Przepis na sernik z truskawkami w wersji na zimno. Palce lizać!

Malwina Wasilewska 19.05.2020
sernik z truskawkami
Fotografia: Shutterstock

Sernik z truskawkami to idealny pomysł na deser dla każdego łasucha. Do wyboru mamy różne wersje, ale naszą ulubioną jest wersja na zimno z dodatkiem galaretki. Deser ten rozpływa się w ustach i nigdy się nie nudzi. Sprawdź nasz przepis na sernik z truskawkami. Nawet jeśli nie jesteś kulinarną specjalistką, zrobisz go z łatwością.

Sezon truskawkowy to czas, kiedy wiele z nas eksperymentuje w kuchni z deserami z dodatkiem tych pysznych owoców. My szczególnie polecamy sernik z truskawkami na zimno. Jest lekki, łatwy do przygotowania i ma wyborny smak! 

Sernik z truskawkami - składniki

Aby przygotować sernik z truskawkami, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 opakowania biszkoptów (ok. 100g)
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 galaretki truskawkowej
  • 2 łyżek żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 130 g śmietanki 30%
  • 1 opakowania cukru wanilinowego
  • pół szklanki cukru pudru lub ksylitolu

Zobacz także: Zupa owocowa z makaronem to idealna opcja na ciepłe dni. Poznaj prosty przepis

Sernik z truskawkami - sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania galaretki. Zrób ją zgodnie z instrukcją napisaną na opakowaniu, jednak odejmij 50ml wody. Następnie umyj truskawki i oderwij z nich zielone końce. 

Na dnie tortownicy połóż papier do pieczenia i poukładaj na niej biszkopty. Później zagotuj mleko, odstaw je z ognia, wsyp do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Do dużej miski włóż twaróg sernikowy, dodaj do niego śmietankę 30%, cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszaj wszystko.

Do ciepłej żelatyny dodaj masę serową (2 łyżki) i wymieszaj. Następnie dodaj kilka następnych łyżek masy serowej, cały czas mieszając. Wszystko włóż do sera, który został w misce.

Zobacz także: Nalewka z truskawek na różne sposoby. Odkryj klasyczny smak na nowo!

Dodaj do powstałej masy 2/3 truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki, włóż je bezpośrednio na biszkopty i odłóż do lodówki na 40 minut. 

Wyjmij sernik z lodówki, włóż do niego pozostałe truskawki. Na koniec wylej galaretkę i wstaw całość do lodówki. Gdy sernik z truskawkami stężeje, będzie gotowy do jedzenia.

Masz ochotę na inne dania z dodatkiem truskawek. Wypróbuj knedle z truskawkami, kompot z truskawek i makaron z truskawkami z naszych przepisów.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów