Smak z dzieciństwa na wigilijnym stole. Poznaj smaczne przepisy na karpia smażonego!

Julita Buczek 16.10.2018
karp smażony
Fotografia: Isntagram @pelnytalerz

Te przepisy przypomną ci smak dzieciństwa. Sprawdź, jak smakuje karp smażony!

Karp smażony to jedno z bardziej znanych wigilijnych dań głównych, warto wiedzieć, jak można go przygotować. Tradycyjna potrawa jest zdrowa i z pewnością przypadnie twojej rodzinie do gustu. Ważne jest, aby wybrać odpowiedni przepis. Wigilijny karp nie może nasiąknąć tłuszczem. Karp smażony to klasyka na świątecznym stole, tak samo, jak pierogi.

Karp jest jedzony najczęściej raz w roku, to bardzo duży błąd, ponieważ ma on wiele właściwości odżywczych, które z pewnością przydadzą się naszemu organizmowi. Karp jedzony regularnie poprawi pracę serca, pamięć oraz wpłynie pozytywnie na naszą odporność.

Mięso karpia jest bogate w minerały i witaminy:

  • wapń,
  • fosfor,
  • potas,
  • żelazo,
  • sód.

Należy mieć na uwagę, że właściwości, jakie ma karp zależą w głównym stopniu od tego, czym była karmiona ryba. Jeśli dawno mu kiepską paszę, w swoim składzie będzie miał więcej tłuszczu niż białka. Karp, który ma wiele witamin i minerałów, nie rośnie szybko. Jego rozmiar jest średni i nie jest zbyt przerośnięty. Podczas wyboru ryby na wigilijny stół warto spytać o pochodzenie ryby oraz jej wiek. 100 gram ugotowanego karpia zawiera tylko 162 kalorie.

Karp smażony przepis

Jeden z lepszych i bardziej tradycyjnych przepisów na karpia smażonego. Taki z dodatkiem cytryn będzie przypominać znany smak z dzieciństwa.

Składniki:

  • 1 karp o wadze 2 kg,
  • 4 cytryny,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Karpia pokroić i podzielić na dzwonki.
  2. Wycisnąć sok z 3 cytryn. Jedną cytrynę pokroić w plasterki.
  3. Karpia namoczyć w soku z cytryną, ułożyć z plasterkami cytryny w misce i zostawimy na 30 minut do przegryzienia.
  4. Dzwonki osuszyć.
  5. Rozgrzać olej na patelni. W głębokim talerzu wymieszać mąkę i bułkę tartą.
  6. Karpia posolić, obtoczyć i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

Zobacz także: Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!

Karp w ziołach - przepis

Jeśli chcesz zdecydować się na coś bardziej aromatycznego, koniecznie wybierz karpia w ziołach. To idealny przepis!

Składniki:

  • 1 cały karp,
  • zioła,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • kostka masła,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Karpia obrać, umyć i oporządzić. Pozbyć się wnętrzności i dokładnie umyć od środka. Karpia oprószyć solą, pieprzem oraz innymi ziołami.
  2. Na patelni rozgrzać masło, tak aby zaczęło skwierczeć.
  3. Włożyć karpia oprószonego przyprawami na patelnię i smażyć do uzyskania złotego koloru. W trakcie smażenia rybę można delikatnie podlać sokiem z cytryny.

Karp smażony z cebulą

Składniki:

  • 2 filety karpia,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • panierka: mąka, jajko, bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Filet ryby pokroić na małe części. Każdą część delikatnie posolić.
  2. Cebulę pokroić w plasterki i obłożyć rybę dookoła. Przykryć całość folią aluminiową i odstawić na co najmniej dwie godziny, tak aby ryba dobrze przesiąkła.
  3. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać olej, gdy jest dobrze rozgrzany położyć rybę na patelni.
  5. Podsmażyć na złoto z obydwu stron.
  6. Na samym końcu wrzucić cebulkę do jajka, a następnie przełożyć ją do bułki tartej. Tak zapanierowaną można usmażyć na patelni.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów