Smalec gęsi jest nie tylko zdrowy, ale również smaczny. Wypróbuj go w swojej kuchni!

Julita Buczek 30.10.2018
smalec z gęsi
Fotografia: Shutterstock

Smalec gęsi to tłuszcz, który znalazł wiele zastosowań w kuchni. Smalec z gęsi powszechnie uważany jest za bardzo zdrowy, stosowany jest jako środek na kaszel, zapalenie oskrzeli, a nawet na zmarszczki. Ma również właściwości, które obniżają poziom cholesterolu.

Smalec gęsi jest smalcem, który powstaje przez wytopienie gęsiego tłuszczu. Podobno najzdrowszy pochodzi z tłuszczu sadełkowego. Smalec z gęsi to podobno świetny sposób na przeziębienie. Jeśli męczy cię katar lub kaszel, połącz smalec gęsi z miodem oraz gorącym mlekiem i wypij przed snem.  Smalec jest skuteczny podczas leczenia bólu stawów, bioder lub kręgosłupa. Smalec może być stosowany zewnętrznie, w formie kompresów. Podobno smalec z gęsi obniża również cholesterol we krwi. Niestety nie ma na to naukowych dowodów, które by to potwierdziły.

Smalec z gęsi posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych. W swoim składzie smalec ma bardzo dużo kwasów oleinowych, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową człowieka. Uwzględnienie smalcu gęsi w diecie może zapobiec miażdżycy.

Smalec gęsi - przepis

  1. Z gęsi wycina się tłuszcz. Następnie kroi w drobne kawałeczki i umieszcza w garnku z wodą. Całość należy podgrzać.
  2. Opcjonalnie do smalcu można dodać cebulę lub jabłka. To właśnie one nadadzą wyrazistego smaku oraz aromatu.
  3. Aby smalec miał odpowiednią konsystencję, należy przechowywać go w lodówce.

Zobacz także: Gęś pieczona to smaczne danie, które sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu

Smalec z gęsi z cebulą, jabłkiem i majerankiem

Składniki:

  • tłuszcz i kawałki skóry z gęsi,
  • 6 średnich cebul,
  • 3 średnie jabłka,
  • 2 łyżki majeranku,
  • kawałek suchej kiełbasy

Przygotowanie:

  1. Tłuszcz i skórkę zmielić maszynką do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Jabłka umyć, obrać ze skóry, wykroić nasionka. Pokroić w kostkę o wielkości, takiej jak kostki cebulki.
  3. Zmielony tłuszcz przełożyć do garnka i na małym ogniu wytopić tłuszcz, mieszając od czasu do czasu.
  4. Kiedy tłuszcz będzie wytopiony, należy dodać cebulę i jabłko. Cały czas mieszać.
  5. Kiedy jabłka będą lekko się przypiekać, należy zdjąć garnek z ognia, dosypać majeranek i dodać kiełbasę.
  6. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Odstawić smalec do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.

Smalec gęsi z gruszką

Smalec z gęsi jest nie tylko bardzo smaczny, ale posiada również bardzo dużo pozytywnych wartości, które mają wpływ na nasz organizm. Idealnym dodatkiem do smalcu okaże się gruszka, która posiada wiele witamin i minerałów. Gruszki mają bardzo dużo witaminy C, witaminy A oraz witaminy E.

Składniki:

  • 500 ml - smalcu gęsiego,
  • 1 - gruszka,
  • 4 ząbki - czosnku,
  • 1 szczypta - soli

Przygotowanie:

  1. Podczas pieczenia gęsi wytapia się bardzo dużo tłuszczu.
  2. Gruszkę i czosnek upiec należy upiec.
  3. Zmiksować z gęsim smalcem.
  4. Wstawić do lodówki, aby całość zgęstniała.

Gęsi smalec ze skwarkami

Składniki:

  • 1 gęś (tylko tłuszcz),
  • 100 g słoniny (do skwarek),
  • sól

Przygotowanie:

  1. Z gęsi wyciąć tłuszcz.
  2. Tłuszcz należy przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 150 stopni.
  3. Trzymać w piekarniku aż tłuszcz zrobić się całkowicie płynny.
  4. Zlać cały tłuszcz do osobnego naczynia, a jedną łyżeczkę przelać na patelnię.
  5. Słoninę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię.
  6. Smażyć aż skwarki zrobią się chrupiące.
  7. Do gęsiego tłuszczu dodać sól oraz skwarki.
  8. Należy dobrze wymieszać.
  9. Przelać do kamionkowego naczynia i wstawić do lodówki.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku
Te produkty mają bardzo duży wpływ na wygląd twojej cery. Zacznij przykładać wagę do tego, co jesz

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów