Soczewica przepisy - jak przygotować smaczne dania z tego warzywa?

Julita Buczek 15.05.2019 AKTUALIZACJA: 15.05.2019
soczewica przepisy
Fotografia: Shutterstock

Poznaj najlepsze przepisy na dania z soczewicy. Co zrobić z tego smacznego warzywa?

Soczewica zalicza się do roślin strączkowych, dlatego posiada bardzo dużo witamin oraz minerałów. Soczewica to źródło białka, a także potasu i kwasu foliowego. Istnieje kilka rodzajów soczewicy, dlatego przed jej przygotowaniem, należy wybrać odpowiednią dla siebie. Soczewica może okazać się świetnym zastępstwem dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g tego składnika odżywczego. Niestety jest to niepełnowartościowe białko. Warto jednak zaznaczyć, że jest to jedno z najlepszych przyswajalnych przez organizm białek. Gotowana soczewica w 100 g zawiera niemało, bo aż 116 kcal, dlatego nie jest polecana dla osób na diecie. Soczewicę gotuje się przeważnie około 30 minut, tak aby ziarna odpowiednio zmiękły.

Zobacz także: Lasagne – kilka sprawdzonych przepisów na tę włoską potrawę

Pasta z soczewicy

Składniki:

  • 130 g suchej czerwonej soczewicy,
  • 70 g pestek dyni (0,5 szklanki),
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 50 g oliwy,
  • 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny

Przygotowanie:

  1. Pestki dyni należy dokładnie namoczyć.
  2. Soczewicę przepłukać, a następnie ugotować z przyprawami. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Zmiksować pestki dyni, następnie dodać pomidory, soczewicę, oliwę i zblendować do pasty.
  4. Podać na kruchym pieczywie.
  5. Kotlety z marchewki i soczewicy

Składniki:

  • 500g ziemniaków,
  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • 300 g marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i dokładnie rozgnieść.
  2. Na patelnię wylać olej, usmażyć cebulę pokrojoną wcześniej w kostkę. Dodać marchew utartą na tarce i podsmażyć. Wsypać soczewicę i wlać 2 szklanki bulionu warzywnego.
  3. Ugotować soczewicę do miękkości.
  4. Zmieszać ziemniaki z soczewicą, marchewką oraz ziemniakami. Dodać bułkę tartą, doprawić papryką oraz solą.
  5. Uformować kotlety i obsmażyć na złoty kolor.

Zobacz także: Kuchnia włoska – sprawdzone przepisy na dania z tego rejonu!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów