Solianka to tradycyjna rosyjska zupa. Jak ją zrobić, żeby osiągnąć oryginalny smak?

Katarzyna Leszczyńska 13.02.2020 AKTUALIZACJA: 13.02.2020
Solianka z dodatkiem cytryny, oliwek i śmietany rozlana do dwóch miseczek zielonych stoi na stole
Fotografia: Shutterstock

Solianka to tradycyjna rosyjska zupa, która jest pyszna, syta i rozgrzewająca. Podpowiadamy oryginalny przepis na rosyjską soliankę, którą możecie wykonać sami w domu. 

Solianka to tradycyjne danie pochodzące z kuchni rosyjskiej, które możemy spotkać także w kuchni ukraińskiej. W związku z tym, że są to nasi sąsiedzi zza wschodniej granicy, ta zupa stała się popularna również w Polsce. Trzeba przyznać, że jest ona bardzo syta i rozgrzewająca, nic więc dziwnego, że coraz chętniej po nią sięgamy. W Polsce wiele jest miejsc, które oferują pyszną soliankę, jednak nic nie smakuje tak, jak przyrządzone w domowym zaciszu. Podpowiadamy oryginalny przepis na tradycyjną rosyjską soliankę, którą dzięki temu możecie wykonać we własnej kuchni.

Zobacz także: Boeuf Strogonow – rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe. Klasyczny przepis krok po kroku

Solianka – historia tradycyjnej rosyjskiej zupy

Pochodzenie solianki nie jest znane, wiemy jednak, że sięga ona czasu ZSRR. Po raz pierwszy w książkach kucharskich pojawiła się w okolicach XV wieku. Początkowo to danie nosiło nazwę sielianka, co z wolnego tłumaczenia oznaczało wiejską potrawę. Była ona gotowana przede wszystkim na święta.

Solianka jest zupą gęstą i tłustą, dlatego też zazwyczaj w Rosji podawano ją do wódki (trochę jak u nas ogórki kiszone lub śledzia). Uważana była jednak raczej za danie ludzi z wyższych sfer. To zmieniło się w XVIII wieku, gdy uznano ją za zupę dla pijaków i biedoty. Dziś jednak znów jest popularna i dostępna w najbardziej wykwintnych rosyjskich restauracjach. Trudno się temu dziwić! Turyści, którzy odwiedzają dawny Związek Radziecki, chcą spróbować tradycyjnej rosyjskiej solianki.

Pierwotnie solianka była zupą rybną i właściwie nie miała żadnych innych dodatków. Wraz z upływem czasu zaczęto dodawać do niej inne składniki, a jej smak zdecydowanie się wyostrzał. Wzbogacono ją m.in. o kwas, który nie był pierwotnie do niej używany, a zdecydowanie wyostrzył jej smak i dziś jest jednym z podstawowych elementów tej zupy. W zależności od regionu Rosji, do solianki dodaje się: kwas chlebowy, wodę z ogórków kiszonych lub cytrynę.

Zobacz także: Grochówka to tradycyjna zupa wojskowa, ale nie tylko! Prosty przepis na grochówkę

Solianka – rosyjski przepis na zupę

Ciekawe jest to, że wiele osób uważa, że solianka i polska zupa ogórkowa mają ze sobą wiele wspólnego. Coś w tym jest, obie bowiem są tradycyjnymi zupami i obie mają kwaskowato-słony smak. Do solianki dodaje się poza tym kwas chlebowy lub kwas z kiszonych ogórków (czyli oryginalny składnik tradycyjnej zupy ogórkowej).

Obecnie spotkać się możemy aż z trzema rodzajami solianek. Wyróżnia się soliankę: mięsną, rybną lub grzybową. Do każdej z nich dodaje się gęstą śmietanę oraz dużo przypraw, przede wszystkim: kopru, pietruszki i pieprzu. W niektórych wersjach możemy się spotkać nawet z solianką z dodatkiem kapusty. Ten dodatek zapożyczony jest z innej, tradycyjnej potrawy rosyjskiej - szczi, czyli zupy z warzyw liściastych.

Zobacz także: Masz ochotę na pyszny i rozgrzewający obiad? Najlepszą opcją będzie zupa meksykańska mięsna z dodatkiem chilli

My dziś podpowiemy wam przepis na tradycyjną, mięsną soliankę. Koniecznie sprawdźcie, czy przypadnie wam do gustu!

Składniki:

  • 300 g wołowiny
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 15 g kiełbasy
  • 10 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 ogórków kiszonych
  • Pół szklanki zalewy z ogórków kiszonych
  • Kawałek zielonej części pora
  • Pół selera
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 5 liści laurowych
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Cytryna
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Koperek i natka pietruszki
  • Śmietana 30%

Sposób przygotowania:

Na początek gotujemy bulion. Mięso wołowe i wieprzowe kroimy na duże kawałki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Selera obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do dużego garnka, dodajemy pora, liście laurowe oraz ziele angielskie, zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, aż woda przejdzie smakiem warzyw, a one same zrobią się miękkie.

Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy do niej mięso i smażymy, aż się zarumienią z każdej strony. Wyciskamy do tego czosnek, smażymy jeszcze chwilę i dodajemy do bulionu.

Na grubej tarce ścieramy ogórki. Dodajemy je wraz z zalewą do bulionu. Do tego wyciskamy sok z całej cytryny, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Soliankę podajemy z odrobiną śmietany i posiekanymi koperkiem oraz natką pietruszki na wierzchu.

Zobacz także: Zupa gulaszowa to pyszny, syty i rozgrzewający obiad! Oto sprawdzony przepis na zupę węgierską

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów