotografia: Shutterstock.com

Szparagi najlepsze są z dodatkiem sosu, który podkreśla ich smak. Zobacz, jak przyrządzić te, które pasują najlepiej do naturalnych afrodyzjaków.

Szparagi to naturalne afrodyzjaki. Można z nich zrobić wiele pysznych rzeczy, ale najlepsze naszym zdaniem są same, z dodatkiem delikatnego sosu. I choć same szparagi można przygotować w niezwykle prosty sposób, sos może okazać się nieco bardziej skomplikowany. Istnieje kilka podstawowych dodatków do szparagów, które są uznawane za standard w przypadku tego warzywa.

Zobacz także: Dieta dr Dąbrowskiej – sekret urody gwiazd. Na czym polega i kto może ją stosować?

Szparagi są niezwykle zdrowe. Uznawane są za prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów. Dlatego warto je jeść, nie tylko ze względu na to, że to naturalne afrodyzjaki, choć nie da się ukryć, że ten argument przekonuje nas najbardziej. Najpopularniejszym daniem z wykorzystaniem tego warzywa jest krem ze szparagów. Można je przyrządzić jednak na milion różnych sposobów. Zanim przejdziemy do dodatków, sprawdźmy, dlaczego tak naprawdę warto sięgać po szparagi.

Szparagi – właściwości

Szparagi przede wszystkim mają bardzo mało kalorii i są produktem o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego też warto je jeść podczas wszelkiego rodzaju diet odchudzających. Zanim jednak się na takową zdecydujemy, warto zdać sobie sprawę, czy jest nam ona w ogóle potrzebna. Pomóc nam w tym może kalkulator BMI, który obliczy współczynnik naszej masy ciała.

Te naturalne afrodyzjaki mają jednak znacznie więcej dobroczynnych właściwości, nie tylko odchudzających. Wszystko dlatego, że są bogate w witaminy i minerały: potas, wapń, kwas foliowy, witaminę C i E, Beta-karoten oraz wiele innych. Dzięki temu:

  • Wspomagają układ pokarmowy
  • Oczyszczają nerki
  • Obniżają ciśnienie
  • Obniżają poziom cholesterolu
  • Wspomagają układ immunologiczny
  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia wady wzroku

Zobacz także: Pyszna i aromatyczna zupa szparagowa z koperkiem. Samo zdrowie!

Jak przyrządzić szparagi?

Szparagi są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy zagotować wodę, posolić ją, dodać odrobinę cukru i włożyć szparagi. Zielone można ugotować w całości. Trzymamy je w wodzie przez 2 minuty. Białe najpierw należy obrać i poodcinać im końcówki. Je gotujemy nieco dłużej, bo 12 minut. Szparagi można również przyrządzić przez gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku lub grillowanie. Wszystko zależy od naszych preferencji. Najważniejsze jednak są dodatki. Jest wiele prostych przepisów na szparagi. Podstawą jednak jest odpowiedni sos, który podkreśli ich smak. 

Zobacz także: Jak grillować, żeby nie przytyć?

Sos do szparagów – przepisy

Najlepszym dodatkiem, który możemy dodać do szparagów, żeby podkreślić ich niezwykły smak, są białe sosy. Istnieje kilka podstawowych typów sosów, które idealnie komponują się z naszymi afrodyzjakami.

Sos beszamelowy

Podstawą wśród dodatków do wszelkiego rodzaju warzyw jest sos beszamelowy. Jest to biały, kremowy sos, który historycznie sięga czasów Ludwika XVII. Najczęściej stosowany jest w kuchni francuskiej. Żeby go zrobić potrzebujemy:

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałkę muszkatołową
  • Łyżeczkę soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Powoli wlewamy zimne mleko cały czas mieszając, żeby nie powstały grudy. Gdy już osiągniemy gładką konsystencję dodajemy łyżeczkę soku wyciśniętego z cytryny, szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotowe.

Zobacz także: Wiosna na talerzu, czyli zupa krem ze szparagów zielonych. Wypróbuj nasz przepis!

Sos holenderski

To bardzo delikatny sos na bazie jajek, którego głównym zadaniem jest podkreślanie smaku potraw. To doskonały dodatek do warzyw, mięs oraz ryb. Żeby go zrobić potrzebujemy:

  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła
  • Łyżkę soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zagotuj pół garnka wody. Do miski wbij żółtka i umieść ją nad gotującą się na małym ogniu wodą. Na parze ubijaj je aż powstanie piana. Zdejmij miskę z garnka i powoli wlewaj roztopione masło. Mieszaj aż powstanie gęsta konsystencja, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku.

Pamiętaj! Sos holenderski trzeba zjeść na świeżo. Odgrzany straci swoją konsystencję.

Sos berneński

Oryginalna nazwa tego sosu to: sauce bearnaise. Choć przygotowuje się go nieco podobnie jak sos holenderski, jest nieco bardziej wyrazisty w smaku, ponieważ jest to sos winny z dużą ilością estragonu. Doskonale nadaje się do pieczonej ryby, ale również jako dodatek do warzyw. Żeby go zrobić potrzebujemy:

  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła
  • Łyżkę soku z cytryny
  • 100 ml octu winnego
  • 100 ml białego wina
  • Szalotkę
  • Łyżkę estragonu

Sposób przygotowania:

Szalotkę i estragon wrzucamy do garnka i zalewamy octem winnym oraz winem. Gotujemy aż objętość zredukuje się o 2/3. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy sos holenderski, czyli żółtka ubijamy na parze i stopniowo dolewamy rozpuszczone masło, cały czas mieszając. Dodać do tego ostudzone wino z szalotką i estragonem i wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

Sos śmietanowy

Najprostszy z możliwych, ale pyszny i delikatny w smaku. Żeby go zrobić potrzebujemy:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g masła
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w rondelku. Stopniowo dolewamy do niego śmietanę i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku.

Sos serowy

Ten sos jest bardzo wyrazisty, ale jeżeli nie lubicie mdłych smaków oraz smaku wina, doskonale sprawdzi się w połączeniu ze szparagami. Choć wydaje się banalnie prosty i robimy go na bazie sosu śmietanowego, cała jego magia tkwi w serze pleśniowym. Żeby go zrobić potrzebujemy:

  • 100 g sera pleśniowego, najlepiej gorgonzola
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w rondelku. Stopniowo dolewamy do niego śmietanę i mieszamy. Wsypujemy pokruszony ser i czekamy aż się roztopi. Doprawiamy do smaku.

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów