Śledź w oleju na różne sposoby. Wybierz swój ulubiony!

Julita Buczek 31.10.2018 AKTUALIZACJA: 09.01.2020
śledź w oleju
Fotografia: Shutterstock

Pomysły na smaczne przepisy na śledzia w oleju. Śledź w oleju z dodatkiem cebuli to prawdziwy rarytas. Odkryj ten smak na nowo i poczuj magię świąt!

Śledź w oleju to kolejne bardzo świąteczne danie, które pojawia się na stołach wielu polaków. Bez wątpienia warto przygotować tę potrawę, ponieważ posiada bardzo dużo właściwości mineralnych oraz witamin. Śledzie zalicza się do bardzo tłustych ryb, jednak wcale nie jest kaloryczny, 100 gram tego produktu dostarcza jedynie 160 kalorii. Śledź ma również dużo potasu, który ułatwia usunięcie wody z naszego organizmu. Zawarte w tym gatunku ryb kwas omega -3 przyśpiesza przemianę materii oraz spala tłuszcz.

Śledzie są bogatym źródłem witamin A, D oraz E. Jest w nich również sporo witaminy B6 czy witaminy B12, śledzie dostarczają również dużo żelaza, cynku oraz miedzi. Śledzie możemy przygotować na wiele różnych sposobów, jednak jednym z najczęstszych jest podawanie ich w oleju. Śledzie można przygotować również w piekarniku, duszone lub gotowane na parze. Z pewnością pod każdą postacią okażą się wartościowym posiłkiem dla dzieci, młodzieży oraz seniorów. Każdego dnia każda osoba dorosła powinna spożywać średnio około 100 gram tłuszczu. Jeśli będziemy spożywać 200 gramów śledzi, dostarczymy 30 gramów tłuszczu, to bardzo dużo dlatego powinniśmy uważać, aby nie przesadzić z ilością tłustych produktów.

Zobacz także: Kapusta wigilijna na 3 sposoby. Poznaj świąteczny smak nie tylko od święta

Śledź w oleju

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych,
  • 5 liści laurowych,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • pieprz,
  • około 400 ml oleju

Przygotowanie:

  1. Filety umyć dokładnie pod wodą. Włożyć do miski i zalać zimną wodą. Wstawić do lodówki, co dwie godziny przepłukać i wymienić wodę na świeżą. Po 6 godzinach filety opłukać ostatni raz i wytrzeć ręcznikiem papierowym.
  2. Pokroić śledzie na kawałki, włożyć do słoika.
  3. Zalać wszystko olejem i dosypać przypraw.
  4. Całość lekko wymieszać. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  5. Po kilku godzinach można zjeść.

Śledzie w oleju z cebulką

  • Śledzie mają bardzo dużo właściwości odżywczych, to już wiemy. Jeśli dodamy do nich cebulę, nie tylko nadamy im wyrazisty smak, ale również sprawimy, że ta prosta potrawa dostarczy naszemu organizmowi wiele witamin oraz minerałów. W cebuli znajdziemy takie witaminy jak: A, E oraz K, a także wiele minerałów: sód, wapń czy potas. Cebula usuwa nadmiar wody z organizmu oraz jest świetnym środkiem antyseptycznym.

Składniki:

  • 8 płatów śledziowych ala matias,
  • 6 cebul,
  • 20 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liski laurowe,
  • około 300-400 ml oleju

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać oraz pokroić w drobną kostkę. Wymieszać w misce z olejem oraz przyprawami.
  2. Śledzie dokładnie opłukać i wysuszyć. Pokroić i wymieszać z cebulą.
  3. Włożyć śledzia z cebulą, zielem oraz listkami laurowymi do słoika i zalać olejem. Odstawić na 24 godziny do lodówki.

Zobacz także:  Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!

Śledzie w oleju z ogórkiem kiszonym

  • Ogórki kiszone polecane są w dietach odchudzających. Kiszenie sprawia, że te warzywa są lekkostrawne i pełne wartości odżywczych. Wspomagają proces odchudzania, ale również świetnie wzmacniają organizm. Oczyszczają cały organizm z toksyn oraz mają właściwości, które minimalizują obrzęki czy usuwają nagromadzoną w ciele wodę. Ogórki kiszone poprawiają trawienie i przyspieszają perystaltykę jelit, co wzmaga produkcję soków żołądkowych.

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 cebulę.
  • 1 szklanka oleju,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Śledzie moczyć w wodzie około 3 godziny po namoczeniu pokroić w paski.
  2. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Z ogórkiem kiszonym zrobić to samo. Wsypać całość do słoika, dodać pieprz i olej według uznania.
  3. Całość dokładnie wymieszać.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów