4 pyszne sposoby na oryginalne śniadanie z jajek

Katarzyna Leszczyńska 23.03.2020 AKTUALIZACJA: 23.03.2020
Croque madame na białym talerzu stoi na stole na śniadanie
Fotografia: Shutterstock

Śniadania z jajek nie muszą być nudne. Okazuje się, że można stworzyć naprawdę pyszne i oryginalne śniadania, właśnie z dodatkiem lub na podstawie jajek.

Jajka to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Są zdrowe, pełne pozytywnych wartości odżywczych, dzięki czemu dodadzą nam energii na długo, co jest ważne, zwłaszcza na początku dnia. Dlatego też warto przygotowywać potrawy z jajek na śniadania. Co jeśli jednak znudzą wam się już klasyczna jajka na miękko lub jajecznica? Oczywiście możecie próbować zrobić także jajo w koszulce, ale to już śniadaniowy standard. Okazuje się jednak, że z jajek można zrobić o wiele więcej pysznych potraw, które doskonale sprawdzą się na początek dnia. Podpowiadamy 4 proste przepisy na pyszne śniadanie z jajek.

Zobacz także: 4 pyszne pasty do chleba z domowych składników! Wykorzystaj to, co masz w lodówce

Jajka – dlaczego warto je jeść na śniadanie

Jak już wspomniałam, jajka są pełne drogocennych wartości odżywczych, a do tego są pyszne! Co tak naprawdę sprawia, że sprawdzą się one idealnie na początek dnia?

  • Mają mało kalorii jedno jajko zawiera zaledwie 75 kcal.
  • Są skarbnicą witamin z grup: A, E, B, K i B12.
  • Zawierają kwas foliowy.
  • Poprawiają wzrok i chronią przed chorobami oczu.
  • Zawierają cenne minerały jak: fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas i selen.
  • Są bogate w kwasy omega-3, które neutralizują działanie szkodliwego cholesterolu.
  • To najlepiej przyswajalne źródło białka.
  • W żółtku jest cenny beta-karoten.
  • Zapobiegają anemii.
  • Wzmacniają system odpornościowy.
  • Poprawiają pamięć.
  • Wzmacniają kości i zęby.
  • Wpływają na piękny wygląd włosów, paznokci i cery, więc warto je jeść także dla urody!

Zobacz także: Domowa maseczka z jajka na włosy. Babciny sposób na piękne i gęste włosy

Śniadanie z jajek – pasta jajeczna do chleba

Na początek śniadanie znane doskonale z kuchni naszych babć. Pasta jajeczna to banalnie proste w przygotowaniu danie, które zrobisz bardzo szybko, wystarczy ugotować jajka na twardo.

Składniki:

  • 2 jajka na twardo
  • Łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka majonezu
  • Sól, pieprz
  • 2 kromki chleba

Sposób przygotowania:

Szczypiorek siekamy, a jajko rozdrabniamy w gilotynce do jajek. Wszystko razem mieszamy z majonezem. Przyprawiamy do smaku i tak przygotowaną pastę nakładamy na chleb.

Zobacz także: Jajka faszerowane na różne sposoby. Wypróbuj nasze przepisy na święta

Śniadanie z jajek – szakszuka

Coraz większą popularnością w naszym kraju cieszy się szakszuka. To pyszne i kolorowe danie z Bliskiego Wschodu doskonale sprawdzi się na śniadanie.

Składniki:

  • 200 g pomidorów w puszce
  • Mała cebula
  • 2 jajka
  • ½ natki pietruszki
  • ½ papryki
  • 2 kromki chleba
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy w drobną kostkę, podobnie paprykę. Warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek z dodatkiem soli, pieprzy, słodkiej i ostrej papryki oraz kurkumy. Do tego dodajemy pomidory i chwilę razem gotujemy.

Na patelnie robimy dwie dziurki w pomidorach i w nie wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i czekamy do momentu, aż się zetną.

Gotową szakszukę posypujemy natką pietruszki i jemy z dodatkiem chrupiących grzanek przyrządzonych z chleba.

Zobacz także: Takiego przepisu na śniadanie nie znaliście! Szakszuka na 3 sposoby

Śniadania z jajek – muffiny jajeczne

Choć muffiny zazwyczaj kojarzą się nam ze słodkim deserem, można je przyrządzić także w wersji wytrawnej. W ten sposób przygotowane doskonale sprawdzą się na śniadanie.

Składniki:

  • ½ cukinii
  • 120 g sera feta
  • ½ czerwonej papryki
  • 100 g szpinaku
  • 4 jajka
  • Sól i pieprz, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Cukinię, paprykę i ser feta kroimy w drobną kostkę. Następnie cukinię i paprykę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem przypraw. Następnie dodajemy do nich szpinak. Warzywa odstawiamy na chwilę na bok. W tym czasie rozbijamy jajka i doprawiamy je. Do warzyw dodajemy fetę i całość zalewamy masą jajeczną. Tak przygotowany farsz wkładamy do foremek na muffinki, mniej więcej do połowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Zobacz także: Kotlety z jajek – przepis na szybkie i smaczne danie!

Śniadania z jajek – croque madame

Croque madame to nic innego jak tosty francuskie z dodatkiem szynki i sera. Klasyka, a jednocześnie niezwykły smak na talerzu!

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 60 g żółtego sera
  • 2 plasterki chudej szynki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • Odrobina masła
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Żółty ser ścieramy i rozkładamy go na każdym chlebku. Następnie na dwóch z nich układamy plasterki szynki. Tosty z szynką mocno ściskamy, żeby nie wypadła szynka i ser i układamy na toście z samym serem.

Jajko mieszamy z mlekiem, solą i pieprzem. W tak przygotowanej masie maczamy tosty z dwóch stron i kładziemy je następnie na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia (około 1 minuty z każdej strony).

Na osobnej patelni robimy jajko sadzone, które na koniec nakładamy na wierzch tosta. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów