Podajemy przepis na najpyszniejszy sos pomidorowy do pizzy. Musisz go spróbować

Sylwia Bagińska 19.11.2019 AKTUALIZACJA: 19.11.2019
Sos do pizzy (pomidorowy i czosnkowy): przepis, przygotwanie
Fotografia: Shutterstock

Sos do pizzy wydaje się całkiem prosty w przygotowaniu, ale jak wiadomo – bez dobrego przepisu jest to niemożliwe. Podpowiadamy prosty i szybki w przygotowaniu przepis na sos pomidorowy do pizzy!

Pizza to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Zajadają się nią ludzie na całym świecie. Uwielbia ją także miliony Polaków. Należy jednak pamiętać, że pizza nie jest niskokalorycznym posiłkiem. Dlatego nie powinniśmy sięgać po nią zbyt często i wybierać opcje najmniej przetworzone. Zalecamy więc samodzielne przygotowanie tej przekąski. W tym artykule zdradzimy najlepszy przepis na sos do pizzy.

Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?

Sos pomidorowy do pizzy

Przygotowanie pomidorowego sosu jest jeszcze łatwiejsze niż wyrobienie tradycyjnego ciasta na pizzę. Nie zajmie ci to też wiele czasu. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednie składniki i połączysz to zgodnie z instrukcją. Uwierz, że obok twojego sosu pomidorowego na pizzę będzie trudno przejść obojętnie. Mamy nadzieję, że do tego przepisu będziesz wracał bardzo często. Smacznego!

Przepis na sos do pizzy z passaty

Do tego przepisu potrzebujesz passate. Jest to gotowy przecier pomidorowy. Wykonanie tego sosu pomidorowego na pizzę jest bardzo szybkie.

Składniki, których potrzebujesz:

  • 250 ml passaty
  • Jeden ząbek czosnku,
  • Jedna łyżka oliwy,
  • Jedna łyżeczka suszonego oregano,
  • Szczypta soli, pieprzu oraz cukru.

Przygotowanie:

Na początku wlej oliwę do rondelka. Obierz ząbek czosnku i przełóż go przez praskę. Podsmaż go przez chwilę,

Następnie dodaj passatę i oregano. Dopraw solą, pieprzem oraz niewielką ilością cukru.

Całość gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 15 minutach można dodać opcjonalnie bazylię.

Sos do pizzy ze świeżych pomidorów

W sezonie warto sięgać po świeże warzywa. Zalecamy, aby passatę pomidorową używać poza sezonem. W lato umyj pomidory a następnie je sparz i zdejmij z nich skórkę.

Tak przygotowane warzywa wrzucamy do blendera i miksujemy. Gładki sos przelewamy do garnuszka z oliwa i czosnkiem. Następnie dodajemy oregano, cukier, sól oraz pieprz.

Sos czosnkowy do pizzy

Niektórzy uwielbiają pizzę z dodatkowym sosem czosnkowym. Należy jednak pamiętać, że są to dodatkowe kalorie, dlatego spożywanie sosu czosnkowego do pizzy należy ograniczyć.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • Trzy małe łyżki majonezu,
  • Dwa ząbki czosnku,
  • Szczypta soli oraz pieprzu.

Przygotowanie:

Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę. Wrzuć do miseczki, do której należy dodać następnie jogurt oraz majonez. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj sól oraz pieprz.

Zobacz także: Lasagne – kilka sprawdzonych przepisów na tę włoską potrawę

Sprawdzasz kaloryczność produktów, które spożywasz? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!

Quiz: który produkt ma więcej kalorii
Rozwiąż quiz

Uważasz na to, co jesz? Sprawdź, co ma więcej kalorii. Zdobędziesz choć 75 proc.?

Quiz: który produkt ma więcej kalorii

1. Który z tych produktów ma więcej kalorii?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów