Sok z czarnej porzeczki jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Sprawdź, jak go zrobić!

Sylwia Bagińska 04.06.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Na stole stoją szklanki z sokiem z czarnej porzeczki.
Fotografia: Shutterstock

Sok z czarnej porzeczki jest nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Jego spożywanie lekarze zalecają przy wielu dolegliwościach i schorzeniach. Koniecznie dowiedz się, jak przygotować sok z czarnej porzeczki!

Wyrazisty smak soku z czarnej porzeczki smakuje prawie każdemu. Dodatkowo ten napój jest bardzo zdrowy! Jego przygotowanie nie jest czasochłonne i nie wymaga dużego budżetu. Jeśli chcesz zrobić dietetyczny sok porzeczkowy, potrzebujesz tylko czarne porzeczki i wodę. Gdy chcesz, żeby był nieco słodszy, musisz dodać cukru. Przygotowaliśmy dla was przepisy na dwie wersje soku porzeczkowego! Wypróbujcie je już dziś!

Zobacz także: Dżem z winogron na 3 sposoby. Wypróbujcie nasze propozycje! 

Sok z czarnej porzeczki bez cukru: przepis

Składniki:

  • Czarne porzeczki (około kilogram),
  • Woda (około 400 mililitrów).

Przygotowanie:

Pierwszy krok to dokładne umycie owoców, a następnie pozbycie się szczypułek i ich dokładne oczyszczenie. Czarne porzeczki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (musi ona zakrywać owoce).

Wodę razem z porzeczkami gotujemy na średnim ogniu. Robimy to przez około 10 minut. Porzeczki w tym czasie powinny zacząć pękać.

Zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aż zawartość w nim się ostudzi. Sok przeznaczony do szybkiego wypicia, nie wymaga pasteryzacji. Możesz go włożyć do lodówki. Gdy chcesz cieszyć się smakami lata przez cały rok, sok z porzeczki wlej do odparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.

Sok z czarnej porzeczki z cytryną: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czarna porzeczka (około 4 kilogramy),
  • Woda (około litra),
  • Cukier (2 kilogramy),
  • Cytryny (kilogram).

Przygotowanie:

Na początku należy dokładnie umyć porzeczki, a następnie pozbyć się szczypułek. Owoce wrzucamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem, a następnie zalewamy wodą. Zaczynamy gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Czarne porzeczki powinny w tym czasie puścić sok.

W międzyczasie myjemy cytryny i wyciskamy z nich sok. Przecedzamy go przez sito i dodajemy do soku z czarnej porzeczki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Przez rozpoczęciem robienie soku z czarnej porzeczki, dobrze jest dokładnie umyć i wyparzyć słoiki oraz szklane butelki, do których wlejemy przez sito gorący sok porzeczkowy i szczelnie zakręcimy. Na koniec słoiki lub butelki należy pasteryzować przez około 15 minut. Po ostudzeniu należy zanieść do piwnicy lub spiżarni (musi to być miejsce z ograniczonym dostępem do słońca).

Sok z czarnej porzeczki: właściwości zdrowotne

Owoce czarnej porzeczki od lat wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Te pyszne owoce cenione są nie tylko za swój smak, ale także za cenne właściwości zdrowotne. W 100 gramach czarnej porzeczki znajdziemy, aż 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. To jednak nie jedyna witamina, którą odnajdziemy w tych owocach. Porzeczki są także cennym źródłem innych witamin i minerałów i składników odżywczych. Są to między innymi:

  • Witamina A,
  • Witamina E,
  • Niacyna,
  • Tiamina,
  • Ryboflawina,
  • Witamina B6,
  • Magnez,
  • Potas,
  • Sód,
  • Cynk,
  • Żelazo,
  • Fosfor,
  • Związki fenolowe,
  • Pektyny.

Owoce czarnej porzeczki od wielu lat wspomagają leczenie wielu chorób i schorzeń. Lekarze zalecają spożywanie tych owoców przez cały rok, nie tylko w sezonie letnim. Dlatego warto przygotować domowy sok z czarnej porzeczki, który pomaga przy wielu dolegliwościach. Kiedy szczególnie warto po niego sięgać?

Sok z czarnej porzeczki na nadciśnienie

Regularne picie soku z czarnej porzeczki obniża ciśnienie tętnicze. Zdrowotne właściwości porzeczki korzystnie działają na naczynia krwionośne. Dodatkowo wzmacniają także ogólną kondycję serca.

Sok z czarnej porzeczki na przeziębienie

Dzięki witaminie C i innych właściwościach przeciwwirusowych, wypicie soku z czarnej porzeczki wspomoże organizm w walce z przeziębieniem, czy grypą.

Sok z czarnej porzeczki na biegunkę

Sok z czarnej porzeczki, a także suszone owoce czarnej porzeczki skutecznie walczą biegunką i rozwolnieniem.

Sok z czarnej porzeczki: przeciwwskazania

Na początku warto wspomnieć o tym, że czarna porzeczka powinna być wprowadzana do diety dziecka bardzo powoli. Ten owoc może silnie uczulać.

Inne przeciwwskazania do spożywania porzeczki to także zapalenie wątroby, choroba wrzodowa żołądka, nadkwaśność, a także zakrzepowe zapalenie żył. Ze spożywania czarnych porzeczek oraz przecz tworów z tego owocu należy zrezygnować także wtedy, gdy stosujemy niektóre leki.

Zobacz także: Dżem z wiśni to idealny dodatek do wielu dań. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów